Şi mai puţine mijloace de transport pe traseele oraşului

Şi mai puţine mijloace de transport pe traseele oraşului
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

"Vajnicii de la Transurb o fac de oaie rău de tot. Marţi după-amiază, pe traseul 26, trei autobuze au lipsit din grafic, unul după altul. Nu mai bine desfiinţează traseul, ca să ne luăm de-o grijă şi să nu mai aşteptăm degeaba?! Nu vă imaginaţi cât de aglomerat este în staţie", ne-a sesizat, revoltat, unul dintre cititorii ziarului "Viaţa liberă". Din păcate, din 18 iunie, timpul de aşteptare în staţii va creşte pentru că SC Transurb SA va trece la programul de vară, stabilit de către aleşii locali.

Din păcate, s-au înmulţit situaţiile neplăcute în care nu unul, ci mai multe autobuze consecutive de pe acelaşi traseu nu mai ajung deloc în staţie. Iar sesizările gălăţenilor nemulţumiţi continuă să vină pe adresa redacţiei. Practic, în acest moment, cetăţenii dependenţi de transportul public local nu au garanţia că autobuzul pe care îl aşteaptă va mai veni la ora precizată în graficul afişat în staţie.

Reprezentanţii companiei publice de transport local ne-au explicat că sunt probleme punctuale, nu programate. Autobuzele, având un grad atât de mare de uzură, pleacă pe traseu, dar pe parcurs se defectează şi nu mai pot continua cursa. Din păcate, nu mai există posibilitatea de a fi înlocuite pe traseu, pentru că nu mai există autobuze de rezervă. O situaţie similară celei de marţi, de pe traseul 26, s-a întâmplat şi pe ruta 17. "Am constatat defecţiuni în trafic, am retras autobuzul şi nu am avut ce să punem în loc şi nici nu am avut cum, până la următoarea cursă, să le transmitem oamenilor care aşteptau în staţie. Autobuzul defect fost înlocuit, la o oră şi jumătate, cu un alt mijloc de transport", ne-au explicat reprezentanţii Transurb.

Cât de orientativ este programul din staţii

"Circul zilnic cu autobuzul pe traseul 28. Niciodată nu vine la timp. Că întârzie unul-două minute ar fi una. Dar când vine cu patru minute mai devreme, nu mai e deloc în regulă! Pentru că l-am pierdut şi am fost nevoit să aştept 19 minute să vina următorul autobuz, care era şi foarte plin. Iar pe lângă aceste probleme, adăugaţi şi «sauna» din autobuz", ne-a sesizat un cititor. Explicaţia primită de la Transurb este că orarul privind sosirea mijloacelor de transport în stațiile intermediare ale traseelor este orientativ. Există posibilitatea înregistrării unor abateri de la programul de circulație ce pot varia între două şi patru minute, în funcție de trafic, de semafoare, de blocaje sau restricții. În cazul reclamat, tot din cauza unei defecțiuni tehnice, autobuzul a înregistrat o întârziere de 11 minute, motiv pentru care au apărut modificări în grafic. Altfel spus, a ajuns "mai devreme" pentru că nu a mai ajuns la cursa anterioară…

Graficul de vară

Veştile proaste privind transportul local nu se opresc aici. Conform datelor oficiale, de marţi, 18 iunie, Transurb va trece la programul de vară, aprobat pentru perioada vacanţei şcolare prin hotărârea Consiliului Local.

Potrivit conducerii Transurb, de la 106 autobuze câte asigură acum transportul public local de persoane în zilele lucrătoare, se va trece la 90. Sâmbăta, duminica şi în sărbătorile legale nelucrătoare, vor circula tot 68 de mijloace de transport, câte circulă şi în prezent. Operatorul de transport spune că, pe traseele în care timpul de aşteptare în staţie era de patru minute în medie, odată cu trecerea la programul de vară timpul de aşteptare creşte la zece minute, în medie. Iată şi traseele pe care se va resimţi din plin "vacanţa".

Conform Transurb, pe traseul 102, din 14 mijloace de transport vor rămâne opt. Pe traseul 104, din patru vor rămâne două. Tot două din patru vor rămâne şi pe traseul 26. Iar pe traseul 105, din şase autobuze câte circulă acum, vor mai rămâne patru.

"Diagrama de vară a funcţionat şi anul trecut în aceleaşi condiţii votate de consilierii locali. Din păcate, atât putem la acest moment. Sperăm ca din toamnă, când vom readuce cele 106 autobuze pe trasee, printre ele să fie şi cele noi, a căror achiziţie este în desfăşurare", ne-a declarat directorul Transurb, Mihai Cadinoiu.

Citit 23399 ori Ultima modificare Vineri, 21 Iunie 2019 02:16

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.