Peste 70 de milioane de lei vor fi investiţi în rețelele electrice din județul Galați

Peste 70 de milioane de lei vor fi investiţi în rețelele electrice din județul Galați
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Sucursala Galați a companiei Distribuție Energie Electrică România (DEER) anunță, pentru perioada 2024-2025, un număr de 56 de lucrări de modernizare a rețelei electrice din județ, în principal a celei de joasă tensiune.

Distribuție Energie Electrică România, parte a Grupului Electrica, este unul dintre cei șase mari operatori naționali de rețele de distribuție a energiei electrice. Conform unui raport prezentat la ultima ședință a Comisiei de dialog social din cadrul Prefecturii Galați, pentru perioada 2022-2023, Sucursala Galați a DEER a realizat investiții de 43 de milioane de lei, peste planul de 42 de milioane asumat. Sumele investite au provenit, în cea mai mare parte, din fonduri proprii, dar au fost și fonduri europene de peste șapte milioane de lei.

„Direcțiile principale unde s-au făcut investiții pentru continuarea dezvoltării infrastructurii de rețea de distribuție în județul Galați au fost localitățile unde au fost înregistrate avarii mai ales în cazul condițiilor meteo deosebite. Investițiile s-au realizat preponderent în joasă și medie tensiune, modernizarea posturilor de transformare, liniile electrice aeriene, grupurile de măsurare cu impact direct în alimentarea cu energie electrică a utilizatorilor, și vizează asigurarea unui nivel optim de tensiune, îmbunătățirea calității energiei electrice, reducerea numărului de deranjamente, reducerea pierderilor în rețele și, implicit, reducerea costurilor cu mentenanța”, se afirmă în documentul citat, semnat de directorul DEER Galați, Sergiu Mihai.

Localitățile din județ unde s-au realizat modernizări sunt municipiile Galați și Tecuci, Matca, Munteni, Șendreni, Braniștea, Foltești Nămoloasa, Cișmele, Foltești, Schela, Brăhășești, Vânători, Nărtești și Slobozia Conachi.

Ca urmare a schimbării legislației prin apariția ordinelor ANRE 17/2022 și 18/2022, o componentă suplimentară a programului de investiții au reprezentat-o racordările individuale, atât pentru agenți economici, cât și pentru utilizatorii casnici, suportate parțial sau integral de către DEER. Pentru anul 2022 s-au cheltuit în acest scop 7,8 milioane de lei, iar în primele zece luni din 2023 – 13 milioane, potrivit documentului.

Pentru următorii doi ani (2024 – 2025) DEER Sucursala Galați a planificat 56 de lucrări de modernizare, preponderent la rețeaua de joasă tensiune, care vizează în principal îmbunătățirea instalațiilor de alimentare cu energie electrică a utilizatorilor și a căror valoare totală depășește 70 de milioane de lei, cheltuieli care se vor suporta din surse proprii. În perioada 2024-2025 va fi demarată o lucrare de anvergură în zona municipiului Galați - „Modernizare RED 110 kV din zona Smârdan - Barboși - Filești - Liberty, modernizare și integrare în SCADA stația 110/20/6kV Filești, jud. Galați” - finanțată din fonduri europene, în valoare de aproximativ 105 milioane de lei.

„În urma implementării, toate aceste investiții au ca rezultat, în primul rând, asigurarea unui nivel optim de tensiune și reducerea numărului de deranjamente, indiferent de anotimp. Direcțiile principale urmărite prin modernizarea RED IT și MT/JT sunt: modernizarea stațiilor de transformare, trecerea rețelelor de la 6 și 10kV la 20kV și securizarea rețelelor de joasă tensiune în vederea reducerii pierderilor de energie electrică, reducerea consumului propriu tehnologic și asigurarea creșterii siguranței în funcționare”, se mai afirmă în documentul prezentat de DEER Sucursala Galați.

Citit 2667 ori Ultima modificare Luni, 08 Ianuarie 2024 23:32

2 comentarii

  • postat de ciorita dumitru
    Marți, 09 Ianuarie 2024 17:37
    82.79.152.***
    Inca mai sunt retele de joasa tensiune cu sarme din aluminiu din anii'60, care creeaza probleme abonatilor la fenomene meteo deosebite. Intreruperile si revenirile scurte si dese deterioreaza aparatura electronica in mod ireversibil,chiar si garantia devine inoperabila.
    0
    0
  • postat de Gigel
    Luni, 08 Ianuarie 2024 08:24
    5.13.164.***
    Pana acum cine nu i-a lasat sa faca modernizari la retele? Aveau monopol si era putina energie si le-a dat in cap cu programul de panouri?
    1
    25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.