A încetat din viață pictorul Gheorghe I. Anghel

A încetat din viață pictorul Gheorghe I. Anghel
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

În ziua de 12 septembrie, a încetat din viață, la București, pictorul Gheorghe I. Anghel, unul dintre cei mai importanți artiști plastici români contemporani, foarte cunoscut și pe plan internațional, care și-a petrecut copilăria și adolescența la Galați.

S-a născut pe 7 aprilie 1938, la Cluj-Napoca. Un an mai târziu, familia sa s-a întors la Galaţi, oraşul de obârşie.

De la vârsta de 10 ani, Gheorghe I. Anghel a luat lecţii de desen cu pictoriţa Dorothea (Lola) Schmierer-Roth.

A absolvit Liceul militar de marină din Galaţi şi Şcoala de marină comercială din Constanţa, apoi Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucureşti, promoţia 1964. În anul 2005, a obţinut titlul de doctor în Arte Vizuale.

A fost membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Românai (UAPR) din 1967 și profesor universitar la Universitatea Națională de Arte din București.

Și-a organizat expoziții personale la Galaţi (1968, 1975, 1986, 1991, 2004), Bucureşti, Roma, Milano, Sofia, Salzburg, Montreal, Cluj-Napoca, Roma, Viena, Constanţa, Tg. Mureş, Sibiu, Atena. A participat la expoziţii de grup la Bucureşti, Manchester, Praga, Bratislava, Madrid, Geneva, Detroit, Washington, New York, Ierusalim, Atena, Tokyo, Atena, Bagdad, Lisabona, Varşovia, Riga, Berlin, Bruxelles, Paris, Yokohama, Torino, Sofia, Phenian, Quebec, Glasgow, Tunis, Cairo, Berlin, Leverkusen, Ankara, Stuttgart, Lisabona, Zagreb, Novi Sad, Sarajevo, Nicosia, Alexandria, Veneţia etc.

În anul 2000, a lucrat pentru filmul lui Franco Zeffirelli "Callas Forever".

În 2006, a publicat "Cuvintele din spatele imaginilor", o carte-album de poeme, şi romanul "Vara cu serile lungi".

A fost onorat cu multe distincții, printre care: Premiul Juriului la Szczecin (Polonia, 1971); Premiul Festivalului de la Canes-sur-Mer (1974); Premiul Special al Festivalului de la Piramo, Slovacia (1976); Premiul "Triomfo" (Italia, 1981); Premiul "Ion Andreescu" al Academiei Române (1983); Premiul "Rafael" (Italia, 1983); Marele Premiu al Saloanelor de Artă ale Republicii Moldova (1994), Premiul "Breaute" al Academiei Franceze şi Medalia de Argint a Salonului de la Grand Palais, Paris (2006).

De la debutul de la Galaţi, în 1968, cu o expoziţie deschisă în foaierul Teatrului Dramatic, creaţia sa, care atunci se situa în limitele unui figurativ de esenţă realistă, cu vădite influenţe din arta populară românească, a evoluat spre o pictură abstractă, cu o încărcătură profund filozofică. Şi-a conceput pictura în cicluri: "Anotimpuri", "Ploaia", "Amintiri despre locuri necunoscute", "Marea", "Nostalgia orizontalelor", "Insula", "Monument bizantin", "Castrul roman", "Cariatide", "Iubirile unui centaur", "Povestea minotaurului şi a preafrumoasei Pasiphae", "Iubire mitologică", "Câteva întâmplări din viaţa pescarului Crisanti", "Cavalerul bizantin", "Lecţia de singurătate", "Triclinium pentru Melisa", "Noaptea mea", "Iubirile unui metec" etc.

Prin încetarea din viață a pictorului Gheorghe I. Anghel, cultura și arta românească suferă o grea pierdere. Dumnezeu să-l ierte și să-i dea odihnă veșnică în Împărăția Sa!

Citit 1797 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.