Egalitate de șanse în spațiile de joacă: Inițiativă legislativă depusă la Parlament de George Stângă

Egalitate de șanse în spațiile de joacă: Inițiativă legislativă depusă la Parlament de George Stângă
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)
Deputatul George Stângă, președintele PNL Galați, a anunțat că una dintre inițiativele legislative pe care le-a susținut recent vizează asigurarea egalității de șanse pentru toți copiii din România, indiferent de abilitățile pe care le au. În centrul acestor eforturi se află combaterea lipsei notabile de spații de joacă accesibile copiilor cu dizabilități, o problemă persistentă care restrânge drepturile fundamentale ale acestor tineri cetățeni și contravine principiilor enunțate de Convenția Națiunilor Unite.
„Este responsabilitatea colectivă a societății să creeze condiții propice pentru toți copiii, asigurând resursele, infrastructura și suportul necesar pentru ca fiecare dintre ei să se bucure de drepturile lor fundamentale. Se observă o lipsă de infrastructură adecvată, și în ciuda investițiilor în adaptarea clădirilor publice, spațiile de joacă specific adaptate necesităților copiilor cu dizabilități sunt încă insuficiente. 
Prin activitățile de joacă, copiii cu dizabilități au șansa de a-și dezvolta competențe motorii, sociale și emoționale vitală. Mai mult, interacțiunea lor cu copii fără dizabilități în aceste spații poate stimula formarea unor relații autentice și reduce stigmatul asociat cu dizabilitatea. Astfel, e crucial să reexaminăm modul în care abordăm conceptul de spații de joacă, asigurându-ne că acestea sunt gândite să răspundă nevoilor tuturor copiilor", a arătat liderul PNL Galați.
Potrivit lui George Stângă, în ciuda investițiilor realizate în adaptarea clădirilor publice pentru a fi mai accesibile, „constatăm cu regret că spațiile de joacă destinat copiilor cu dizabilități sunt încă într-un număr insuficient. Prin propunerea legislativă, se dorește creșterea numărului de echipamente de joacă adaptate și universale în parcuri și zone de recreere, astfel încât să garanteze includerea și acceptarea tuturor copi".
„Proiectul de lege aduce în discuție conceptul de "spații de joacă incluzive sau universale", care ar permite accesul și utilizarea în condiții de siguranță de către toți copiii, indiferent de abilitățile lor. Se propune ca în fiecare zonă de joacă sau parc, atât existent, cât și viitor, să se instaleze minim două echipamente de joacă adaptate sau universale. Prin acest demers se încurajează colaborarea între autoritățile locale, organizațiile non-guvernamentale și alte entități importante în vederea implementării acestei inițiative. Mai mult, va fi alocat un buget specific de la bugetul de stat pentru adaptarea spațiilor de joacă existente și pentru crearea de noi spații accesibile tuturor copiilor. Se va căuta și atragerea de fonduri europene sau internaționale pentru a suporta financiar aceste eforturi", a afirmat George Stângă.
Liderul PNL Galați a conchis că „inițiativa legislativă aduce speranță pentru multe familii și copii din România, marcând un pas important către o societate mai incluzivă. Prin asigurarea unor spații de joacă universale sau incluzive, se contribuie la formarea unei comunități unite, în care fiecare membru, indiferent de abilitățile sale, se simte valorizat și acceptat".
 
 
(P)
Citit 1064 ori Ultima modificare Joi, 15 Februarie 2024 09:26