Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galați a anunțat că efectuează verificări la angajatori privind măsurile aplicate de către aceștia, în perioadele cu temperaturi extrem de ridicate, pentru protecția persoanelor încadrate în muncă. Prin temperaturi extrem de ridicate se înțeleg temperaturile ce depășesc +37°C sau când indicele temperatură-umiditate depășește pragul valoric de 80.
Galațiul se află sub Cod roșu de caniculă până marți, 16 iulie, iar printre măsurile recomandate de ITM Galați se numără inclusiv întreruperea lucrului acolo unde nu se lucrează în flux continuu.
Conform ITM Galați, pentru salariații care lucrează în aer liber pe caniculă este obligatorie distribuirea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană, asigurarea de dușuri și a echipamentului individual de protecție.
Pentru ameliorarea condițiilor de muncă, este obligatorie reducerea intensității și ritmului activităților fizice, asigurarea ventilației la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static și alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer. Toate acestea sunt condiții minimale.
Angajatorii care nu pot asigura condițiile menționate vor lua, de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau ai salariaților, măsura de reducere a duratei zilei de lucru sau eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11.00 și după ora 17.00. De asemenea, se poate lua decizia întreruperii colective a lucrului, cu asigurarea continuității activității în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă.
Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiții de temperaturi extreme, angajatorul trebuie să asigure examenul medical la angajare și controlul medical periodic, să urmărească depistarea precoce a salariaților cu contraindicații pentru munca la temperaturi extreme, să asigure primul ajutor și transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate, să asigure trecerea, după posibilități, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme.
Nerespectarea prevederilor Ordonanței 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă se sancționează cu amendă de la 1.500 la 2.500 de lei, precizează ITM Galați.