Un an de vaccinare anti-COVID în Galați. De la programare pe pile, la centre închise din lipsă de doritori

Un an de vaccinare anti-COVID în Galați. De la programare pe pile, la centre închise din lipsă de doritori
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

În urmă cu exact un an, pe 4 ianuarie, în județul Galați începea campania de vaccinare împotriva COVID-19. Se întâmpla la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, unde medicului Manuela Arbune îi era administrată prima dintre cele două doze de vaccin anti-COVID-19 produs de Pfizer-BioNTech. Se încheia astfel o perioadă de zece luni marcată de teamă, de incertitudini și de restrângere a unor drepturi și se părea că este începutul sfârșitului pentru pandemia care ne dăduse peste cap anul ce tocmai se închise. Avântul luat la început de vaccinare s-a topit, însă, în doar câteva luni, iar listele de așteptare și vaccinarea "specialilor" au fost treptat înlocuite de închiderea centrelor de vaccinare, din lipsa doritorilor.

Înainte de vaccinare, prof. dr. Manuela Arbune transmitea populației un mesaj de încredere, mărturisind că nu are niciun fel de emoții, deoarece este încrezătoare în ceea ce "medicina și știința ne pun la dispoziție". "A fost un an (2020 - n.r.) în care am stat deseori departe de cei dragi, de soț, de copii, de părinți, am ratat evenimente importante din viața noastră, nu am putut fi alături de cei care se nășteau sau de cei care plecau dintre noi. Dar, iată că a venit un nou an și, în această zi, avem o nouă speranță că toată drama pe care am trăit-o în anul anterior ar putea fi sfârșită și cred că această intervenție (vaccinarea anti-COVID - n.r.) pe care am acceptat-o e cel mai bun mesaj și cel mai onest pentru cei care mă cunosc, pentru studenți, pentru colegi, pentru cunoștințele mele, că vaccinul pe care îl avem acum la dispoziție este benefic și necesar și este singura soluție, în acest moment, de a ne ajuta să stăpânim această dramă. Îi îndemn și pe alții să aibă curaj", spunea, imediat după vaccinare, prof. dr. Arbune.
Pe 15 ianuarie 2021, a început și cea de-a doua etapă de vaccinare, adresată populației cu grad ridicat de risc: adulți cu vârsta de peste 65 de ani, bolnavi cronic și angajați din domenii-cheie. Aproape concomitent însă a început și o campanie paralelă de vaccinare, destinată exclusiv celor cu pile, numiți atunci, în mod ironic, "esențiali". Acesta a fost primul derapaj al campaniei de vaccinare din România, iar totul a ieșit la iveală din documentele publicate de Ministerul Sănătății, instituție condusă, la acel moment, de Vlad Voiculescu.
În martie, a început etapa a treia, destinată populației generale. Atunci, au apărut și listele de așteptare. Pe 5 mai, populația a fost anunțată că poate merge să se vaccineze direct la centre, fără o programare prealabilă.
În primele luni, campania de vaccinare părea să meargă la fel de bine ca în restul Europei. Cu toate acestea, încă înainte de autorizarea primelor vaccinuri, mesajele antivacciniștilor începuseră să circule cu mare eficiență pe rețelele de socializare, ele nefiind contracarate de o campanie eficientă de informare cu privire la avantajele și la siguranța vaccinurilor.
După marea relaxare a restricțiilor anunțată de Guvern, în luna mai a anului trecut, campania națională de vaccinare a frânat brusc. Listele de așteptare pentru vaccinare s-au evaporat destul de rapid, iar centrele de vaccinare au devenit încet, dar sigur, din ce în ce mai pustii. În vară, din lipsă de doritori, unele centre au fost închise sau comasate, iar programul de funcționare a fost restrâns. Țintele de vaccinare stabilite de autoritățile sanitare au fost ratate, una după alta. Spre exemplu, ținta de zece milioane de români vaccinați, stabilită inițial pentru 1 august 2021, nu a fost atinsă nici până în prezent.
Astfel, al patrulea val al pandemiei, generat de varianta Delta a noului coronavirus, i-a prins pe cei mai mulți dintre români fără protecție imunitară în fața virusului. În octombrie, pandemia a făcut în România un număr record de victime, iar imaginile din spitale, dar mai ales amenințarea unor noi restricții i-au făcut pe mulți să se îndrepte spre centrele de vaccinare.
Fenomenul a fost însă un simplu foc de paie, iar interesul populației pentru vaccinare a scăzut iarăși, în noiembrie și decembrie. De la începutul campaniei de vaccinare și până în prezent, în județul Galați au fost administrate aproximativ 377.000 de doze de vaccin anti-COVID. Doar 143.000 de gălățeni s-au vaccinat însă cu ambele doze de vaccin, iar alți 44.261 au fost imunizați cu vaccinul Johnson&Johnson, administrat într-o singură doză. Înaintea valului cinci al pandemiei, județul Galați se află astfel sub media pe țară la vaccinare anti-COVID, cu nici 40 la sută din populația generală vaccinată.

Citit 1473 ori Ultima modificare Joi, 06 Ianuarie 2022 12:10

Mai multe din această categorie:

3 comentarii

 • postat de George
  Luni, 10 Ianuarie 2022 19:55
  95.76.53.***
  Abkar nu mai manca kkt. Ca conspirationistii idioti antivaxeri ca tine sunt singurii de vina pentru esecul campaniei de vaccinare
  0
  0
  Raportează
 • postat de Andronescu
  Luni, 10 Ianuarie 2022 14:14
  95.77.107.***
  Intr-o tara (din care face parte si judetul Galati) unde indolenta si infatuarea tin loc de cei 24 ani de acasa/scoala, unde idealul tinerilor este "productia" (peste/patron/model de videochat), iar sub masca democratiei se intampla sosoaca si alti doctori de buze, sau pseudovedete tv, care neaga medicina (sau cum spunea DC Predescu "concepţiile care îi definesc fiind cele de prin epoca de piatră,") speranta este doar in educatie, dar vai si amar si aici (unde rude/conexiuni ale politrucilor sunt promovati educatori si conducatori de scoli, desi nu au pregatirea elemntara necesara unui dascal), ca peste tot dealtfel.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Abkar
  Marți, 04 Ianuarie 2022 08:29
  109.166.132.***
  S-a început cu circul:cu dozele aduse cu famfară,ținute la minus multe grade ,cu amăgirea oamenilor, că nu ar fi suficiente doze, că nu ajung pentru toți, că se bagă în față cei cu relații,etc.
  4
  2
  Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro