Firmă dispărută după ce a luat vouchere de 3.000 de lei de la Primăria Galaţi

Firmă dispărută după ce a luat vouchere de 3.000 de lei de la Primăria Galaţi
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Un "simplu" caz social al unei gălățence care a apelat la ajutorul "Vieții libere" ne-a dus la o constatare surprinzătoare. Una dintre firmele care au încasat voucherele de 3.000 de lei oferite de Primăria Galați, pentru achiziționarea de sisteme alternative de furnizare a căldurii și a apei calde, s-a mutat în București, apoi s-a închis, după ce a depus bilanțuri numai pe perioada acordării respectivelor vouchere. La telefoanele afișate nu mai răspunde nimeni, iar reprezentanții firmei sunt de negăsit.

Doamna Maria Carp a semnat, pe 25 aprilie 2019, un contract cu firma Prima Electric Heat SRL, cu sediul în str. Vultur nr. 52, pentru achiziționarea unui sistem de încălzire alternativ, compus dintr-un panou radiant P12, un termostat fără fir și un convector Argo Minimal de 1.500 W. Suma totală pentru care s-a făcut achiziția a fost de 3.004,59 lei, suspect de apropiată ca valoare de cea a voucherului de 3.000 de lei oferit de Primăria Galați.

Reamintim că, începând din 2017 și până în septembrie 2023, Primăria și Consiliul Local Galați au acordat vouchere de 3.000 de lei gălățenilor care doreau să se debranșeze sau care se debranșaseră deja de la sistemul centralizat de termoficare, cu respectarea anumitor condiții.

Pasul 1: firma Prima Electric Heat SRL este de negăsit

Doamna Maria Carp, pensionară, fără niciun alt ajutor, nu are nici măcar telefon fix. Se deplasează foarte greu, nu are absolut nicio idee despre cum să caute un furnizor de sisteme alternative de încălzire, nici online, nici fizic. Spune că a văzut, pe o listă afișată la Primărie, numele firmei Prima Electric Heat SRL, așa că a sunat direct la ei.

A mers la sediul din str. Vultur, a semnat contractul, i s-a emis factura. A primit și un certificat de garanție, cu o durată de 60 de luni, pe care, curios, nu figurează niciun nume al vreunei firme care să facă eventualele reparații. Pe certificat apare doar un număr de telefon, care acum nu mai este valabil. Gălățeanca a vrut recent să ia legătura cu firma care i-a vândut echipamentele, deoarece i s-a defectat panoul radiant, care încă mai este în garanție. La sediul pe care îl știa nu mai este nimeni, iar la numerele de telefon care i se dăduseră nu mai răspunde, de asemenea, nimeni. Așa că a venit la "Viața liberă", sperând să putem să o ajutăm.

Pasul 2: Primăria Galați nu a avut niciun rol "în piesă"

Am contactat Biroul de presă al Primăriei Galați, solicitând un punct de vedere oficial la acest subiect. Nu am primit niciunul, pe motiv că Primăria Galați nu ar fi avut niciun rol în alegerea firmelor de unde au fost achiziționate sursele alternative de încălzire. Ni s-a spus, neoficial, că totul a fost la latitudinea beneficiarilor, iar Primăria nu a impus nicio condiție.

Pasul 3: doar trei ani de activitate, conform site-ului Finanțelor

Am căutat firma Prima Electric Heat SRL Galați pe site-ul Ministerului de Finanțe. Am constatat că aceasta a depus bilanț numai pe anii 2018-2020, adică fix în intervalul în care se acordau voucherele de la Primăria Galați. După aceea, s-a mutat la București, unde nu a mai avut activitate deloc. Se pare că este în plin proces de lichidare. Încasările pe cei trei ani nu au fost deloc remarcabile. Pe anul 2020, de exemplu, ultimul an cu bilanț depus, profitul a fost de 149.290 de lei, cu un singur salariat.

Pasul 4: sesizare online la Protecția Consumatorilor București

Am luat legătura apoi cu Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Galați. Dat fiind că firma Prima Electric Heat SRL figurează acum cu sediul în București, am fost redirecționați către site-ul ANPC. Cu ajutorul nostru, doamna Carp a completat formularul pentru o reclamație online. Acum așteaptă răspunsul de la ANPC, dar speranțele de a obține un răspuns favorabil cu privire la respectarea certificatului de garanție sunt aproape nule.

Pasul 5: speranța moare ultima, dar moare și ea până la urmă

Obiectiv vorbind, pe baza datelor pe care le avem, șansele doamnei Maria Carp de a-i fi reparat sistemul de încălzire pe baza certificatului de garanție sunt inexistente. Mai sunt doar câteva zile până la expirarea acestuia, iar Protecția Consumatorilor nu a dat încă niciun răspuns.

Probabil că Primăria Galați nu are nicio vină în această situație, pentru că nu are cum să ghicească în bobi dacă și când o firmă privată își închide activitatea. Moral, însă, faptul că numele firmei în cauză apărea pe o listă afișată la sediul municipalității s-a constituit într-un fel de garanție nescrisă pentru cei care au apelat la această firmă. Nimic mai greșit, se pare, din ce se vede.

Citit 8486 ori Ultima modificare Joi, 14 Martie 2024 19:34

4 comentarii

  • postat de Trandafirul Galben
    Joi, 14 Martie 2024 11:01
    93.122.251.***
    Problema pleacă de la unii OAMENI care lucrează în Ministerul Justiției.
    Sunt extrem de multe grupuri infracționale care dau țepe premeditate,având în spate oameni din structurile Statului Român.
    Este o MAFIE foarte răspândită și bine protejată.
    Pedepse PE VIAȚĂ pentru angajații corupți ai Statul
    1
    27
  • postat de Eu
    Joi, 14 Martie 2024 10:16
    46.97.57.***
    Asa se intampla cand incaseaza banii - ca la curwe inaintea prestatiei - si nu in baza unui PV de receptie a lucrarii semnata de
    1
    23
  • postat de Tincuța
    Joi, 14 Martie 2024 09:33
    188.26.126.***
    Problema pleacă de la distrugerea Sistemului Centralizat de Încălzire al orașului, lucru realizat de primarul atehnic Pucheanu împreună cu camarila PSD-istă! PUNCT!
    La acea vreme gălățenii au fost manipulați grotesc de acest primar.
    Acum UE va interzice montarea centralelor termice individuale!
    15
    24
  • postat de Gălățean
    Miercuri, 13 Martie 2024 20:28
    128.127.117.***
    Consecința economiei de piață, capitaliste. Care e problema? Nu se știa ce înseamnă economia de piață capitalistă?
    40
    18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.