De la tobogane gonflabile, la măşti tradiţionale, bucurii pentru toţi copiii

De la tobogane gonflabile, la măşti tradiţionale, bucurii pentru toţi copiii
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Pe 31 mai s-a sărbătorit în avans ziua copilului la şcolile din comuna Tulucești, manifestarea fiind organizată de profesori și de oficialitățile locale

Cei 300 de copii au desfășurat diferite activități în școală, chiar și pe stradă, au fost invitați pe terenul de sport unde s-au instalat tobogane gonflabile și s-au organizat ateliere de pictură, în care inclusiv chipurile celor prezenți au fost aduse din condei astfel încât să semene cu personaje de poveste. Copiii au primit daruri, au fost distrați de trupa Marili și au fost coordonați tot timpul cu dedicație de profesori și de director, Teo Mona.  

Marius Codreanu de la clasa a II-a a venit și el să picteze alături de copiii mai mici. ”Mi-a plăcut când au cântat cele de la trupa Marinelor, am văzut ”Lupul şi cei trei purceluşi”, ne-am jucat de-a mai multe,  și am mâncat vată pe băț,” ne-a povestit micuțul. Cristina, de la grupa pregătitoare, care desena o mașinuță, era însă preocupată de lucruri serioase: ”Când sunt răcită nu prea îmi place la școală. Pe mine mă duce răcită la școală, dar pe fratele meu nu-l duce”. 

Satul tradițional reînviat al Vetrei cu Dor, atractiv pentru copiii mai mari  

De la ora 10,00, copiii mai mari au mers la Șivița, la ”Vatra cu Dor”, muzeul administrat de entuziastul maestru, actorul Paul Buța. Sub supravegherea profesorilor, pe grupuri, adolescenții au desfășurat diferite activități în cadrul atelierelor de meșteșugărit. Asta pentru că, între 30 și 31 mai s-a realizat aici, sub patronajul artistic al lui Paul Buța, proiectul "Tradiții Reinventate - Meșteșuguri Digitale pentru Educația STEAM". 

Am văzut copiii concentrați asupra măștilor, încercând să readucă la viața acestui început de secol XXI, deprinderea realizării lor, să le fure tăinuitele mistere și să le adauge acestor zile dominate de laptopuri, blugi, telefoane inteligente și eram curios dacă nu-i deranjează sărbătorirea zilei copilului prin activități de învățare. 

”Domnul Buță mi-a arătat cum se fac măștile. Îmi place să învăț să le fac chiar eu, pentru că îmi place desenul", ne-a mărturisit Eduard Bușilă, elev în clasa a VII-a la Şcoala Gimanzială Nr. 1 din Tulucești. 

În tot acest timp, Paul Buța alerga continuu, neobosit, de la o masă la alta, dând un sfat unui copil, oferindu-i altuia lână pentru părul măștii sau întâmpinând mereu surâzător musafirii, cărora le oferea plăcintă făcută în casă la dânsul sau fructe din gospodăria proprie. Nu este pentru prima oară când îl văd împărțind cu oaspeții atât masa, cât şi țuica galbenă trasă de două ori, dezvăluind prin recursul la aceste adjuvante de-ale gurii, secretele artei sale, sau împărtășind pasiunea  pentru folclor și tradiții cu vizitatorii.

”Îmi place ce fac aici, n-aș fi vrut să fiu în altă parte, nici măcar la joacă” ne mărturisește Mădălin Iftimie din clasa a VII-a , neputând totuși să-și țină secretă îngrijorarea în legătură cu examenul la gramatică.  

Ateliere gratuite pentru 200 de copii

”Proiectul combină digitalizarea cu meşteşugurile, în cadrul lui, 200 de copii beneficiază de ateliere gratuite. Aici sunt copiii de la Școala Nr. 1 Tulucești și cei ai Școlii Nr. 1 din Șivița. Scoala din Tătarca este în renovare și toți copiii învață la Tucucești. Prin acest proiect, combinăm partea digitală cu meșteșugurile tradiționale. Copiii vor afla tot ce înseamnă măști populare, ateliere de țesut covorașe, împletesc păpuși. Ei lucrează la niște mini războaie de țesut improvizate. În septembrie vom combina ceea ce am făcut pe parte de meșteșuguri tradiționale, cu partea digitală,și toți copiii vor participa la design 3D și printare 3D cu mașina pe care chiar în aceste zi am achiziționat-o, ne declară Adrian Buța, specialist în accesare de fonduri europene, artist fotograf și partener în întreprinderile culturale ale tatălui său, Paul Buța.  

Proiectul de educație prin digitalizare este finanțat prin Fondul Științescu, dezvoltat de către Federaţia Fundaţiile Comunitare din România - FFCR cu sprijinul Romanian-American Foundation. Fondul Științescu Galați este implementat de Fundația Comunitară Galați, cu sprijinul partenerilor locali: grupul de firme Den Breejen, Lacon Electronic, Shopping City Galati, SGM Contractor.

Citit 2462 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Iunie 2024 18:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.