Restructurare la Liberty Steel, combinatul de la Galați rezistă. Refinanțarea, extremă urgență

Restructurare la Liberty Steel, combinatul de la Galați rezistă. Refinanțarea, extremă urgență
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

GFG Alliance a trecut la vânzarea unor active din cadrul Liberty Steel, ca parte a unui plan mai amplu de restructurare și refinanțare a grupului, după ce, în luna martie, fondul britanic de investiții Greensill - unul dintre principalii finanțatori ai conglomeratului de companii controlate de Sanjeev Gupta - a intrat în insolvență. Combinatul Siderurgic Liberty Galați rămâne, însă, cel puțin deocamdată, un pol de stabilitate la nivelul grupului, inclusiv din punct de vedere financiar.

GFG Alliance are față de Greensill Capital o expunere de "câteva miliarde de dolari", iar în prezent grupul caută soluții de refinanțare a afacerilor. Această refinanțare este vitală, în condițiile în care GFG Alliance s-a angajat, inclusiv prin contractarea unor împrumuturi, într-un vast plan de investiții.
Una dintre cele mai importante astfel de achiziții a fost în 2019, când GFG Alliance a preluat de la ArcelorMittal, pentru 740 milioane de euro, combinatul siderurgic de la Galați, precum și alte oțelării din Cehia, Italia, Belgia, Italia și Macedonia de Nord. Anterior, GFG Alliance și-a trecut în portofoliu o serie de unități din Franța, inclusiv combinatul de aluminiu de la Dunkirk, cel mai mare de acest fel din Europa, dar și multe din oțelăriile din Marea Britanie.
Acestea reprezintă însă doar o parte a "imperiului" GFG Alliance, în prezent fiind vorba de mai multe structuri care funcționează independent, în domenii precum siderurgie, energie regenerabilă, transporturi și materii prime etc., în total fiind vorba de 35.000 de angajați în 10 țări și venituri de 20 miliarde de dolari.

Context general

Pe de altă parte, prăbușirea Greensil, combinată cu opacitatea unor operațiuni (nelistate la bursă - n.r.), au avut un efect "toxic" la nivelul afacerilor GFG Alliance, în special în ceea ce privește finanțarea pe termen scurt și mediu. "Gaz pe foc" au pus și o serie de verificări privind modul de folosire a fondurilor GFG Alliance. Luna trecută, Oficiul Antifraudă din Marea Britanie (SFO) a demarat o anchetă asupra Grupului GFG Alliance, inclusiv asupra acordurilor sale de finanţare cu Societatea Greensill Capital. De asemenea, nici lumea politică nu a fost ferită de "unda de șoc" a prăbușirii Greensill, inclusiv fostul premier David Cameron fiind acuzat că și-a depășit atribuțiile, prin acțiuni de lobby în favoarea GFG Alliance.
Toate aceste elemente n-au făcut decât să tulbure și mai mult apele și să complice negocierile cu potențialii finanțatori, mai ales în ceea ce privește costurile creditării.

Situația la Galați

În tot acest context complicat, Combinatul Siderurgic Liberty Galați a fost până în prezent un pol de stabilitate pentru afacerile la nivel de grup. Evoluția prețurilor la produsele siderurgie a fost în favoarea Liberty Steel, care a preferat să-și mențină deschise unitățile după izbucnirea pandemiei de Covid-19, în condițiile în care alți producători și-au închis fabricile. În aceste condiții, chiar dacă își gestionează cu prudență resursele financiare, combinatul de la Galați rămâne una dintre cele mai importante operațiuni ale Liberty Steel, nu doar din România, ci și din Europa.
"Este important de reținut că Liberty Galați este o unitate viabilă și profitabilă, produce la niveluri superioare comparativ cu anul trecut, este capabilă să livreze oțel de calitate și să furnizeze finanțarea necesară pentru operațiunile și proiectele sale obișnuite", declara recent, pentru "Viața liberă", directorul general al Liberty Steel, Aida Nechifor, care a precizat că planurile de investiții - cuptor cu arc electric, instalația DRI, noi linii de producție, proiectele din domeniul energiei regenerabile etc. - rămân valabile.
"Alianța GFG rămâne dedicată Liberty Galați și României. Planurile noastre de a ne spori prezența aici nu sunt afectate de situația actuală", a subliniat reprezentantul Liberty Steel Galați.

Active scoase la vânzare

Dacă la Galați lucrurile sunt stabile, alte operațiuni al Liberty Steel nu au o situație la fel de bună. Strategia de restructurare și refinanțare a grupului pare a se concentra pe unitățile de bază profitabile, o serie de unități europene mai mici, neperformante, fiind scoase la vânzare.
Liberty Steel a anunțat că va vinde o serie de active de Marea Britanie - trei unități "secundare", respectiv uzina de oţeluri speciale de la Stocksbridge, Liberty Aluminium Technologies şi Liberty Pressing Solutions, fiind deja identificați potențiali cumpărători. Potrivit unor informații, nu ar fi exclus ca pe listă să fie inclus și combinatul din Hayange, Franța, dar GFG Alliance nu a confirmat oficial această posibilitate.
În același timp, deși unii vorbesc deja de "o dezmembrare a Liberty Steel", unele dintre afacerile grupului încep să se consolideze. Astfel, deși o serie de unități ale diviziei din Marea Britanie au fost scoase la vânzare, Liberty Steel a ajuns la un acord cu Credit Suisse în legătură cu divizia grupului din Australia și cu stingerea unor proceduri în justiție deschise după prăbușirea Greensill Capital. Desigur, rămâne de văzut dacă Liberty Steel va reuși să-și securize operațiunile și în Europa. Dar cum șocul inițial pare a se fi absorbit, oficialii GFG Alliance se arată încrezători că dificultățile financiare vor fi depășite, chiar dacă acest lucru ar putea fi posibil abia spre sfârșitul anului.

Citit 14331 ori Ultima modificare Marți, 15 Iunie 2021 12:33

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.