Valea Țiglinei, soartă europeană - Parcul de la Inelul de Rocadă

Valea Țiglinei, soartă europeană - Parcul de la Inelul de Rocadă
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

Ce pregătește municipalitatea pentru Parcul de la Inelul de Rocadă?

Cele peste 16 hectare dintre străzile Cloșca și Brăilei, cu tot cu Parcul „Corneliu Coposu”, de la Ultimul Leu, vor fi transformate cu bani europeni. Aproximativ 13,6 milioane de euro vor fi atrase de Primăria Galați pentru reabilitarea Văii Țiglinei, un obiectiv cu mare potențial al orașului.

Ce este acum

Întinderea de verdeață din Valea Țiglinei, o combinație de parc, pădurice urbană și vegetație neîmblânzită demnă de o soartă mai bună, se va bucura de un alt statut, planurile Primăriei municipiului Galați fiind cel puțin îndrăznețe. Se vede treaba că zona este „generoasă" și din alt punct de vedere și, mai nou, este un subiect speculat electoral sub diverse forme. Dacă am fi fost mereu într-o atmosferă preelectorală, cu siguranță am fi savurat un foileton, dar actorii politici ai Galațiului își aduc aminte de urbe doar o dată la patru ani. Foarte mulți uită că în vara acestui an, chiar la solicitarea primarului Ionuț Pucheanu, s-au votat în Consiliul Local principalii indicatori tehnico-economici ai contractului „privind serviciile de proiectare pentru reabilitarea și refuncționalizarea terenului degradat Valea Țiglinei".

Ce planuri sunt

Cu alte cuvinte, cele aproximativ 16,5 hectare din Valea Țiglinei, arie cu un potențial enorm, se vor transforma într-un spațiu de relaxare modern, la standarde europene. „Ne dorim ca această zonă să fie pusă cu adevărat în valoare. E limpede că acest punct de atracție al orașului nostru va face legătura cu celelalte proiecte mari pe care le-am început deja. E vorba despre Faleza Dunării, care va fi modernizată, așa cum deja se știe, și de proiectul de regenerare urbană de la fosta uzină de apă unde avem acum Parcul de Aventură, precum și Plaja Dunărea care a fost modernizată", afirmă primarul Galațiului, el anunțând că pentru acest plan care ar schimba din temelii zona va atrage fonduri europene. „E o certitudine, vom primi bani comunitari pentru acest proiect, prin Programul Operațional Regional 2021-2027", adaugă Pucheanu.  

Ce va fi

Cum va arăta suprafața care va deveni un nou punct de atracție al municipiului chiar la poalele dealului care duce spre Cartierul Dunărea? Conform proiectului, Parcul „Corneliu Coposu” va fi refăcut, prin amenajarea peisagistică a întregului areal, vor fi create parcuri tematice, grădini recreative, foișoare, pavilioane, piste pentru alergare, circuite pentru bicicliști, trasee pentru role, amfiteatre în aer liber, locuri de joacă pentru cei mici, zone de fitness și de promenadă, spații pentru animalele de companie. Zona va fi iluminată și supravegheată video și va fi prietenoasă cu mediul, conform tendințelor europene. Valoarea totală a investiției va depăși 13,6 milioane de euro, o sumă deloc de neglijat, iar gălățenii merită să se bucure de această zonă într-o „zodie" nouă.

Cezar Gorovei

(P)

Citit 9664 ori Ultima modificare Vineri, 13 Octombrie 2023 10:28