Un an de vaccinare anti-COVID în Galați. De la programare pe pile, la centre închise din lipsă de doritori

Un an de vaccinare anti-COVID în Galați. De la programare pe pile, la centre închise din lipsă de doritori
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

În urmă cu exact un an, pe 4 ianuarie, în județul Galați începea campania de vaccinare împotriva COVID-19. Se întâmpla la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, unde medicului Manuela Arbune îi era administrată prima dintre cele două doze de vaccin anti-COVID-19 produs de Pfizer-BioNTech. Se încheia astfel o perioadă de zece luni marcată de teamă, de incertitudini și de restrângere a unor drepturi și se părea că este începutul sfârșitului pentru pandemia care ne dăduse peste cap anul ce tocmai se închise. Avântul luat la început de vaccinare s-a topit, însă, în doar câteva luni, iar listele de așteptare și vaccinarea "specialilor" au fost treptat înlocuite de închiderea centrelor de vaccinare, din lipsa doritorilor.

Înainte de vaccinare, prof. dr. Manuela Arbune transmitea populației un mesaj de încredere, mărturisind că nu are niciun fel de emoții, deoarece este încrezătoare în ceea ce "medicina și știința ne pun la dispoziție". "A fost un an (2020 - n.r.) în care am stat deseori departe de cei dragi, de soț, de copii, de părinți, am ratat evenimente importante din viața noastră, nu am putut fi alături de cei care se nășteau sau de cei care plecau dintre noi. Dar, iată că a venit un nou an și, în această zi, avem o nouă speranță că toată drama pe care am trăit-o în anul anterior ar putea fi sfârșită și cred că această intervenție (vaccinarea anti-COVID - n.r.) pe care am acceptat-o e cel mai bun mesaj și cel mai onest pentru cei care mă cunosc, pentru studenți, pentru colegi, pentru cunoștințele mele, că vaccinul pe care îl avem acum la dispoziție este benefic și necesar și este singura soluție, în acest moment, de a ne ajuta să stăpânim această dramă. Îi îndemn și pe alții să aibă curaj", spunea, imediat după vaccinare, prof. dr. Arbune.

Pe 15 ianuarie 2021, a început și cea de-a doua etapă de vaccinare, adresată populației cu grad ridicat de risc: adulți cu vârsta de peste 65 de ani, bolnavi cronic și angajați din domenii-cheie. Aproape concomitent însă a început și o campanie paralelă de vaccinare, destinată exclusiv celor cu pile, numiți atunci, în mod ironic, "esențiali". Acesta a fost primul derapaj al campaniei de vaccinare din România, iar totul a ieșit la iveală din documentele publicate de Ministerul Sănătății, instituție condusă, la acel moment, de Vlad Voiculescu.

În martie, a început etapa a treia, destinată populației generale. Atunci, au apărut și listele de așteptare. Pe 5 mai, populația a fost anunțată că poate merge să se vaccineze direct la centre, fără o programare prealabilă.

În primele luni, campania de vaccinare părea să meargă la fel de bine ca în restul Europei. Cu toate acestea, încă înainte de autorizarea primelor vaccinuri, mesajele antivacciniștilor începuseră să circule cu mare eficiență pe rețelele de socializare, ele nefiind contracarate de o campanie eficientă de informare cu privire la avantajele și la siguranța vaccinurilor.

După marea relaxare a restricțiilor anunțată de Guvern, în luna mai a anului trecut, campania națională de vaccinare a frânat brusc. Listele de așteptare pentru vaccinare s-au evaporat destul de rapid, iar centrele de vaccinare au devenit încet, dar sigur, din ce în ce mai pustii. În vară, din lipsă de doritori, unele centre au fost închise sau comasate, iar programul de funcționare a fost restrâns. Țintele de vaccinare stabilite de autoritățile sanitare au fost ratate, una după alta. Spre exemplu, ținta de zece milioane de români vaccinați, stabilită inițial pentru 1 august 2021, nu a fost atinsă nici până în prezent.

Astfel, al patrulea val al pandemiei, generat de varianta Delta a noului coronavirus, i-a prins pe cei mai mulți dintre români fără protecție imunitară în fața virusului. În octombrie, pandemia a făcut în România un număr record de victime, iar imaginile din spitale, dar mai ales amenințarea unor noi restricții i-au făcut pe mulți să se îndrepte spre centrele de vaccinare.

Fenomenul a fost însă un simplu foc de paie, iar interesul populației pentru vaccinare a scăzut iarăși, în noiembrie și decembrie. De la începutul campaniei de vaccinare și până în prezent, în județul Galați au fost administrate aproximativ 377.000 de doze de vaccin anti-COVID. Doar 143.000 de gălățeni s-au vaccinat însă cu ambele doze de vaccin, iar alți 44.261 au fost imunizați cu vaccinul Johnson&Johnson, administrat într-o singură doză. Înaintea valului cinci al pandemiei, județul Galați se află astfel sub media pe țară la vaccinare anti-COVID, cu nici 40 la sută din populația generală vaccinată.

Citit 26497 ori Ultima modificare Joi, 06 Ianuarie 2022 12:10

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.