Absolvenții gălățeni din acest an, așteptați să se înscrie la șomaj

Absolvenții gălățeni din acest an, așteptați să se înscrie la șomaj
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Absolvenții gălățeni ai instituțiilor de învățământ, promoția 2024, se pot înregistra în evidența Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) ca persoane în căutarea unui loc de muncă, în termen de 60 de zile calendaristice de la absolvire, pentru a beneficia de servicii personalizate în vederea integrării pe piața forței de muncă, informează agenția gălățeană.

AJOFM precizează că acest demers este o etapă prealabilă și obligatorie în vederea obținerii facilităților acordate potrivit Legii nr. 76/2002. Astfel, absolvenții care se înregistrează în evidența AJOFM Galați beneficiază de servicii de informare și consiliere profesională, medierea muncii, servicii gratuite de formare profesională, precum și de facilități financiare.

Prin absolvent al unei instituții de învățământ se înțelege persoana care a obținut o diplomă sau un certificat de studii, în condițiile legii, în una dintre instituțiile de învățământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condițiile legii.

Prime de inserție pentru cei care se angajează pe mai mult de un an

Pentru absolvenții de liceu promoția 2024, termenul de 60 de zile, indiferent de promovarea sau nepromovarea examenului de bacalaureat, este cuprins între 8 iunie și 6 august 2024. Pentru cei care au corijențe și nu au situația încheiată la toate materiile, termenul de 60 de zile începe de la data susținerii și promovării examenului de corijență.

Absolvenții instituțiilor de învățământ și ai școlilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care, în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la AJOFM și, în acest termen, se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, de o primă de inserție egală cu de trei ori valoarea indicatorului social de referință (ISR) în vigoare la data încadrării. Plata se efectuează în două tranșe: prima – după încadrare și a doua – după cele 12 luni.

Începând de la 1 martie 2024, valoarea ISR este de 660 de lei.

Pentru absolvenții de studii superioare, termenul de 60 de zile se calculează de la finalizarea studiilor anului terminal (data promovării ultimului examen) sau de la data susținerii și promovării examenului de licență/disertație (promoția 2024).

Actele necesare pentru înregistrare

Înregistrarea absolvenților ca persoane în căutarea unui loc de muncă se realizează la sediul AJOFM Galați (str. Domnească nr.191), la sediul ALOFM Tecuci (str. Mihail Kogălniceanu nr. 60, Bl. A 2, parter) sau la sediul ALOFM Târgu Bujor (str. Eremia Grigorescu, nr. 28). Se alege agenția în a cărei rază teritorială își au domiciliul absolvenții.

Documentele necesare pentru înregistrare sunt actul de studii și actul de identitate, ambele în original.

Cuantumul și condițiile acordării indemnizației de șomaj

Absolvenții în vârstă de minimum 16 ani care, în intervalul de 60 de zile de la data absolvirii, nu au reușit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii sau nivelului studiilor pot beneficia, la cerere, de indemnizație de șomaj, egală cu 50% din valoarea ISR în vigoare la data stabilirii acesteia (jumătate din 660 de lei, adică 330 de lei), pentru o perioadă de şase luni, dacă cererea este înregistrată în termen de cel mult 12 luni de la expirarea celor 60 de zile.

AJOFM menționează că indemnizația de șomaj se poate acorda de la expirarea celor 60 de zile de la absolvire (începând cu data de 7 august 2024), în situația în care cererea este înregistrată în termen de 10 zile de la expirarea celor 60 de zile de la absolvire, sau de la data înregistrării cererii de acordare a indemnizației de șomaj, dacă aceasta este înregistrată după expirarea celor 10 zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data expirării perioadei de 60 de zile.

Documente necesare pentru stabilirea dreptului la indemnizație de șomaj sunt actul de studii și cel de identitate, ambele în original.

NU BENEFICIAZĂ de indemnizație de șomaj absolvenții care nu s-au înregistrat ca persoane în căutarea unui loc de muncă în termenul de 60 de zile de la data absolvirii studiilor și cei care, la data solicitării, au fost admiși sau urmează cursurile unei forme de învățământ, organizate sau acreditate, după caz, în condițiile legii.

Citit 1884 ori Ultima modificare Marți, 04 Iunie 2024 18:19

2 comentarii

 • postat de un observator
  Miercuri, 05 Iunie 2024 13:44
  5.13.137.***
  Suntem fruntași pe țară!
  2
  0
 • postat de Tot inainte tovarasi
  Marți, 04 Iunie 2024 18:45
  108.245.201.***
  Inainte primea-i repartitie pt angajare , acum .....somaj ??!!! Ce bine e...., economia duduie la voi in UE.
  1
  8

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.