Subiectul meditațiilor private pentru elevi este ca elefantul din încăpere. Toată lumea știe situația, o vede clar (mai ales părinții elevilor în cauză), dar evită să vorbească pe șleau despre ea. Așa că am vrut să vedem ce zice Fiscul, din moment ce profesorii care obțin individual venituri din meditații sunt obligați să se înregistreze la Registrul Comerțului și să solicite autorizarea funcționării, după care să depună la Finanțe Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formularul 212).
Un calcul aproximativ ne arată că, în județul Galați, un profesor din zece declară că obține individual venituri din meditații.
Conform datelor furnizate "Vieții libere" de Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Galați, 149 de profesori gălățeni au declarat că au obținut venituri din meditații în anul 2023. Suma totală brută declarată de aceștia a fost de 2.345.202 lei, din care veniturile nete declarate au fost de 2.002.982 lei, echivalentul a 400.000 de euro.
Cel mai mare venit brut din meditații declarat pentru anul trecut de o singură persoană a fost de 243.702 lei, aproape 50.000 de euro. Cu alte cuvinte, o zecime din totalul banilor din meditații declarați de cei 149 de profesori gălățeni a revenit unei singure persoane.
Ca să fie clar, este vorba aici de ședințe de meditații individuale sau în grup, după încheierea programului școlar, nu de acele ore de pregătire suplimentară care au început să se facă în mai multe școli din Galați cu toți elevii de clasă, gratuit, după sau în timpul orelor de școală.
Profesorii gălățeni înregistrați la Fisc, mulți sau puțini?
Am solicitat Inspectoratului Școlar Județean Galați numărul total al cadrelor didactice din învățământul preuniversitar gălățean, precum și o listă defalcată pe materiile predate. Am cerut, mai exact, numărul profesorilor care predau materii care se pretează la ore de pregătire suplimentară pentru examenele de la sfârșitul clasei a VIII-a.
Astfel, în anul școlar 2024-2025, în învățământul preuniversitar din județul Galați sunt 5.106 norme de cadre didactice. Numărul defalcat al acestora pe disciplinele "de interes" este următorul: Matematică - 330 de profesori, Limba română - 350, Fizică - 127, Chimie - 100, Limba engleză - 270, Limba franceză - 155, Istorie - 160 de profesori.
ISJ Galați a menționat pentru "Viața liberă" că, "în datele defalcate pe discipline, pot surveni modificări datorate fluctuației cadrelor didactice, determinate de diverse situații (concedii de creștere a copilului, concedii fără plată etc.), dar numărul total de norme este constant. De asemenea, în multe cazuri sunt profesori cu mai multe specializări (de exemplu: engleză - franceză, fizică - chimie)".
În aceste condiții, cei 149 de profesori înregistrați la Fisc i-am raportat nu la numărul total de norme didactice, ci la totalul de 1.492 de la materiile de studiu menționate. Rezultă, astfel, că un singur profesor gălățean din zece declară la Finanțe că obține venituri suplimentare din meditații. O fi mult, o fi puțin? Noi, ca ziar, nu facem poliție și nici controale fiscale.
La nivel național, aproape 12.000 de profesori și-au declarat la ANAF, anul trecut, veniturile din meditații, din totalul de aproape 180.000 de cadre didactice pe care le are România. Cele mai mari venituri au fost declarate de profesorii bucureșteni (1.935 de persoane) - 40,8 milioane de lei, urmați de cadrele didactice din Sibiu (15,6 milioane de lei), Cluj (14,5 milioane de lei), Timiș (7,4 milioane de lei) și Prahova (6,3 milioane de lei). Cu cele 2,3 milioane de lei declarate de profesorii gălățeni, ocupăm probabil un loc în a doua jumătate a clasamentului.
Piața "extra" a învățământului gălățean, aproape șase milioane de euro
Pe piața organizată a învățământului gălățean există și persoane juridice, de genul ONG-urilor sau after-school-urilor, care nu se încadrează în criteriile învățământului clasic și care sunt obligate și ele să-și declare veniturile la Fisc.
Conform datelor DGRFP Galați, 172 de contribuabili din categoria "alte forme de învățământ" au declarat o cifră de afaceri totală de 28.206.954 de lei, aproximativ 5,6 milioane de euro. Cel mai mare venit brut anual declarat de o astfel de unitate a fost de 7.768.681 de lei, adică peste 1,5 milioane de euro.
În concluzie, veniturile totale declarate la Finanțe de profesorii gălățeni, individual sau în forme organizate, sunt de circa șase milioane de euro.