Bunătăți și bunătate - tradiție și meșteșug la Băleni

Bunătăți și bunătate - tradiție și meșteșug la Băleni
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Pe 11 mai s-a desfășurat la Băleni Festivalul ”Bunătăți și bunătate - tradiție și meșteșug”. Organizatorul inspirat în armonizarea diversității și atent  la simfonia detaliilor a fost GAL Covurlui, reprezentat de Veronica Dumbravă, care a primit sprijinul organizatorilor-gazdă. 

Spectacolul mulțimii în sărbătoare

Vedeai aievea dinaintea ochilor cum o Românie de altădată se compunea în ritmurile muzicii tradiționale, devenind una cu prezentul. Toți cei de față am fost captivați de spectacolul costumelor tradiționale ale invitaților maramureșeni și ale producătorilor locali de artizanat, ademeniți de tarabe cu produse alimentare, băuturi tradiționale, dulciuri și deja familiarii ”kurtos kolacs” răsuciți dinaintea privirilor pofticioase, îmbătate de mirosul copturii și a cărnii berbecilor răsuciți deasupra jăratecului. Oameni care purtau mândri costumele populare din mai multe zone ale Maramureșului se plimbau firesc pe platformele cu tarabe și meșteșugari, sau dinaintea scenei, cu purtători ai costumelor din diferite zone ale ambelor Moldove.

Tabloul tradițional era scurtcircuitat constant prin prezența unor tineri jandarmi în uniforme, care asigurau ordinea, oameni de tot felul, în blugi, ori dichisiții intens parfumați, în costume cu pantaloni strânși pe gleznă ca ai celor ce purtau ițarii tradiționali, semn că, iată, cercul modei se închide cu un involuntar umor. Câțiva tineri lucrători de la SMURD, în uniforme, se intersectau cu vânzători cu halate de firmă personalizate, grataragii și producătorii de brânzeturi se amestecau cu oameni de tot felul, printre dansatori și cântăreți, ei bine, toți aceștia au recreat imagini dintr-o atmosferă de început de veac din satele românești, au adus  ”bunătăți și bunătate, tradiție și meșteșug” și au împlinit astfel promisiunea organizatorilor.  

Un succes, spun organizatorii, care vor să revină cu evenimente similare

”Festivalul a fost un adevărat succes, a ieșit neînchipuit de bine. Nu ne-am așteptat să adunăm lângă noi atâția oameni. În proiect am prevăzut să participe un minimum de 50-100 de persoane. Toată lumea a fost fericită. Când treceam prin mulțime mi se aduceau mulțumiri și aprecieri. Am avut atât de mari emoții, dar succesul pe care mi l-a adus primul festival din teritoriul GAL m-a făcut să cred că merită să revenim cu astfel de evenimente. Ne-am scos la lumină producătorii locali. Sunt timizi, reticenți, dar niște oameni foarte harnici. Emoție mare am avut când cei doi sculptori, Avram și Neculai Balaban (Maramureș și Galati) schimbau impresii, unul lângă altul, și povesteau cu pasiune despre artă, despre frumos, despre creație. Au fost prezenți toți invitații anunțați. Suntem încă euforici după ziua de ieri, cu dureri de picioare, dar cu zâmbete largi și inima plină de mulțumire. La sfârșitul evenimentului, le-am acordat diplome de recunoștință pentru colaborarea fructuoasă pe care o avem cu ei și pentru prietenia care s-a legat” ne-a mărturisit, emoționată, Veronica Dumbravă.    

Festivalul a fost o noutate pentru artiștii care aici își etalau pentru prima oară creația, precum Daniela Rusu din Lungești, comuna Bălăbănești, sau scriitorul din Frumușița, Cornel Teodoru, care a venit să-și prezinte cărțile. Pete de culoare în acel peisaj folcloric au fost oameni precum Katy David, din Băleni, Rusu Nicoleta și Rusu Ileana care, profitând de atenția captată de eveniment au încercat, cu evocări documentate și  amintiri personale despre boierii care au condus țara, să șteargă praful și uitarea ce s-au abătut peste amintirea familiei Cantacuzinilor, a căror moșie se întindea pe jumătate de sat, povestind despre omenia acelor fruntași ai țării, persecutați de regimul comunist pentru generozitatea cu care au donat pământuri comunității din Băleni. Sperăm ca această expunere a satului și a legăturii cu familia Cantacuzino să fie și primul pas în salvarea monumentului donat de acești oameni cu suflet mare comunității, dar, din pricini birocratice, aproape uitat și abandonat. 

Citit 2596 ori Ultima modificare Duminică, 19 Mai 2024 22:33

3 comentarii

  • postat de sârmescu moldovanu.
    Luni, 20 Mai 2024 08:46
    128.127.117.***
    kURTOS KOLAK ce caută in zona noastră?il vezi pește tot,da o brănzoaică o poale-n brâu,niște scovergi ori nalangâte,un bou bălțat adică tradiționalul bulz din mamaliga cu brânza că io așa il stiu de la bunici ca ...bou bălțat.
    0
    3
  • postat de Katy David
    Duminică, 19 Mai 2024 23:49
    86.120.250.***
    Fără tradiții și istorie ne pierdem!
    Vă mulțumim pentru preocuparea și răbdarea făță de ambele .
    Domul Onicescu e de departe un jurnalist de top!?
    0
    3
  • postat de eu
    Duminică, 19 Mai 2024 18:49
    86.124.200.***
    Satul e un șantier dintr-un capăt în celălalt iar pesedeu' le dă iarmaroc! Cum ne dă la toți, de altfel de 35 de ani !
    2
    10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.