Hrănirea animalelor pe domeniul public, între lege și regulamente

Hrănirea animalelor pe domeniul public, între lege și regulamente
Evaluaţi acest articol
(34 voturi)

Recenta popularizare a regulilor privind gospodărirea domeniului public al municipiului Galați, mai ales cele privind obligațiile stăpânilor de animale, dar și interzicerea hrănirii animalelor pe domeniul public a aprins spiritele, iar situația nu se aplică doar Galațiului, alte municipalități din țară, inclusiv unele de sector din București, punând pe hârtie aceleași interdicții.

Apărătorii drepturilor animalelor spun că, dacă municipalitatea nu este capabilă să asigure bunăstarea animalelor abandonate sau născute direct pe domeniul public, cineva trebuie să o facă, iar oamenii invocă Legea 205/2004 privind protecția animalelor, spunând că regulamentele din HCL-uri, inclusiv HCL 339/2021 o încalcă.

Nu sunt jurist, așa că nu știu cine are dreptate în acest caz. Un lucru este sigur: fără hrană, animalele sau cel puțin unele dintre ele, mai slabe și mai puțin luptătoare, mor. Până să moară, însă, vor deveni și mai teritoriale, se vor lupta între ele pentru a ajunge la hrana existentă, pe care vor continua să o caute în pubele, pe la containere, răscolind gunoaiele etc. Faptul că oamenii nu vor mai hrăni animalele fără stăpân nu va determina o dispariție ca prin farmec a acestora, ci doar le va face mai susceptibile la boli, fiindcă orice organism slăbit reacționează mai greu la boală, iar lipsa imunității este clar un factor declanșator al acesteia.

Aș prefera, atât în calitate de stăpân responsabil de animale, care le vaccinează și deparazitează la timp, care le-a sterilizat ca să nu mai producă alte animale, care strânge dejecțiile ÎNTOTDEAUNA, cât și în calitate de cetățean plătitor de impozite și taxe, să știu că Poliția Locală și Poliția Animalelor se concentrează să amendeze persoanele care abandonează animale, care le chinuie, care le folosesc intensiv pentru reproducere, în condiții improprii, precum și pe cei care nu strâng după animalele lor de companie, care le lasă nesupravegheate și fără lesă pe stradă, în prezența copiilor etc.

Sincer, nu cred că amendând bătrânii care hrănesc pisicile de la bloc sau pe cei care le dau pufuleți porumbeilor va face cineva vreo scofală, dar insistând să se respecte regulile privind ciparea și sterilizarea avem șanse să fie din ce în ce mai puține animale fără stăpân, astfel încât hrănirea lor să nu mai fie o problemă arzătoare la ordinea zilei.

Deja, asociațiile pentru protecția animalelor se pregătesc să dea în judecată municipalitățile prin alte locuri, la Galați încă nu avem semnale în acest sens, dar, dincolo de legi și regulamente, noi toți ar trebui să înțelegem că nu este în beneficiul animalelor să se înmulțească la nesfârșit, iar faptul că le hrănim la intervale regulate și mereu în același loc le creează obișnuințe care este posibil să nu le placă foarte mult și vecinilor. Este mult mai util, dacă putem, să ne unim forțele pentru a steriliza, în așa fel încât ele să devină mai puține și, cu timpul, să dispară. Poate asta ar fi fost bine să cuprindă regulamentul, cum și unde putem solicita sterilizarea unui animal fără stăpân și ca aceasta să se facă din fonduri publice.

Citit 5264 ori Ultima modificare Duminică, 15 Octombrie 2023 11:26

11 comentarii

  • postat de Om empatic
    Miercuri, 18 Octombrie 2023 21:29
    86.124.119.***
    Într o țară ca afară oamenii iubesc animalele străzii, le protejează și le hrănesc. La noi se procedează precum cu urșii. Nu sunt hrăniți de către autorități dar nici pe noi nu ne lasă să i hrănim. Să nu mai existe pisici și să ne invadeze șobolanii ca- n Paris. La colțul blocului meu este wc public
    0
    5
  • postat de ana
    Luni, 16 Octombrie 2023 18:26
    86.124.201.***
    Sunt prea multe pe strada, e imposibil sa fie luate toate acasaCe vine au ele sa moara de foame?Mormanele de gunoaie aruncate de oameni(servetele, tigari, ambalaje, sticle etc) nu deranjeaza?Fara un animal pe strada, tot murdar este orasul,iar daca ar fi numai bolurile cu bobite si apa, ar fi curat!
    2
    13
  • postat de codo
    Luni, 16 Octombrie 2023 12:44
    80.246.106.***
    Realitatea e ca avem o populatie preponderent inapoiata, deci si autoritatile sunt pe masura. Ce legi, ce bun simt, ce logica? Cand esti inapoiat se inmultesc animalele dar nu si adoptatorii. Vin astia cu gura mare ca se indoapa ong-urile cu bani in loc sa le plaseze lor animalele abandonate.
    2
    9
  • postat de Dorel
    Luni, 16 Octombrie 2023 09:31
    89.121.200.***
    Foarte buna HCL... as se procedeaza intr-o "tara ca afara", ba chiar mai restrictiv.
    Cine vrea animal de companie n-are decat sa-l ia acasa si sa-l ingrijeasca, nu sa-i dea de mancare pe domeniul public. Ca detinator de animal de companie, stiu ca hranirea pe domeniul public nu e suficienta !
    20
    4
  • postat de eu
    Luni, 16 Octombrie 2023 09:12
    86.124.200.***
    Ești "iubitor" de animale,le iei în casă.Împreună cu cușca din fața blocului,blidele ălea zoioase și bâzâite de muște de pe spațiul verde."Iubirea" de animale nu prea are legătură cu animalele în sine,e o formă de boală psihică,muieri neumblate etc.În concluzie,acăsică la voi dacă vă trebuie animale
    18
    4
  • postat de Ursus
    Luni, 16 Octombrie 2023 07:58
    193.231.148.***
    Problema nu e ca dai ceva de mancare unui animal. Problema e cu cei care cumpara special hrana pentru animale si o imprastie, apoi, in tot cartierul, transformandu-se in crescatori de animale fara stapan! Ideea nu e sa le exterminam, dar nici sa le ajutam sa se inmulteasca!
    5
    5
  • postat de Jugastru Lidia
    Duminică, 15 Octombrie 2023 17:19
    5.15.199.***
    Pe politicieni îi doare în infinit că în cur nici atâta, din cauza lor este în acestă numai durere și suferință. Nu sunt capabili să facă, să găsească soluții, ca bietele animale să fie și ele în bună stare.Dar roata vieții se va întoarce în defavoarea lor. Dumnezeu nu înghite nedreptatea și păcatul
    7
    10
  • postat de Miau, miau
    Duminică, 15 Octombrie 2023 10:03
    213.233.108.***
    0,8 m în jurul blocului nu e domeniu public, face parte din proprietatea proprietarilor ce au înființat asociația de proprietari. Asa ca.....
    5
    11
  • postat de laura
    Sâmbătă, 14 Octombrie 2023 19:06
    5.13.173.***
    Poate luati legatura cu un jurist sa ne spuna daca putem fi amenadati sau nu.
    6
    18
  • postat de Bau-Bau
    Sâmbătă, 14 Octombrie 2023 15:32
    86.124.202.***
    Toate Asociatiile astea asa-zis de protectia animalelor sunt ONGuri ce primesc bani pentru animale dar ei doar tipa ca nu le sunt respectate drepturile dar unii nu sunt in stare sa le gaseasca un adapost acestora. Multi bani se duc pe salariile celor ce tipa ca nu le sunt respectate drepturile...
    8
    42
  • postat de Alz
    Sâmbătă, 14 Octombrie 2023 15:30
    89.136.187.***
    Foarte bun articolul. Sunt total de acord cu autoarea lui.
    8
    32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.