Murăturile și varza acră, un lux pentru mulți dintre gălățeni (FOTO)

Murăturile și varza acră, un lux pentru mulți dintre gălățeni (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Fructele și legumele care abia așteaptă să fie puse în borcane, la murat, au niște prețuri care depășesc cu mult buzunarele multor gălățeni, mai ales ale celor mai în vârstă. Încercând să aflăm dacă tradiția moștenită de la bunici, de a mura gogonele și altele pentru iarnă, mai poate fi respectată, am dat o fugă prin Piața Centrală a orașului pentru a face o analiză a prețurilor la produsele de sezon.

Gălățenii cu care am vorbit în piață ne-au spus că prețurile la produsele de sezon sunt atât de mari, încât a devenit un lux să mânânci fructe, dar chiar și să pui un borcan de gogonele la murat.  Astfel, am constatat că 1 kilogram de prune costă între 6. 50 și 7 lei, iar unul de struguri, între 6 și 13 lei, ceea ce este destul de mult pentru un pensionar care, pe lângă medicamente și alimente, trebuie să mai consume și un fruct. „Sunt foarte scumpe. Nu îmi permit să îmi cumpăr. Ar trebui să renunț la altele ca să îmi permit un kilogram de prune și unul de struguri. Noroc că îmi mai aduc copiii, că altfel, din pensia mea, pe care jumătate o dau pe medicamente, nu m-aș descurca să iau și mâncare. O altă problemă e cea a prețurilor care se modifică de la o zi la alta, cea mai scumpă piață fiind în weekend. De parcă nouă ne-ar crește pensiile zilnic”, ne-a spus o pensionară din Galați, care se afla duminică în Piață Centrală.

„Mai bine cumpăr un borcan cu castraveți deja murați” 

Dacă la capitolul fructe de sezon ne-am dumirit cum stau lucrurile, am verificat și piața de murături. Și aici situația este asemănătoare cu cea de la fructe și legume. Deși tarabele sunt pline de gogonele care mai de care mai ochioase, lumea nu se înghesuie să cumpere. Am constatat astfel că murăturile românești au prețuri care pornesc de la 5 lei kilogramul și ajung până la 7 lei, pepenii pentru murat sunt între 2 și 3 lei kilogramul, iar hreanul, nelipsit din borcanele cu murături, pleacă de la 25 de lei kilogramul. Pentru un kilogram de varză, un gălățean plătește 3,50 lei, iar pentru unul de conopidă, 8 lei. Dacă ar fi să facem un calcul banal, pentru a pune murături pentru iarnă ar fi nevoie de câteva sute de lei. Pe lângă legumele de murat, avem nevoie și de alte ingrediente, cum ar fi sarea, dar și de borcane și capace, care depășesc 15 lei bucata.

„Am venit cu o prietenă azi în piață. Amândouă obișnuiam să punem și varză, și murături pentru iarnă, însă anul acesta nu ne mai dă mâna să cumpărăm materia primă. Am fost împreună ieri în supermarket și am constatat că un borcan de castraveți gata murați costă 5-6 lei. E mai rentabil să iei gata preparate decât să te chinui să le pui tu. Pe lângă prețurile exagerate, mai pui la socoteală și oboseala și ai să vezi că tot mai ieftin ieși dacă le iei gata preparate. La prețurile care sunt, mă gândesc cu groază la masa de Crăciun și la cine își mai permite să facă preparate în casă. Trăim foarte greu și banii ajung din ce în ce mai puțin, aproape că nu ajung de la o pensie la alta, pentru cele cotidiene. Nu mai vorbim despre murături și varză pregătite acasă. Astea au devenit deja un lux”, s-a destăinuit o gălățeancă pe care am întâlnit-o la una dintre tarabele cu gogonele.

Tarabagiii se plâng și ei de faptul că vânzările au scăzut considerabil față de aceeași perioadă a anului trecut și că li se strică marfa nevândută pe tarabe. „Este aproape prânzul. Sunt de la ora 7,00 la muncă și abia am făcut 200 de lei. Mai avem maxim trei ore de muncă azi și nu cred că o să mai fac mare lucru”, ne-a spus o vânzătoare care își verifica fructele și legumele aflate pe tarabă, în speranța că va mai ademeni unul, doi cumpărători.

Citit 6998 ori Ultima modificare Luni, 23 Octombrie 2023 20:44

4 comentarii

  • postat de JOHN
    Marți, 24 Octombrie 2023 06:06
    86.124.202.***
    VA EXISTA LA ADM .PIEȚELOR UN CAP LUMINAT CARE SĂ ȚINĂ CU GĂLĂȚENII??? ELIMINAȚI TARABAGII,BIȘNIȚARII,ENGROSIȘTII ! Atunci vor fi PRODUCĂTORII stăpînii piețelor nu ca acum cînd de la casierele cu pioes-uri în mînă fuga după bătrînele cu zarzavat pînă la director de piețe niște jăpcari bara-bara!!!
    0
    5
  • postat de Iancu Jianul
    Luni, 23 Octombrie 2023 18:44
    5.13.167.***
    Visuri! Romanul prefera sa-si dea in cap unul altuia decat sa se uneasca! Toti au drepturi... dar obligatiile nu le iau in seama... incepand de la curatenie pana la zgomotul nejustificat... proasta educatie. Mai ales cei cu bani... si ZERO CARACTER... cum trantesc usile! CAND SCOALA ARE 1,2% din PIB
    5
    1
  • postat de macarie banu
    Luni, 23 Octombrie 2023 10:27
    89.137.225.***
    o legatura de marar uscat,5 lei-6 lei?!...sa-si puna la cap toti bisnitarii si intermediarii.Pana nu vor fi eliminate din piete lipitorile nimic nu va fi bine.Romanii,fara simt colectiv, tot vor suferi. Sa faca ca in Spania...o luna de zile absolut nimeni nu a mai cumparat nimic,dar NIMIC din piata.
    1
    31
  • postat de Iancu Jianul
    Duminică, 22 Octombrie 2023 19:01
    5.13.167.***
    Foarte multi sunt bisnitari, nu producatori. Te poti uita la mainile lor-un producator, este cocoshat de munca fizica, ars de soare, mainile crapate si pline de bataturi... Cat priveste borcanele din asazisele SuperMarket-uri... sunt murate FORTAT si asta partial... conopida, morcovul pietroaie...
    3
    43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.