Scăldatul în ape iuți, calea sigură spre o moarte rapidă! Tragedie la Cosmești

Scăldatul în ape iuți, calea sigură spre o moarte rapidă! Tragedie la Cosmești
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În fiecare an, apele își iau tributul din rândul oamenilor, de cele mai multe ori foarte tineri, care își riscă viața pentru un pic de răcoare sau câteva minute de distracție. Siretul este apa în care anual își găsesc sfârșitul localnici din satele aflate pe cursul râului, șansele de recuperare în viață a unui înotător luat de curenți fiind nule.

Nimeni nu a scăpat de vâltoarea Siretului, copii sau adulți care se cred în putere fiind răpuși de viteza apei și de curenții care fac imposibilă supraviețuirea. Scăldatul fără cap, în ciuda repetatelor tragedii petrecute an de an în localitățile riverane. rămâne o practică inexplicabilă, fiecare om care se aruncă în apele râului jucându-și periculos șansa.

Ultimul care a pierdut pariul a fost Andrei, un tânăr de 17 ani, din Cosmești, care duminică s-a dus la scăldat cu doi prieteni. Au intrat în apă, dar curenții i-au făcut să piardă controlul. În ultima clipă, prietenii lui Andrei au fost ajutați să iasă de mai mulți localnici aflați pe mal și care au putut ajunge la ei, dar Andrei nu a avut această șansă. A fost luat de curenți și, în ciuda eforturilor susținute ale pompierilor trimiși de la Tecuci, dar și din județul Vrancea, care au intervenit cu bărcile și scafandrii să îl poată găsi mai repede, nu a mai putut fi recuperat cu succes.

Seara, trupul lui a fost găsit fără viață. Adolescentul de 17 ani, despre care se spune acum la trecut că era ”un băiat cuminte și muncitor”, a devenit o nouă victimă a inconștienței și a Siretului.

Zeci de gălățeni mor anual la scăldat

În ciuda repetatelor avertismente ale echipelor de intervenție asupra riscurilor pe care le prezintă scăldatul în locuri neautorizate și mai cu seamă în Siret sau Dunăre, tentația este mai puternică decât vocea rațiunii. Numai anul trecut, 23 de oameni au murit răpuși de apele în care și-au căutat confortul, mulți dintre ei fiind copii și tineri, plecați la joacă sau distracție, de multe ori fără știrea părinților.

Pentru ca astfel de istorii să se repete cât mai rar, salvatorii reiterează o serie de sfaturi privind alegerea locului de scăldat și fac apel la rațiune: oamenii, indiferent de vârstă, pot discerne asupra pericolului, însă natura, nu!

Iată de ce trebuie să țineți cont!

- În această perioadă, cu temperaturi foarte ridicate, trebuie să acordați o atenție deosebită siguranței atunci când mergeți la scăldat. Râurile, iazurile și lacurile pot fi atrăgătoare, dar adesea ascund pericole.

- Respectați cu strictețe indicațiile și regulile privind scăldatul și, mai ales, să vă supravegheați copiii permanent în timp ce se află în apă sau în apropierea acesteia.

- Chiar dacă sunteți buni înotători, curentul puternic, adâncimea apei și teribilismul vă pot pune viața în pericol.

- Dacă observați pe cineva în dificultate în apă, nu ezitați să solicitați ajutor de urgență. Fiecare secundă contează și poate face diferența între viață și moarte.

- Scăldaţi-vă doar în locuri special amenajate pentru înot şi respectaţi avertizările privind interzicerea scăldatului;

- Evitaţi scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau acoperite cu plante, pietre, crengi sau trunchiuri de copaci;

- Evitaţi să intrați singuri în apă, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi;

- Nu intrați în apă după ce ați consumat alcool sau pe timp de noapte;

- Nu intrați în apa rece după expunerea prelungită la soare;

- Nu săriți în apă de pe platforme, poduri sau alte construcţii;

- Echipamentele speciale pentru siguranța înotului trebuie utilizate de către copii sub atenta supraveghere a unui adult.

Citit 464 ori Ultima modificare Luni, 14 Iulie 2025 18:08

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro