Credincioșii din Eparhia Dunării de Jos au marcat în aceste zile împlinirea a 27 de ani de la trecerea moaștelor Sf. Apostol Andrei prin Galați, unul dintre cele mai importante evenimente duhovnicești din ultimele decenii.
”Oraşul Galaţi nu uită evenimentul cel mai mare din ultimii treizeci de ani din toată România, dar în special de la Iaşi şi Galaţi - venirea Sfintelor Moaşte ale Sfântului Apostol Andrei, încreştinătorul românilor. Entuziasta primire a Sfintelor Moaşte, cu bunăvoinţa Preafericitului Părinte Patriah Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a făcut din Dunăre ”cristelniţa poporului român”, iar din strada Domnească, până la Catedrala eparhială, o imensă biserică. Nu ştim altă noapte în priveghere totală ca în această sfântă întâlnire a Apostolului Andrei cu oraşul pe care îl ocroteşte. Şi Galaţiul a fost pentru o zi ”capitala spirituală a României”. Din această cauză este bine să ne uităm pe 17 octombrie în calendarul eparhiei şi să-l aşezăm pe Sfântul Andrei în inimile, în sufletele şi în casele noastre, neuitându-i pe cei care, de la botez, prin viaţa lor, îi cinstesc numele”, se arată într-un comunicat de presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
În aceste zile de sărbătoare, în Arhiepiscopia Dunării de Jos au fost oficiate slujbe speciale şi sunt rostite rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu de slujitorii şi credincioşii acestei eparhii, prin mijlocirea şi ajutorul Sfântului Apostol Andrei.
”În acest an, sărbătoarea propriu-zisă a fost deschisă cu slujba de priveghere din ajun de la Seminarul Teologic Ortodox ”Sf. Ap. Andrei” din Galaţi. Ierarhul locului s-a aflat în mijlocul elevilor seminarişti pentru a le vorbi despre momentul de mare profunzime duhovnicească al primirii Sfintelor Moaşte ale Sfântului Andrei în Eparhia Dunării de Jos, în urmă cu 27 de ani, şi a fi în comuniune de rugăciune la slujba privegherii cu tinerii, urmaşi ai încreştinătorului românilor. Astăzi, 17 octombrie, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Capela din cadrul Seminarului gălăţean. La slujbă au fost prezenţi elevii de la clasele primare, gimnaziale şi liceale din cadrul acestei şcoli teologice, cadre didactice şi credincioşi din municipiu. În cuvântul adresat celor prezenţi la slujbă, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre evlavia deosebită pe care o au credincioşii de la Dunărea de Jos pentru Sfântul Andrei şi lucrarea sa de propovăduire a cuvântului lui Dumnezeu continuată prin hramurile pe care le-au primit mai multe locaşuri de cult şi instituţii gălăţene”, a mai comunicat Arhiepiscopia Dunării de Jos.
De asemenea, ÎPS Casian a oferit câteva sfaturi şi îndrumări părinteşti elevilor seminarişti pentru o bună conduită în şcoală, în biserică, în familie şi în societate. La final, elevii şi credincioşii prezenţi la slujbă s-au închinat la racla ce adăposteşte o părticică din moaştele Sfântului Apostol Andrei, aflată în patrimoniul sacru al Reşedinţei arhiepiscopale.