Galațiul nu face casă bună cu locuințele noi. Piața construcțiilor rezidențiale, în declin
Foto: Arhivă VL

Galațiul nu face casă bună cu locuințele noi. Piața construcțiilor rezidențiale, în declin
Blocurile construite în perioada comunistă, încă la putere în orașul nostru
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

În județul nostru s-a construit mai mult în mediul rural, în vreme ce șantierele de construcții de la oraș au rămas o raritate. În total, doar 744 de locuințe au fost finalizate anul trecut


Doar 744 de locuințe au fost finalizate, în județul Galați, anul trecut, ceea ce reprezintă mai puțin de 1,5 la sută din numărul total al construcțiilor terminate, în aceeași perioadă, pe plan național. În județul nostru s-a construit mai mult în mediul rural, în vreme ce șantierele de construcții de la oraș au rămas o raritate. Situația reiese din datele anunțate de Direcția Județeană de Statistică (DJS) Galați.

Dintre cele 744 de locuințe terminate anul trecut, 512 sunt situate în satele gălățene, adică mai bine de două treimi. S-a construit mai ales în comunele aflate în imediata vecinătate a municipiului Galați, dar case noi, ridicate după model occidental, pot fi observate și în restul județului.

În mediul urban gălățean, construcțiile rezidențiale avansează cam în același ritm cu dezvoltarea economică a orașului: cu viteza melcului. În 2018, în județul nostru erau finalizate 817 locuințe, dintre care 450 în rural. Datele statistice de anul trecut arată astfel o restrângere a domeniului.

În municipiul Galați, locuințele noi sunt reprezentate, aproape în exclusivitate de apartamentele din blocuri. Orașul duce o lipsă cronică de terenuri potrivite pentru construcții rezidențiale, aspect vizibil pe site-urile și în anunțurile de profil.

În vreme ce județul Galați nu s-a dovedit un teren prea fertil pentru noile locuințe, în restul țării piața pare a fi destul de dinamică. Doar anul trecut au fost finalizate 67.512 locuințe, în creștere cu 7.799 de locuințe față de anul 2018, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).

"Situația pe medii de rezidență, în anul 2019 față de anul 2018, pune în evidență creșterea ponderii locuințelor terminate în mediul urban (de la 58,4 la sută, în 2018, la 60,1 la sută, în 2019) și o scădere în mediul rural", arată INS, într-un comunicat.

Distribuţia în profil regional în trimestrul al IV-lea din 2019 comparativ cu ultimul trimestru din 2018 evidenţiază o creştere a numărului locuinţelor terminate în următoarele regiuni de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov (+1.049 de locuinţe), Vest (+904), Nord-Est (+428), Nord-Vest (+295), Sud-Vest Oltenia (+200) şi Sud-Muntenia (+88). Scăderi au avut loc în două regiuni de dezvoltare: Sud-Est (-666 de locuinţe) şi Centru (-558).

"Locuinţele terminate sunt cele ridicate în cursul perioadei de referinţă, ale căror elemente, inclusiv fundaţia, s-au construit pentru prima dată şi la care s-au finalizat toate lucrările prevăzute în documentaţia tehnică şi au fost recepţionate de beneficiar", precizează INS.

Citit 20246 ori Ultima modificare Marți, 05 Mai 2020 00:23

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.