Cu stângu-n dreptul pe BANI PUBLICI despre sportul gălăţean. SC Ecoprint Publicitate SRL, abonată la contracte cu Primăria

Cu stângu-n dreptul pe BANI PUBLICI despre sportul gălăţean. SC Ecoprint Publicitate SRL, abonată la contracte cu Primăria
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Echipa feminină de baschet a Phoenix, desfiinţată de un an de zile din cauza subfinanţării clubului, evoluează în Liga Naţională, iar formaţia de handbal feminin - CSU Danubius (actualmente CSM Galaţi), care activează în Liga Naţională pentru al treilea sezon consecutiv, nu există! Acestea sunt doar două dintre neconcordanţele majore cuprinse în broşura de prezentare a Galaţiului, pe care Primăria a oferit-o invitaţilor străini de oraş sau de ţară, la unul dintre evenimentele organizate recent.

Pentru ca oraşul să fie cunoscut şi promovat aşa cum merită, administraţia locală a pregătit o broşură din care vizitatorii să afle tot ceea ce ar putea fi de interes în Galaţi. Demersul, firesc, a fost transpus, româneşte, într-o broşură doldora de inexactităţi. Cele mai multe, în secţiunea dedicată sportului.

Oraş cu tradiţie în sport

”Oraşul de la Dunăre are o veche tradiţie în lumea sportului. De-a lungul timpului au apărut cluburi care au servit o serie de ramuri: fotbal, rugby, baschet, volei, handbal, hochei, popice, canoe, judo, înot, alte sporturi. Echipele participante în competiţiile sportive sunt următoarele: fotbal feminin (FC Universitatea) - Liga a II-a, fotbal masculin (Oţelul) - Liga a III-a, hochei (Dunărea) - Liga Naţională, baschet feminin (Phoenix) - Liga Naţională....”, aşa începe prezentarea sportivă a Galaţiului în broşura municipalităţii, varianta în limba engleză care ne-a parvenit.

Aberaţii în serie

Erorile sunt numeroase. De pildă, echipa feminină de baschet a Phoenix, care este desfiinţată de un an de zile ca urmare a subfinanţării clubului, apare ca prezentă în Liga Naţională! În schimb, formaţia de handbal feminin - CSU Danubius (actualmente CSM Galaţi), care activează în Liga Naţională pentru al treilea sezon consecutiv, nu apare deloc.

Unele date sunt vechi, neactualizate: echipa feminină de fotbal AFC Universitatea apare ca fiind în eşalonul secund, în realitate aceasta activând în prima ligă, la fel stând lucrurile şi pentru echipa feminină de volei - CSU Belor.

Discutabile sunt şi unele ilustraţii cuprinse în broșură, care nu au nici o legătură cu sporturile practicate în Galaţi: placa de snowboard, respectiv echipamentul de fotbal american. Trăiască Google!

Cine a realizat broşura

Curioşi să aflăm cine este autorul broşurii şi cu câţi bani a fost plătit pentru acest produs, am solicitat Primăriei municipiului Galați aceste date, în temeiul liberului acces la informaţiile de interes public. Conform Primăriei, broşura de prezentare a fost realizată de SC Ecoprint Publicitate SRL, care s-a ocupat şi de documentarea pliantului. Primăria a contractat 500 de exemplare în limba română şi alte 500 în engleză, la preţul de 11,20 de lei (fără TVA) pe bucată.

„Având în vedere prevederile art. 7 alin (5) din Legea nr 98/2016 privind achiziţiile publice cu modificările şi completările ulterioare, s-a făcut achiziţie directă pentru servicii întrucât valoarea estimată a achiziţiei nu depăşeşte 135.600 lei fără TVA pe parcursul întregului an. În conformitate cu prevederile art 43 din HG nr 395/2016, pentru achiziţia acestui serviciu, autoritatea contractantă a consultat catalogul electronic şi a identificat serviciile care îi pot satisface necesitatea”, a precizat Primăria.

Contracte directe pe bandă rulantă

Potrivit datelor de pe portalul Ministerului de Finanțe, Ecoprint Publicitate este o firmă înregistrată pe 31 ianuarie 2018, cu sediul în Galați. Conform Sistemului electronic de achiziţii publice, realizarea broşurilor a fost, de fapt, parte a unui contract mult mai amplu, în valoare totală de 34.450 de lei cu TVA, adică peste 7.400 de euro. Misiunea firmei gălăţene Ecoprint Publicitate SRL trebuie să realizeze nu doar cele o mie de broşuri personalizate, ci şi 500 de albume personalizate. Societatea a mai primit prin atribuire directă, tot de la Primăria Galaţi, încă două contracte: unul în valoare de 21.122 de lei cu TVA pentru albume personalizate, încheiat pe 22 octombrie, şi unul în valoare de 23.413 de lei cu TVA, pentru materiale de informare şi publicitate, încheiat pe 28 iunie.

Potrivit datelor din Sistemul electronic de achiziţii publice, în ultimele şapte luni, Ecoprint Publicitate a beneficiat, în total de 31 de contracte directe, de la diferite instituţii publice. De pildă Federaţia Română de Box i-a încredinţat două contracte: „Pachet materiale promoţionale eveniment sportiv – Centura de Aur”, în valoare de 5.548 de lei cu TVA, şi, respectiv „Centuri pentru box”, în valoare de 6.693 de lei cu TVA. Primăria comunei Lieşti i-a plătit pentru o „Campanie de informare şi conştientizare locală” 19.040 de lei cu TVA, Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, pentru „Album semicentenar Şcoala de Arte” – 11.305 lei cu TVA, iar Primăria comunei Iveşti, pentru „Materiale Centenar” – 5.950 de lei cu TVA.

Citit 14188 ori Ultima modificare Luni, 26 Noiembrie 2018 14:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.