S-a stins din viaţă profesorul tecucean Mircea Călianu

S-a stins din viaţă profesorul tecucean Mircea Călianu
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Profesorul Mircea Călianu (născut  la 1 mai 1957)un om și un artist care a lăsat o amprentă de neșters în inima celor care l-au cunoscut și au iubit muzica, a pășit în lumea celor drepți în dimineața zilei de 23 martie 2025, la spitalul din Brăila.

A lăsat în urma sa o bogată biografie, atât ca interpret și cantautor, cât și ca  director apreciat al Casei de Cultură a municipiului Tecuci.

Absolvent de studii liceale al actualului Colegiu Național „Spiru Haret” din orașul natal  și ulterior absolvent al  Colegiul Universitar „Dunărea de Jos” de la  Galaţi, specializarea – educaţie muzicală, Mircea Călianu a colaborat  cu formaţiile artistice ale Casei de Cultură din Tecuci. Ulterior, începând cu anul 1994, și-a început activitatea  ca referent la Casa de Cultură a orașului, instituție pe care a și coordonat-o și condus-o mai târziu ca director.

Sub bagheta profesorului Mircea Călianu au trecut zeci de soliști vocali premiați la numeroase concursuri muzicale din ţară și din străinătate. Memorabil rămâne în viața culturală și muzicală a Tecuciului Corul de copii ANGELI, înființat și dirijat de Mircea Călianu și soția acestuia, prof. Marcela Călianu.

Interpret și compozitor de muzică pop și de romanțe, Mircea Călianu lasă prietenilor albumul de suflet „Inimă mai fă răbdare” pe versurile lui Costache Conachi, album pe care se regăsesc piese precum  „Tânguire”, „Pân’a nu răsări zori”, „Ochi frumoşi. Ah ochişorii vii”. Printre compozițiile proprii ale cantautorului Mircea Călianu, amintim piesele „O lacrimă în cinstea mea”, „Clipa de fericire”, „Petale de iubire”, „Joc de creion”, „Tecuci, grădina mea cu flori”, „Măicuţei mele”, „Cântec pentru mama”, „Joc de iarnă”, „Lerui-ler”, „Ninge”, piese înscrise la Uniunea Compozitorilor din România şi difuzate frecvent de Societatea Naţională de Radio.

Omul Mircea Călianu aprecia  și sărbătorea legăturile cu cei dragi, cu familia, prietenii și apropiații,  ori de câte ori avea prilejul, chiar și în ultimii ani când suferința fizică pusese stăpânire pe viața sa. „Bucurați-vă  prieteni!” ar fi spus Mircea Călianu astăzi, dacă ar fi putut, pentru că viața este fragilă iar momentele petrecute alături de cei dragi sunt cu adevărat prețioase.

Prietenii și colaboratorii care doresc să își ia rămas bun de la fostul director al Casei de Cultură o pot face la Catedrala „Sfântul Gheorghe” din Tecuci (unde va fi depus luni, 24 martie a.c.).

Fie ca memoria profesorului Mircea Călianu să trăiască în memoria familiei și prietenilor săi  prin melodiile sale, prin momentele frumoase împărtășite cu cei dragi și prin impactul său în lumea muzicii.

Suntem alături de de familie în gânduri în aceste clipe dificile.

Rămas bun, Mircea Călianu!

 

 

Citit 7832 ori Ultima modificare Duminică, 23 Martie 2025 19:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.