Când afli că nu ai primit loc de parcare fiindcă în casa ta mai „locuieşte” cineva
Foto: Marian Calestru

Când afli că nu ai primit loc de parcare fiindcă în casa ta mai „locuieşte” cineva
Evaluaţi acest articol
(45 voturi)

Un gălăţean, care a cerut atribuirea unui loc de parcare rezidenţial în Micro 18, a descoperit o situaţie halucinantă: o altă persoană, pe care nu o cunoaşte, are domiciliul sau reşedinţa în apartamentul său. O locuinţă în care gălăţeanul domiciliază şi al cărui proprietar este din aprilie 2011! Paradoxal, când a cerut să afle cine este persoana care are domiciliul sau reşedinţa la el acasă, a fost refuzat de autorităţi, care au invocat protecţia datelor cu caracter personal. Dincolo de situaţia aberantă, din cauza prevederilor regulamentului, gălăţeanul este lipsit de dreptul de a beneficia de loc de parcare pentru că, deşi el nu are datorii la bugetul local, persoana necunoscută care „stă” cu el în casă are amenzi neplătite! 

Primăria Galaţi tocmai a anunţat că au fost alocate 1.282 de locuri în parcările de domiciliu/reședință şi că persoanele ale căror dosare au fost declarate respinse trebuie să elibereze locurile de parcare în favoarea deținătorilor de abonamente, altfel riscă sancțiuni. Gălăţeanul L. S. şi-a dorit să se afle şi ei printre beneficiarii de locuri de parcare rezidenţiale, numai că dosarul i-a fost respins şi a descoperit o situaţie halucinantă. Pentru că e posibil să nu fie singurul în această situaţie, ne-a relatat ceea ce a păţit, cu rugămintea de a nu-i face public numele, ci doar iniţialele, pe care i-o respectăm.

„Datorii la bugetul local”

Gălăţeanul este domiciliat în Micro 18, în apartamentul în care locuieşte cu familia, al cărui proprietar este din aprilie 2011. „Vă semnalez faptul că cererea pentru atribuirea unui loc de parcare rezidenţial a fost respinsă pe motivul că am «datorii la bugetul local», lucru pe care l-am aflat abia pe data de 21 decembrie 2021. Un angajat al Primăriei ne-a confirmat că datoriile (amenzi neplătite) nu sunt ale mele sau ale familiei, ci ale unei persoane necunoscute mie, care ar avea domiciliul sau reşedinţa la adresa mea, luat în spaţiu de foştii proprietari probabil, cu mult înainte ca eu să achiziţionez acest imobil. Fapt pe care nu îl cunoşteam şi de care nu puteam să aflu decât în urma respingerii acestui dosar pentru parcarea de domiciliu. Pentru că această persoană are datorii la bugetul local, eu, bun platnic, cu zero datorii, aşa cum reiese din certificatul fiscal şi din verificarea pe Ghiseul.ro, am fost pe nedrept sancţionat cu respingerea dreptului de a beneficia de parcare rezidenţială”, ne-a povestit gălăţeanul.

Pe cine protejează legea?

„Imediat ce mi s-a comunicat de la Primărie că această persoană ar avea domiciliul la adresa mea, am mers să cer lămuriri Serviciului de Evidenţă a Persoanei, care mi-a transmis că nu poate da detalii cu privire la persoanele care au domiciliul sau rezidenţa la adresa mea, din cauza Legii protecţiei datelor cu caracter personal. Şi că, dacă această persoană a avut cândva domiciliul sau reşedinţa la adresa menţionată, ea va figura în continuare acolo indiferent de cine va lua în proprietate imobilul! Dar că acest lucru nu ar trebui să mă afecteze pe mine, ca proprietar, care sunt responsabil doar de datoriile proprii sau ale membrilor familiei”, ne-a povestit gălăţeanul.

Fireşte, a cerut ajutorul Poliţiei, dar a aflat că, pentru verificări, este nevoie să vină cu numele persoanei care are domiciliul sau reşedinţa la el acasă. De asemenea, gălăţeanul ar vrea să mai ştie şi dacă nu cumva mai există alte persoane care „locuiesc” la adresa lui. Dar nici asta nu poate…

Dileme de neînţeles

„Nu înţeleg de ce totuşi Primăria şi Consiliul Local, ştiind aceste lucruri, nu au avut în vedere că fiecare este responsabil de propriile datorii, corespunzătoare rolului fiscal, şi nu de datoriile altor cetăţeni, despre a căror existenţă nu poate avea habar şi nu are legal posibilitatea să afle. Nu ştiu nici prin ce mijloace Primăria a aflat de rezidenţa acestei persoane întrucât eu, ca proprietar, nu am acest drept. La ghişeul de Taxe şi Impozite mi-a fost confirmat faptul că nu figurez cu datorii şi că nu se ştie ce verificări s-au făcut ca să se ajungă la această concluzie, că ar fi datorii la această adresă. Şi bineînţeles că nu mi-au fost furnizate alte informaţii despre terţe persoane.

Cum vi se pare aceasta speţă, care bănuiesc că nu este singulară şi care este un abuz din partea autorităţilor? Vi se pare acest fapt corect, moral sau responsabil? Am sesizat Primăriei situaţia mea, dar până astăzi nu am primit niciun răspuns”, ne-a explicat gălăţeanul.

Ce prevede regulamentul

În forma în care a fost votat de aleşii locali, Regulamentul prevede că „atribuirea locurilor de parcare din parcările de domiciliu/reședință se poate realiza doar către persoanele cu domiciliul/reședința în municipiul Galați, în zona de deservire a parcării, care nu figurează în evidențele fiscale ale autorității locale cu obligații bugetare restante, inclusiv amenzi contravenționale, au în proprietate/folosință un autovehicul, au solicitat prin intermediul programului online de rezervare a locurilor de parcare postat pe site-ul Primăriei municipiului Galați. Obligaţiile bugetare includ impozite şi taxe datorate de către proprietarii locuinței de domiciliu sau de reședință, impozite și taxe datorate de către persoanele care își au domiciliul sau reședința în imobilul pentru care se atribuie locul de parcare, sume datorate în baza contractelor de închiriere, de concesiune sau licenţe, drept de folosinţă, lipsă de folosinţă, despăgubiri stabilite prin hotărâri judecătoreşti, amenzi”.

Prevederile regulamentului au făcut ca gălăţeanul să nu poată beneficia de loc de parcare, deşi nu este responsabil de amenzile neplătite ale persoanei necunoscute care are domiciliul sau reşedinţa în casa lui. Şi despre care se află în imposibilitatea de a afla cine este, pentru că autorităţile îi protejează identitatea! Situaţia îl va afecta pe termen nedeterminat. Mai grav, în cazul în care respectivul ar fi implicat într-o infracţiune, gălăţeanul s-ar putea trezi cu mascaţii la uşă şi apartamentul percheziţionat…

Citit 35332 ori Ultima modificare Sâmbătă, 22 Ianuarie 2022 18:04

13 comentarii

 • postat de IGM
  Marți, 11 Ianuarie 2022 08:07
  86.124.112.***
  Cu o situatie identica ma confrunt eu. Am cumparat apartamentul in 2009 iar foastii proprietari au avut luata in spatiu o ruda care actualmente nici macar nu locuieste in tara.
  Mi-a fost respinsa atat cererea cat si contestatia pentru atribuirea unui loc de parcare pe acelasi motiv: datorii la bugetul local, in conditie in care eu nu am avut niciodata restante.
  Ma ingrozeste gandul ca pentru a putea beneficia de niste drepturi banale trebuie sa ma lupt cu birocratia si nepasarea autoritatilor care fac lucruri lipsite de logica.
  0
  44
  Raportează
 • postat de dd
  Miercuri, 05 Ianuarie 2022 19:30
  89.137.231.***
  O sa mai votati ciuma rosie?! Da?! Atunci platiti parcarile care erau gratuite de zeci de ani ! Acum peste 70% nu vor mai avea unde parca. Politia locala va vor vana ca pe caini si vor sa va ia masinile si banii.
  12
  45
  Raportează
 • postat de Razzy
  Miercuri, 05 Ianuarie 2022 18:50
  5.13.198.***
  SA IA LEGATURA CU VECHIUL PROPRIETAR DE LA CARE A CUMPARAT APARTAMENTUL IN 2011 SI SA-L INTREBE DE RESPECTIVA PERSOANA ! DACA MAI ARE NR. LUI DE TELEFON BINE, DACA NU SA SE DUCA LA ADRESA DIN CTR DE VANZ. CUMP. DE ATUNCI. Procedat din aproape in aproape ca in Taken ! :-)
  14
  11
  Raportează
 • postat de Pazvante
  Miercuri, 05 Ianuarie 2022 16:09
  81.12.149.***
  Trebuia sa se tina cont in acest Regulament sau sa se implice in acest demers si Asociatiile de Proprietari care stiu exact cine locuieste cu adevarat la o adresa si daca plateste intretinerea sau reparatiile, la fel ca orice datorie cetateneasca!
  Regulamente facute in bascalie de cei de la Primarie sau de la Consiliul Local, majoritatea capete patrate de la PSD!
  La fel au facut si Regulamentul pentru cimitire, la fel au desfiintat si Sistemul centralizat de incalzire al orasului fara sa puna nimic nou in schimb.. si multe altele
  INCOMPETENTA CIUMEI ROSII inca pute!
  14
  47
  Raportează
 • postat de cetatean
  Miercuri, 05 Ianuarie 2022 12:54
  136.255.148.***
  Nu este vid legislativ este vid de neuroni, PROSTIE SI NESIMTIREA CELOR CARE TREBUIE SA FACA ORDINE LA EVIDENTA POPULATIEI . BINE C II PLATIM. TANTELE DE LA INSTITUTII AU AFLAT DE DATE CU CARACTER PERSONAL ” SI O TIN CU ASTA CA ”SURDELE IN HORA.”
  2
  63
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Miercuri, 05 Ianuarie 2022 11:38
  5.2.205.***
  Exemplu elocvent de japca si probabil o sa mai apara si altele, Primaria nu a stiut decat sa ia banii si atat....mai departe va descurcati voi.

  Parcarea cu plata sa zicem ca nu este o idee rea atata timp cat este facuta cu cap ceea ce nu este cazul la Galati.....o sa curga cu telefoane la politie si masini vandalizate.

  De vina sunt si oamenii naivi care au tipat in gura mare jos cu garajele crezand ca locurile de parcare o sa fie gratuite.....acum sunt nemultumiti.
  16
  40
  Raportează
 • postat de Alin
  Miercuri, 05 Ianuarie 2022 10:31
  95.76.32.***
  Mergeti la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara
  si solicitati un Extras de Carte Funciara sa vedeti daca este liber de sarcini...
  ceva nu este in regula cu apartamentul dumneavoastra.
  Cand ati cumparat apartamentul in 2011 ati fost la directia de Impozite si Taxe
  sa va inregistrati, dupa perfectarea actelor de catre notar?
  Este absurd sa se intampla...Poate fi o neglijenta a unei functionare de la Taxe si Impozite
  atunci cand dumneavoastra v-ati inregistrat dupa perfectarea actelor de catre notar
  sau poate buba poate fi chiar de la Evidenta Populatiei sau chiar de la notar.
  Toate trei sunt de o gravitate foarte mare!
  Actonati in judecata vinovatul si cereti daune!
  O tara plina de infractori si de nesimtiti care nu-si fac treaba!
  1
  79
  Raportează
 • postat de GIGEL
  Miercuri, 05 Ianuarie 2022 09:49
  81.196.199.***
  cand trebuie sa digitalizeze institutiile ce apartin primariilor se fac ca ploua ,cand trebuie sa te verifice te gaseste cand ai fost bolnav in 1800
  2
  87
  Raportează
 • postat de CD
  Miercuri, 05 Ianuarie 2022 08:52
  95.76.2.***
  Situatia-i pe cat de absurda pe atat de frustranta pt om.
  Mai cunosc o speta exact la fel, din acelas cartier , cand omul nu figureaza cu datorii la la taxe si impozire, iar totusi i s-a respins dosarul pe motiv ca are datorii.
  Din cauza sistemului, doar online, pe om nu-l lamureste nimeni cu nimic.
  Nu inteleg de ce atata secretomanie?
  Ma face sa cred ca si aici se fac anjamente.
  pcr-ul functioneaza.
  5
  80
  Raportează
 • postat de gushpi
  Miercuri, 05 Ianuarie 2022 08:50
  109.166.240.***
  Caragiale de unde credeți că și-a luat subiectele?
  :P
  1
  87
  Raportează
 • postat de Cristi
  Miercuri, 05 Ianuarie 2022 08:06
  84.243.108.***
  Faceti o instiintare catre evidenta populatiei, prin care sa le atasati o copie a actului de vanzare cumparare si a actelor de identitate ale persoanelor care locuiesc in apartament si precizati ca sunteti singurele persoane cu domiciliu in acel apartament. In incheiere solicitati un raspuns la instiintare prin care evidenta populatiei sa va confirme ca alte persoane inscrise in mod nereal ca locuiesc acolo nu mai apar in evidente. Este o situatie nereala si totodata nelegala care va priveaza de anumite drepturi, in cazul in care refuza sau va trimit ,,pe campii'', va recomand sa notificati si sa actionati in instanta serviciul de evidenta a populatiei.
  2
  95
  Raportează
 • postat de me
  Miercuri, 05 Ianuarie 2022 07:53
  86.124.202.***
  e clar ca exista un vid legislativ in aceasta problema. cei platiti din contributiile noaste trebuie sa rezolve urgent. ma intreb daca cei care locuiau inainte pot emite pretentii sa locuiasca mai departe ca au domiciliul acolo inca si nu pot fi evacuati. sau sa acumuleze datorii si ultimul proprietar sa piarda locuinta in instanta ... e ABERANT!
  1
  81
  Raportează
 • postat de Stefan
  Miercuri, 05 Ianuarie 2022 07:11
  109.166.134.***
  Cum pot știi dacă mă duc la cineva în vizită îmi dau seama ce locuri sint rezervate?
  9
  75
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.