Oscar Schwab, arhitect al Comisiei Europene a Dunării
Foto: Arhiva VL

Oscar Schwab, arhitect al Comisiei Europene a Dunării
Casa lui Aristide Serfioti, strada Domnească, nr. 52
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

De numele arhitectului Oscar Schwab se leagă mai multe clădiri emblematice din Galaţi şi Brăila. În ciuda dovezilor palpabile şi monumentale rămase de pe urma bogatei sale activităţi, viaţa talentatului arhitect prusac este un puzzle din care lipsesc încă multe piese. Îi reconstruim în materialul de faţă portretul şi încercăm să înţelegem importanţa lui Oscar Schwab pentru oraşul nostru, cu ajutorul istoricului Marius Mitrof, consilier al Direcţiei de Cultură Galaţi.

Într-o prezentare pe care a susţinut-o recent la Muzeul de artă "Vasile Grigore - pictor şi colecţionar" - Bucureşti, Marius Mitrof explică împrejurările istorice în care Oscar Schwab a ajuns la Galaţi. Astfel, după ce oraşului nostru îi fusese atribuit statutul de porto-franco, de către domnitorul Mihail Sturza, în 1836, stabilirea tot aici a Comisiei Europene a Dunării, organism constituit în 1856, a reprezentat un al doilea imbold economic, comercial şi social pentru comunitatea de pe malul Dunării. Tot în 1856, în toamnă, la Galaţi soseau primii delegaţi ai Comisiei, aceştia reprezantând Anglia, Austria, Franţa, Rusia, Sardinia şi Turcia.

"Rolul Comisiei era de garantare a libertăţii regimului de navigaţie şi a comerţului naval de la Marea Neagră până la Isaccea, la început, iar mai târziu până la Brăila. Misiunea pentru care fusese creată Comisia Europeană a Dunării era dificilă şi de lungă durată: curăţirea şenalului navigabil de nave scufundate, dragarea pragurilor de nisip şi aluviuni, semnalizarea şenalului, îndepărtarea pragului de nisip de la ieşirea Dunării în Marea Neagră, la Sulina, construirea unui far pe Insula Şerpilor etc., lucrări care reclamau prezenţa unor specialişti în domeniul hidraulic: ingineri, arhitecţi etc", arată Marius Mitrof.

O titulatură care intrigă

Pe 2 decembrie 1856, Comisia l-a angajat, ca inginer şef, pe englezul Charles Hartley, care avea să coordoneze lucrările pe Dunărea maritimă pentru mai bine de jumătate de secol. Pentru lucrările pe care le-a realizat, Hartley a rămas cunoscut drept "tatăl Dunării". Bineînţeles, lucrări de o asemenea anvergură istorică nu puteau fi gândite şi proiectate de unul singur, ci de o echipă de specialişti, coordonată de inginerul şef al Comisiei. Din această echipă este posibil să fi făcut parte şi prusacul Oscar Schwab.

"Mai puţin cunoscut pentru lucrările sale în cadrul Comisiei, Oscar Schwab s-a remarcat prin proiectele şi lucrările executate pentru sine sau pentru comanditari, persoane particulare ori instituţii din zona de competenţă a Comisiei, respectiv din oraşele Galaţi şi Brăila. În documentele comanditarilor, lângă numele lui Oscar Schwab apare şi titulatura de "architectul Commisiunii Europeana Danubiana" (în solicitarea lui Abramovitz către Primăria Galaţi, pentru a construi o magazie în strada Braşoveni - 1866), "architectul Commissiunei de Dunere" (solicitarea medicului Aristide Serphioti pentru construirea unei case pe strada Domnească, în 1867). Titulatura intrigă, deoarece, cel puţin până acum, numele lui Schwab nu l-am identificat în documentele de arhivă ale Comisiunii Europene a Dunării. Desigur că cercetarea rămâne deschisă", explică, în continuare, istoricul citat.

Clădiri care pot fi admirate şi astăzi

În ciuda informaţiilor incomplete legate de viaţa şi titulaturile lui Oscar Schwab, un lucru este cert: arhitectul a abordat cu rigoare nemţească fiecare comandă particulară. "A răspuns astfel voinţei fiecărui comanditar, prin reflectarea cu acurateţe, în proiectele sale, a construcţiilor, a volumetriei, a interioarelor şi detaliilor de faţadă şi, nu în ultimul rând, prin inserarea unor elemente care să amintească de originea comanditarului. Unele dintre construcţiile proiectate de Oscar Schwab mai pot fi văzute şi astăzi în Galaţi: casa doctorului Aristide Serfioti, proiectată la 1867, lucrările fiind supraveghetate chiar de către Schwab, aflată pe strada Domnească, nr. 52, locuinţa Hedwigăi Schwab, soţia sau poate sora arhitectului, proiectată la 1871 (an în care apare şi Uliţa Nouă, devenită Holban) şi construită în perioada următoare, tot sub supravegherea lui Oscar Schwab, pe strada Col. Nicolae Holban, la nr. 1 (devenită apoi sediul Consultatului german la Galaţi - n.r.), iar în Brăila poate fi admirată Biserica greacă "Buna Vestire", la care a contribuit pentru reconstruire şi consolidare Oscar Schwab, după ce cupola acesteia s-a prăbuşit la 1868", adaugă Marius Mitrof.

Specialiştii nu cunosc, în prezent, ce s-a întâmplat cu Oscar Schwab şi cu Hedwiga Schwab, după 1875. Numele de Schwab a continuat să existe în Galaţi şi în deceniile următoare. Nu se ştie însă dacă respectivele persoane erau sau nu descendenţi ai prusacului Oscar Schwab.

Galaţiul a beneficiat şi indirect de Dunăre

Comisia Europeană a Dunării a fost constituită în cadrul Congresului de Pace de la Paris (1856), cu scopul reglementării regimului navigaţiei pe Dunăre. Gândită iniţial să funcţioneze pentru o perioadă de doi ani, Comisia şi-a stabilit sediul la Galaţi, în palatul care acum adăposteşte sediul central al Bibliotecii "V.A. Urechia". La scurtă vreme de la constituire, reprezentanţii marilor puteri europene şi-au dat seama că amploarea şi complexitatea lucrărilor care trebuiau realizate pentru a face din Dunăre o rută navigabilă sigură şi eficientă necesitau o perioadă mult mai mare de timp. Specialiştii sunt de părere că acest organism internaţional cu sediul la Galaţi a avut un impact direct şi asupra vieţii urbane din porturile dunărene.

"Influenţa inginerilor şefi ai instituţiei, specialişti străini cu o viziune inovativă şi progresistă, asupra intelighenţiei şi elitelor sociale şi politice din localităţile unde ei au activat, nu a fost deloc neglijabilă. Interacţiunea Comisiei cu instituţiile locale din porturile dunărene a avut un impact pozitiv asupra dezvoltării infrastructurii urbane, a apariţiei şi consolidării reglementărilor privitoare la urbanism, a gestiunii utilităţilor publice, a cristalizării unei politici coerente în domeniul sănătăţii publice, al prevenţiei şi combaterii maladiilor şi epizootiilor", se arată într-un comunicat al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia.

Când internetul nu îţi face dreptate

O căutare a termenilor Oscar Schwab pe Google are ca prim rezultat o pagină de Wikipedia, în limba engleză, în care se vorbeşte succint despre ciclistul american Oscar Schwab, care a concurat în cursa de bărbaţi de 40 de mile la Olimpiada de vară din 1904. Deocamdată, în ciuda dovezilor arhitectonice superbe care i-au supravieţuit, arhitectul prusac cu nume identic nu are încă o biografie online. Cel puţin noi nu am găsit una. Numele lui Oscar Schwab apare citat, în schimb, în câteva articole din presa locală gălăţeană şi brăileană.

Foto 1, galerie. Prim plan al faţadei casei de pe Domnească nr. 52 (sursă: Arhiva VL). Foto 2. Fotografie de epocă prezentând Consulatul german la Galaţi (sursă: Biblioteca "V.A. Urechia" Galaţi). Foto 3. Când internetul nu îţi face dreptate (sursă: cyclingarchives.com)

Citit 12215 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Iulie 2019 22:27

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.