Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a făcut o serie de recomandări pentru protejarea animalelor în perioadele cu temperaturi foarte scăzute, vânt puternic și căderi masive de zăpadă.
Pentru transportatorii de animale vii, Autoritatea recomandă să nu efectueze transporturi de animale în condiții meteo deosebite, decât dacă este neapărat necesar. Transportatorii sunt obligați prin lege să nu transporte animalele într-un mod care le-ar putea provoca răni sau suferințe inutile. Înainte de a pleca la drum, aceștia trebuie să verifice dacă există condiții adecvate de microclimat în mijlocul de transport, hrană și sursă de apă potabilă și dacă acestea pot fi asigurate pe întreaga durată a transportului.
Totodată, transportatorii trebuie să verifice traseul și alte aspecte legate de călătorie, înainte ca animalele să fie încărcate în mijlocul de transport, astfel încât, după încărcarea acestora, plecarea să se facă cât mai repede, pentru a micșora durata călătoriei. La temperaturi scăzute, densitatea de încărcare a animalelor în mijlocul de transport va fi redusă cu cel puțin 25 la sută din capacitatea maximă de încărcare autorizată, în funcție de specie, talie, vârstă și stare fiziologică, mai recomandă ANSVSA.
Pentru crescătorii de animale se recomandă: asigurarea unui adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecție față de acțiunea directă a frigului și zăpezii; asigurarea unor cantități suficiente de apă și furaje corespunzătoare atât cantitativ, cât și calitativ; buna funcționare a echipamentelor de adăpare și de furajare; verificarea instalației de adăpare, având în vedere riscul de îngheț al acesteia; verificarea disponibilității echipamentelor de rezervă, în principal a generatoarelor de energie electric, în cazul fermelor comerciale.
La orice modificare a stării de sănătate sau de bunăstare a animalelor, precum și la apariția unor modificări comportamentale, deținătorul are obligația ca, pe lângă măsurile enumerate mai sus, să anunțe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea stării de sănătate a animalelor din localitatea respectivă sau DSVSA local.