Nouă percheziţii au fost efectuate în Capitală şi în judeţele Ilfov, Timiş, Maramureş, Sălaj şi Neamţ, în urma evenimentului care a avut loc pe 30 noiembrie la Tâncăbeşti, când mai multe persoane au participat la comemorarea a 86 de ani de la moartea liderului Mişcării Legionare, Corneliu Zelea-Codreanu.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de utilizare în public a simbolurilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe.
''Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov a efectuat 9 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Ilfov, Timiş, Maramureş, Sălaj şi Neamţ, într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de utilizare în public a simbolurilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, constând în aceea că, în data de 30.11.2024, în localitatea Tâncăbeşti, judeţul Ilfov, a fost organizată o comemorare a 86 de ani de la moartea liderului mişcării legionare, Corneliu Zelea-Codreanu şi a altor 13 membri ai Mişcării, la care au participat aproximativ 100 - 150 de persoane'', informează sâmbătă Parchetul General.
Cu această ocazie, persoanele vizate de anchetă, alături şi de alte persoane încă neidentificate, au folosit steaguri cu simboluri ce reprezintă Mişcarea Legionară, au purtat uniforme legionare şi au adoptat simboluri specifice, cum este salutul specific Mişcării Legionare.
Ulterior, în spaţiul public, prin intermediul aplicaţiei TikTok, au fost distribuite mai multe videoclipuri cu aspecte de la comemorarea de la Tâncăbeşti.
În paralel, mai multe percheziţii au fost făcute sâmbătă în cauze privind sancţionarea comportamentelor ilegale manifestate în mediul online, constând în îndemnarea publicului la săvârşirea unor infracţiuni sau incitarea la violenţă şi ură împotriva unor persoane pe motiv că fac parte dintr-o anumită categorie definită pe criterii de etnie, orientare sexuală ori pe motivul exprimării opţiunilor politice în contextul procesului electoral din România, informează Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie.
În acest sens, au fost efectuate nouă percheziţii domiciliare în mai multe localităţi.
Activităţile operative sunt realizate în şapte dosare penale în care sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ameninţare, incitare la violenţă, ură sau discriminare, nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, fapta persoanei de a promova în public cultul persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, fapta de a promova în public idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, prevăzută de art. 5 din OUG nr. 31/2002.
Potrivit sursei citate, percheziţiile vizează comportamente ilegale manifestate pe mai multe platforme online şi care pot fi împărţite în două categorii: mesaje care incită la violenţă împotriva unui candidat la alegerile prezidenţiale sau împotriva celor care susţin un anumit candidat şi mesaje care promovează concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, precum ura şi violenţa pe motive etnice, rasiale sau religioase.
Printre cei vizaţi de anchetă ar fi şi cel care a ameninţat membri ai organizaţiei Roma for Democracy, potrivit unor surse.