„Muzeul Revoluției”, film premiat la Sarajevo

„Muzeul Revoluției”, film premiat la Sarajevo
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Joi, 5 octombrie, la Muzeul de Artă Vizuală din Galați, începe partea a doua a celei de-a noua ediții a programului european KineDok, cu filmul “Muzeul Revoluției”, ce va fi proiectat de la ora 18,00. Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile.

KineDok este un program unic în Europa prin amploarea sa, desfășurându-se concomitent în șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Georgia şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locuri din toate cele șase ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă, aflăm de la Simona Biriș, organizator KineDok la Galați.

Proiecțiile sunt sub formă de cineclub, desfășurându-se pe tot parcursul anului în spații cât mai accesibile. Publicul poate vedea o selecție deosebită de filme, care nu circulă în cinematografele obișnuite și la care altfel nu ar avea acces. Mai mult decât atât, KineDok trece dincolo de experiența pasivă a sălii tradiționale de cinema, organizând după proiecțiile de film dezbateri angrenante între public și diverși invitați locali și internaționali. Publicul are astfel ocazia să se implice activ în discuții cu regizori, protagoniști și specialiști din diferite domenii, și să rămână astfel conectat nu doar la actualitatea românească, ci și la evenimente curente de natură culturală, socială și politică din întreaga lume.

A doua parte a KineDok se va desfășura în perioada 5 octombrie – 14 decembrie, cu proiecții de film documentar în fiecare joi, la ora 18,00.

Primul film din serie este „Muzeul Revoluției” (Croația / Serbia / Republica Cehă, 2021), regia și imaginea fiind semnate de Srđan Keča. 

„A bătut vântul în timpul nopții și ne-a distrus planurile”, spune proverbul din deschiderea filmului. Cuvintele se referă la un plan din 1961 pentru construirea unui muzeu grandios în Belgrad, un tribut pentru Iugoslavia socialistă. Muzeul ar fi fost înființat pentru a comemora viețile oamenilor din Iugoslavia, însă proiectul nu a avansat mai mult de construcția subsolului. Clădirea abandonată spune acum o poveste foarte diferită față de cea imaginată acum 60 de ani. În spațiul umed și întunecat trăiesc proscrișii unei societăți remodelate de capitalism. Filmul se concentrează pe o fată care câștigă bani din spălarea parbrizelor mașinilor, împreună cu mama ei. Fata are o prietenie strânsă cu o femeie în vârstă, care locuiește, de asemenea, în acel subsol. În timp ce orașul în care locuiesc se transformă, cele trei femei găsesc un refugiu una în cealaltă.

Pelicula a participat la numeroase festivaluri de gen (IDFA International Documentary Film Festival Amsterdam 2021, Trieste Film Festival 2022, Crossing Europe Film Festival 2022, Beldocs Festival 2022, Big Sky Documentary Film Festival 2023, Festival International Jean Rouch 2022), fiind recompensată cu Premiul pentru Cel mai bun documentar la Sarajevo Film Festival 2022.  

Srđan Keča este regizor, cercetător și educator. Mediu-metrajele sale au fost proiectate la cele mai importante festivaluri de film documentar, ca Ji.hlava sau IDFA, în timp ce instalațiile sale video au fost expuse în contexte precum Bienala de Arhitectură de la Veneția sau la Whitechapel Gallery. Documentarul său de debut ca regizor, “Muzeul Revoluției”, a avut premiera la IDFA 2021. Keča este absolvent al Ateliers Varan și al Școlii Naționale de Film și Televiziune din Marea Britanie (NFTS). Din 2015 lucrează ca profesor asistent în cadrul Departamentului de Artă și Istoria Artei de la Universitatea Stanford.

Detalii despre KineDok pe www.kinedok.net/ro | www.oneworld.ro, facebook: www.fb.com/kinedokromania și Instagram: www.instagram.com/kinedokromania.

Citit 816 ori Ultima modificare Marți, 03 Octombrie 2023 13:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.