Cum vrea Primăria să transforme Parcul de la Elice

Cum vrea Primăria să transforme Parcul de la Elice
Evaluaţi acest articol
(33 voturi)

Parcul de la Elice își așteaptă rândul la modernizare, cel mai probabil după ce autoritățile vor finaliza aleea de la P-uri. Cert este că un proiect de hotărâre privind costurile amenajării dorite de Primărie în zona Elice a ajuns la comisiile Consiliului Local. Valoarea totală a investiției se ridică la 4.101.469 de lei, pentru o suprafață de teren amenajată de 3.288 mp.

"Parcul «Elice» este situat în imediata apropiere a Falezei Dunării, la limita accesului auto, și constituie un refugiu de weekend pentru locuitorii orașului. Amenajarea actuală este una neadecvată atât din punct de vedere al vegetației, cât și al designului urban. Prin proiect se urmărește realizarea unui spațiu public reprezentativ ca pol urban, prin amenajarea și dotarea cu elemente specifice spațiilor verzi", se arată în documentația proiectului de hotărâre.

Prin proiect sunt prevăzute: amenajare peisagistică; realizare infrastructură alei pietonale; sistem de irigații; iluminat utilitar și de ambianță, cameră de supraveghere; recondiționare monumente și punere în valoare, mobilier urban; zone de umbrire. Amenajarea peisagistică s-a dovedit, în cele mai multe cazuri de modernizare, betonare și pavaje de granit. În acest caz, proiectul specifică: "Se vor îndepărta arborii uscați, vegetația spontană și parazitară și se vor executa plantări noi. Intervențiile de amenajare peisagistică urmăresc păstrarea integrității peisajului natural și specificul peisajelor existente. A fost ales acest tip de abordare minimalist datorită structurii solului și datorită contextului. Integritatea și stilul natural vor fi păstrate și în cadrul peisajului propus. Se propun specii de arbori foioși și rășinoși, arbuști care să ofere un colorit variat pe tot parcursul anului, să necesite întreținere minimă și să fie adaptați condițiilor climatice".

De asemenea, prin amenajarea peisagistică a fost prevăzută și o soluție de amenajare a stației de pompare ape uzate SP2, prin înlocuirea capacelor metalice existente cu jardiniere metalice cu plante suculente.

O noutate o reprezintă zonele de umbrire: "dotarea suplimentară cu o rețea de pergole. Pergolele sunt construcții ușoare cu structură din oțel galvanizat, vopsit în câmp electrostatic, cu fundații individuale. Pergolele au partea superioară sub formă de elice, dispuse pe aleile pietonale secundare printr-o structură metalică interconectată, care pune în valoare caracterul zonei". Cele două monumente - statuia lui I.C. Brătianu, Elicea Navală și plăcuța monumentului - nu fac obiectul restaurării sau relocării, dar se propune o soluție de recondiționare/ igienizare și placare a soclurilor acestora în conformitate cu noua amenajare.

Rămâne de văzut ce vor spune aleșii despre acest proiect.

Citit 7173 ori Ultima modificare Marți, 14 Iunie 2022 22:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.