Statisticile arată negru pe alb: "Șomajul nu mai e o problemă pentru municipiul Galați"

Statisticile arată negru pe alb: "Șomajul nu mai e o problemă pentru municipiul Galați"
Evaluaţi acest articol
(38 voturi)

O spun cifrele, nu doar necesitatea companiilor gălățene de a aduce forță de muncă din alte zone. La finalul anului trecut, doar sub o mie de gălățeni își căutau serviciu.

O scădere impresionantă

În orice comunitate, există diverse probleme, unele fiind specifice doar anumitor zone, iar sud-estul României era în urmă cu câțiva ani un pol al șomajului din România. Impulsurile din piața muncii, care în continuare importă forță de lucru din Asia, sunt confirmate și de cele mai recente cifre date publicității de către Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Galați: municipiul reședință de județ înregistra în luna decembrie a anului trecut 987 de persoane aflate în căutarea unui job. Scăderea acestui număr este spectaculoasă, în decembrie 2016 existând în scripte 2.212 de șomeri. Prin urmare, reducerea acestui coeficient este de aproximativ 55 la sută în ultimii opt ani.   

Ce spune primarul Pucheanu

„Mi-am dorit din prima zi de primar al Galațiului ca orașul să devină cu adevărat atractiv pentru investitori, altă opțiune nu exista, din punctul meu de vedere. Dezvoltarea înseamnă și noi locuri de muncă pentru gălățeni. Da, se va spune că unii dintre concitadini au plecat în alte zone sau chiar în străinătate, însă nu au migrat neapărat oameni fără loc de muncă. Vreau, în schimb, ca gălățenii să rămână la ei acasă, iar copiii lor să se bucure de propriul oraș. Faptul că numărul șomerilor este în continuă scădere nu poate decât să mă bucure. Galațiul chiar are nevoie de forță de muncă”, a declarat primarul Ionuț Pucheanu. 

A fost trecut și dezechilibrul produs de pandemie

Conform AJOFM Galați, dacă la final de 2016 erau 2.212 șomeri în municipiu, anul următor figurau ca persoane fără slujbă 1.500 de suflete. În 2018 erau 1.457, iar în 2019 fix 1.376. Pandemia de Covid-19, ca în orice alt colț al planetei, a produs un dezechilibru pe piața muncii, astfel că și Galațiul înregistra în decembrie 2020 aproape două mii de oameni fără ocupație, mai precis 1975. La final de 2021, numărul scăzuse până la 1.201, avea să crească în următoarele douăsprezece luni cu o sută de unități, iar în decembrie 2023, după investițiile în ultimii ani, se mai aflau în căutarea unui job numai 987 gălățeni. Această sumă, raportată la numărul total al cetățenilor orașului, în speță aproximativ 218.000, vine de la sine cu următoarea concluzie: șomajul nu mai este o problemă pentru municipiul reședință de județ. 

Cezar Gorovei

(P)

Citit 2625 ori Ultima modificare Marți, 13 Februarie 2024 11:41