Profitul restaurantelor a scăzut anul trecut cu 12%, pentru prima dată după anii de pandemie, fiind înregistrată şi cea mai mică creştere anuală a numărului de restaurante active (+2%), însă numărul angajaţilor a atins un nivel record, majorându-se cu 1%, conform unei analize realizate de platforma de rezervări online Bookingham, citată de Agerpres. Analiza arată că puţin peste 27.000 de restaurante, baruri, catering şi alte servicii de alimentaţie erau active anul trecut în România.
În topul celor mai profitabile oraşe din România, Bucureştiul a condus detaşat în 2023, atât la numărul de restaurante active (3.309), cât şi la capitolul profit (circa 225 milioane de euro) şi număr de angajaţi (34.427). Oraşul Cluj-Napoca s-a situat pe locul 2, cu un profit de aproape șapte ori mai mic decât Capitala - circa 33,5 milioane de euro. Litoralul e şi el pe podium, restaurantele din Constanţa înregistrând în 2023 profituri de circa 33,2 milioane de euro. În top 5 se mai află Iaşiul (circa 21,4 milioane de euro) și Timişoara (circa 21,2 milioane de euro).
Voluntari e pe locul 12 în topul profitului, cu circa 6,7 milioane de euro şi 133 de firme active în 2023, depăşind oraşe mult mai mari din România, precum Galaţi (circa 5 milioane de euro profit), Ploieşti (circa 4,2 milioane de euro) sau Arad (6,2 milioane de euro). Comuna clujeană Floreşti, cu 116 localuri active, a înregistrat anul trecut un profit de peste 3 milioane de euro. O posibilă explicaţie pentru aceste sume ar putea fi proximitatea faţă de marile oraşe - Bucureşti şi Cluj-Napoca - şi prezenţa mall-urilor cu zonele de food court, susţin autorii analizei, în care nu au fost incluse datele despre hoteluri.