Luca Francesco Zvaleni, un tânăr talentat în vârstă de 26 de ani, este marele câștigător al sezonului 16 „Chefi la cuțite”, de la Antena 1. Luca a fost „cuţitul de aur” al lui chef Richard Abou Zaki, dar, încă de la degustările pe nevăzute, a marcat o premieră în concurs: i s-au oferit trei cuţite de aur, din care a trebuit să aleagă! Chef Alexandru Sautner, chef Ștefan Popescu și chef Richard Abou Zaki şi l-au dorit în echipele lor. Chef Orlando Zaharia a mărturisit că, dacă ar mai fi avut un cuțit de aur, i l-ar fi oferit și el tot lui Luca.
De-a lungul competiţiei, a demonstrat că talentul autentic, susținut de curaj și dedicare totală, conduce inevitabil spre succes. Şi a avut un parcurs admirabil, care i-a adus, la final, trofeul „Chefi la cuțite” cu premiul de 30.000 de euro.
Finala „Chefi la cuțite” – sezonul 16 s-a desfăşurat în seara de 24 decembrie 2025. A marcat, de asemenea, o premieră! Pentru că fiecare dintre chefi a avut propria echipă, au fost desemnaţi patru finalişti: Luca Zvaleni, Bogdan Panaite, Alexandru Helju și Ștefana Mercori. Fiecare dintre aceştia şi-a format propria echipă, din câte trei foşti concurenţi, şi a luptat, cu preparate de top, pentru marele premiu.
Cine este Luca Zvaleni
Potrivit Antena 1, Luca s-a născut la Roma, având părinți români originari din Satu Mare. Crescut în Italia, pasiunea sa pentru gastronomie l-a purtat către Franța, unde a ales să-și construiască o carieră în fine dining. „Prima mea interacțiune cu bucătăria a fost la 12-13 ani. Bucătăria e un act de iubire”, a declarat Luca în fața juraților.
La doar 16 ani, Luca a intrat într-un restaurant cu stea Michelin, un vis pentru orice tânăr pasionat de gastronomie. A studiat la o școală publică cu profil gastronomic în Italia, iar apoi a lucrat în restaurante de top din Franța.
În prezent, locuiește în Monaco și activează într-un restaurant cu 3 stele Michelin, ocupând poziția de chef de secție (chef de partie).

