Cu toate că, de mai bine de un an, Parcul "Ion C. Brătianu" este noul nume pe care l-a primit - prin Hotărârea Consiliului Local nr. 254 - părculețul de la Elice, autoritățile locale par să-l evite. În documentele Primăriei Galați, dar și în postările de pe Facebook ale primarului Ionuț Pucheanu, este numit în continuare "Parcul de la Elice". Spre nemulțumirea consilierilor liberali, care au inițiat schimbarea denumirii și care sunt, deocamdată, singurii care îl numesc "Parcul «Ion C. Brătianu»". Imaginile de pe șantierul modernizării parcului, recent publicate pe rețelele de socializare, au stârnit numeroase reacții din partea gălățenilor. Mai mult critici, decât aprecieri. Motiv pentru care am decis să le comparăm cu cele din proiectul de modernizare.
"E bine că pun «umbreluțe» la umbră, pe sub copaci? Dar în partea opusă, unde nu există vegetație și nici pic de umbră, facem insolație?", este una dintre întrebările care ne-au fost adresate. Asta pe lângă numeroasele opinii că tabla din care sunt făcute aceste sisteme de umbrire se încinge și îi va "frige" la propriu pe cei ce caută umbră și răcoare.
Pentru că aceste structuri reprezintă - cel puțin pentru actualele amenajări ale parcurilor gălățene - o noutate, am căutat proiectul inițial de modernizare, să vedem cum ar fi trebuit să arate și care este rostul lor. Am descoperit ce "hram" poartă în articolul "Cum vrea Primăria să transforme Parcul de la Elice", publicat în ediția din 13 iunie 2022 a ziarului "Viața liberă". La acel moment, proiectul de modernizare era încă la comisiile Consiliului Local.
Iată ce consemnam atunci, din proiectul aflat pe masa aleșilor: "o noutate o reprezintă zonele de umbrire: «dotarea suplimentară cu o rețea de pergole. Pergolele sunt construcții ușoare cu structură din oțel galvanizat, vopsit în câmp electrostatic, cu fundații individuale. Pergolele au partea superioară sub formă de elice, dispuse pe aleile pietonale secundare printr-o structură metalică interconectată, care pune în valoare caracterul zonei»".
Comparând desenul proiectanților cu pergola amplasată acum, putem constata că nu există diferențe majore, ca de exemplu între copertinele Pasajului "Dunărea" și "OZN"-urile din realitate.
La solicitarea noastră punctuală, Primăria ne-a răspuns că aceste sisteme de umbrire vor fi montate pe toate aleile secundare. Deci și acolo unde nu există acum copaci.
Ar mai fi de spus că în octombrie 2023 parcul a fost predat constructorului pentru execuția lucrărilor. Este vorba despre asocierea Moviland Met SRL - Consumcoop - Fraicom SRL, valoarea contractului fiind de 2,8 milioane de lei fără TVA. Erau prevăzute zece luni pentru execuția lucrărilor, dar nu se aștepta nimeni ca termenul să fie respectat...