Facultatea de Drept și Științe Administrative din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi în colaborare cu Serviciul Județean Anticorupție Galați din cadrul Direcției Generale Anticorupție și Agenția Națională de Integritate, dar și cu Institutul Transfrontalier de Studii Internaționale și Justiție Penală și Centrul de Documentare Europeană, cu sprijinul Înaltului Comisariat pentru Refugiați, au organizat pe 3, 4, respectiv 5 iulie, la Galați, două interesante școli de vară cu teme din sfera de interes a specialiștilor în drept.
Astfel, pe 3 și 4 iulie a avut loc ediţia III-a a Școlii de vară pe tema integrității și transparenței în cadrul administrației publice și al prevenirii și combaterii corupției, eveniment care este deja o tradiție a facultății și este foarte apreciat de studenți.
La deschiderea școlii de vară, alături de reprezentanții organizatorilor (prof. univ. dr. habil. George Cristian Schin – prorector al Universității „Dunărea de Jos” din Galați, conf. univ. dr. Andreea Elena Matic – director al Departamentului de Științe Administrative și Studii Regionale, Ionuț Pîndaru, inspector de integritate în cadrul Agenției Naționale de Integritate, inspector principal Marius Scutaru - șeful Serviciului Județean Anticorupție Galați și comisar de poliție Alexandru Frumușelu, de la Serviciul Județean Anticorupție Galați), au participat prof. univ. dr. habil. Marian Barbu, rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, lect. univ. dr. Dragoș Mihail Daghie - decanul Facultății de Drept și Științe Administrative și Doru Leonte, consilier în Primăria Municipiului Galați col. rezv/ec.
Lucrările au debutat cu o prelegere extrem de interesantă susținută de domnul inspector de integritate Ionuț Pîndaru, urmată de alte două prezentări referitoare la infracțiunile comise de funcționari publici (doamna lect. univ. dr. Gabriela Popescu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați) și la etica și integritatea funcționarului public (domnul Doru Leonte, consilier Primăria Municipiului Galați col. rezv/ec.). La finalul fiecărei prezentări au avut loc discuții interesante, sesiuni de întrebări și răspunsuri.
În cea de a doua zi, pe 4 iulie 2024, activitățile, constând în prezentări, jocuri de rol și exerciții, s-au desfășurat la sediul Serviciului Județean Anticorupție Galați, fiind susținute de comisar de poliție Alexandru Frumușelu (etica individuală, dilemele etice, obligația de sesizare și omisiunea sesizării) și judecător Sorin-George Munteanu (valori personale vs. valori profesionale).
Nu a fost timp de odihnă pentru profesorii și studenții Facultății de Drept și Științe Administrative, întrucât, pe 5 iulie, aici a avut loc Școala Internațională de Vară „Protecția și drepturile refugiaților”, ediția a XII-a, eveniment care abordează tematici din domeniul drepturilor omului și al dreptului internațional umanitar, aspecte cu atât mai importante cu cât suntem martorii unor conflicte armate de proporții, iar la Galați au ajuns, în ultima perioadă, mulți refugiați ucraineni.