Teatrul Dramatic "Fani Tardini" din Galați prezintă spectacolul premiat "Bujor" în cadrul Festivalului Național de Teatru de la București, secțiunea "FNT Educațional". Reprezentația de la București va avea loc joi, 24 octombrie, de la ora 17:00, la Teatrul "Excelsior", Sala "Ion Lucian". Spectacolul din Capitală se va juca cu casa închisă, toate biletele fiind deja vândute.
Reprezentațiile spectacolului "Bujor" au obținut deja numeroase premii. Printre acestea, amintim: Premiul pentru cea mai bună regie, atribuit Letei Popescu, la Festivalul de regie "Cătălina Buzoianu" 2024; Premiul pentru cel mai bun actor, primit de Vlad Volf pentru rolul învăţătorului Bujor, la Festivalul de regie "Cătălina Buzoianu" 2024.
"Bujor" este cel de-al doilea spectacol pe care cunoscuta regizoare de teatru contemporan Leta Popescu, originară din Galați, l-a montat la Teatrul Dramatic "Fani Tardini", în cadrul "Proiect 9. Teatru românesc contemporan".
Textul acestui spectacol, semnat de Doru Vatavului, un tânăr autor dramatic, este scris special pentru trupa Teatrului Dramatic din Galați. Povestea învățătorului Bujor este o poveste a anilor 2000, care vorbește, fără inhibiții sau încrâncenare, despre relațiile interumane, despre consecințe, despre iubire, într-o societate patriarhală, în care subiecte ca intimitatea și educația sexuală sunt încă tabu, într-o societate în care mediul online ne-a acaparat, iar în tot acest timp copiii noștri se transformă în adolescenți mult mai devreme decât realizăm. Personajul principal, Bujor, învățătorul, este interpretat de Vlad Volf, Ștefan Forir îl interpretează pe Ion, tatăl alfa, Ciprian Brașoveanu îi dă viață lui Ionuț, tatăl beta, Darius, tatăl informat, este interpretat de Vlad Ajder, Miki, mama șefă, este jucată de actrița Elena Ghinea, Petronela Buda o interpretează pe Cristina, mama singură, Laura, mama sfântă, este interpretată de Flavia Călin, iar Maria Niță, cea mai tânără actriță din echipa Teatrului "Fani Tardini", o interpretează pe Simona, mama precaută. "Tema din spectacolul «Bujor» este una delicată și anume: Cum putem vorbi despre educația sexuală în școli? Cred că aici avem cu toții experiențe, mai ales la nivelul primelor lecții pe care le-am primit în acest sens în școală…, adică nicio lecție. Spre deosebire de «Vrabia», în «Bujor» nu sunt poveștile mele", spune Leta Popescu.