Gălățeni păcăliți să cumpere acțiuni pe rețelele sociale

Gălățeni păcăliți să cumpere acțiuni pe rețelele sociale
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Mai mulți gălățeni, cu preponderență persoane în vârstă, au căzut în capcana unor investiții fictive și au ajuns să plătească zeci de mii de lei sau să le fie golite conturile după ce au dat curs unor anunțuri care promiteau câștiguri fabuloase prin investiții în capitalul diferitor companii. Poliția atrage atenția că acestea sunt manevre ale unor infractori cibernetici și că nicio companie nu își va vinde acțiunile prin oferte lansate pe rețelele de socializare.

La început de an, polițiștii atrag atenția asupra unui nou fenomen infracțional care se conturează la nivel național și face victime, inclusiv în județul Galați, în special printre vârstnici. Este vorba despre fraudele de investiții, fapte care aduc prejudicii de zeci de mii de lei persoanelor vătămate. Și asta deoarece sunt folosite imaginile unor persoane cu notorietate și "priză" la publicul-țintă, care dau credibilitate anunțurilor și îi fac pe posesorii de economii să viseze la multiplicarea averii într-un mod sigur și într-un timp relativ scurt.

"De regulă, acestora li se captează atenția prin intermediul unor anunțuri postate pe rețelele de socializare care folosesc imaginea unor persoane cu notorietate, din diverse domenii de activitate. În respectivul clip video, persoanele publice promovează investiții în acțiuni la diferite companii, valoarea inițială a acestora fiind de 1.250 de lei. Consecutiv accesării anunțului, victima introduce o serie de date cu caracter personal, ulterior fiind contactată fie prin intermediul unui apel telefonic, fie prin aplicația WhatsApp, pentru a primi detalii cu privire la investiție", precizează specialiștii în securitate cibernetică din cadrul Poliției Române.

Ulterior, pe parcursul conversației, "investitorul" este convins să își instaleze pe telefon o aplicație de control la distanță, de genul Anydesk sau Teamviewer, prin intermediul căreia interlocutorul ajunge să îi acceseze dispozitivul mobil și, în numele acestuia, să îi transfere fondurile existente prin intermediul aplicației bancare sau angajând diverse credite.

Cum să nu picați în plasă

Pentru a nu ajunge să fiți victimele unor astfel de escroci, polițiștii gălățeni recomandă o serie de precauții care vă vor salva economiile și nu numai: nu dați curs unor astfel de oferte și fiți foarte precauți atunci când vi se solicită diverse date cu caracter personal în mediul online; nu instalați pe dispozitivele dumneavoastră mobile aplicații de control la distanță (ex: Anydesk, Teamviewer etc.); nu transmiteți unor persoane necunoscute fotografii ale documentelor dumneavoastră de identitate, ale facturilor de utilități sau selfie-uri cu documentul de identitate poziționat în dreptul feței; în cazul în care vedeți pe Facebook, Instagram, TikTok sau YouTube o astfel de reclamă, raportați-o în aplicație ca fraudă, ajutând astfel alți utilizatori să nu mai pice în plasa răufăcătorilor.

Dacă totuși ați fost prejudiciați prin acest mod de operare, nu treceți incidentul sub tăcere, pentru că astfel de infractori pot fi prinși, iar paguba, recuperată. În consecință, polițiștii gălățeni vă recomandă ca în cazul în care ați devenit victima unui astfel de mod de operare, să vă adresați la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Galați, situat în municipiul Galați, strada Brăilei nr. 200, sau să transmiteți un e-mail cu toate datele de identificare la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 4344 ori Ultima modificare Luni, 15 Ianuarie 2024 19:39

5 comentarii

  • postat de Galatean
    Marți, 16 Ianuarie 2024 05:25
    5.13.155.***
    Bine ca batranii au bani de actiuni iar statul le da carduri de cumparaturi si de caldura , total aiurea. Oricum unii folosesc cardurile de alimente pentru mancarea caiinilor lor .
    0
    6
  • postat de RuieMusia
    Luni, 15 Ianuarie 2024 10:25
    188.26.132.***
    Au ajuns si la noi fraudele pe baza de TeamViewer, Anydesk. Sunt populare de ceva timp in vest, acolo in schimb sunt mai mult pe baza de carduri valorice cadou, cum nu pot fi tracked. Antidotul e mereu o doza buna de cinism. Daca e prea bun sa fie adevărat, atunci cu siguranță e teapa.
    1
    9
  • postat de Hapciu
    Luni, 15 Ianuarie 2024 07:21
    5.13.167.***
    E o vorba care suna cam asa" mama prostilor e mereu gravidă "!
    1
    9
  • postat de Robert
    Duminică, 14 Ianuarie 2024 18:34
    82.76.245.***
    Modificati "Cum să nu picați în plasă"

    Promovarea investitiilor este interzisa prin lege. Nimeni nu are acces direct pe piata de capital ci doar printr-un broker. Niciun broker nu are voie sa faca "propuneri" de investitii altfel isi pierd licenta ASF.
    Pe cei reglementati ii gasiti pe pagina B
    2
    36
  • postat de Das
    Duminică, 14 Ianuarie 2024 18:03
    84.117.46.***
    Nimeni nu mai munceste in tara asta! Toti sunt pusi pe furat si inselat oamenii ! Judecatorul trebuie sa ii pedepseasca cu 20 ani de munca la o fabrica sau mina!
    7
    42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.