Când afli că nu ai primit loc de parcare fiindcă în casa ta mai „locuieşte” cineva
Foto: Marian Calestru

Când afli că nu ai primit loc de parcare fiindcă în casa ta mai „locuieşte” cineva
Evaluaţi acest articol
(45 voturi)

Un gălăţean, care a cerut atribuirea unui loc de parcare rezidenţial în Micro 18, a descoperit o situaţie halucinantă: o altă persoană, pe care nu o cunoaşte, are domiciliul sau reşedinţa în apartamentul său. O locuinţă în care gălăţeanul domiciliază şi al cărui proprietar este din aprilie 2011! Paradoxal, când a cerut să afle cine este persoana care are domiciliul sau reşedinţa la el acasă, a fost refuzat de autorităţi, care au invocat protecţia datelor cu caracter personal. Dincolo de situaţia aberantă, din cauza prevederilor regulamentului, gălăţeanul este lipsit de dreptul de a beneficia de loc de parcare pentru că, deşi el nu are datorii la bugetul local, persoana necunoscută care „stă” cu el în casă are amenzi neplătite! 

Primăria Galaţi tocmai a anunţat că au fost alocate 1.282 de locuri în parcările de domiciliu/reședință şi că persoanele ale căror dosare au fost declarate respinse trebuie să elibereze locurile de parcare în favoarea deținătorilor de abonamente, altfel riscă sancțiuni. Gălăţeanul L. S. şi-a dorit să se afle şi ei printre beneficiarii de locuri de parcare rezidenţiale, numai că dosarul i-a fost respins şi a descoperit o situaţie halucinantă. Pentru că e posibil să nu fie singurul în această situaţie, ne-a relatat ceea ce a păţit, cu rugămintea de a nu-i face public numele, ci doar iniţialele, pe care i-o respectăm.

„Datorii la bugetul local”

Gălăţeanul este domiciliat în Micro 18, în apartamentul în care locuieşte cu familia, al cărui proprietar este din aprilie 2011. „Vă semnalez faptul că cererea pentru atribuirea unui loc de parcare rezidenţial a fost respinsă pe motivul că am «datorii la bugetul local», lucru pe care l-am aflat abia pe data de 21 decembrie 2021. Un angajat al Primăriei ne-a confirmat că datoriile (amenzi neplătite) nu sunt ale mele sau ale familiei, ci ale unei persoane necunoscute mie, care ar avea domiciliul sau reşedinţa la adresa mea, luat în spaţiu de foştii proprietari probabil, cu mult înainte ca eu să achiziţionez acest imobil. Fapt pe care nu îl cunoşteam şi de care nu puteam să aflu decât în urma respingerii acestui dosar pentru parcarea de domiciliu. Pentru că această persoană are datorii la bugetul local, eu, bun platnic, cu zero datorii, aşa cum reiese din certificatul fiscal şi din verificarea pe Ghiseul.ro, am fost pe nedrept sancţionat cu respingerea dreptului de a beneficia de parcare rezidenţială”, ne-a povestit gălăţeanul.

Pe cine protejează legea?

„Imediat ce mi s-a comunicat de la Primărie că această persoană ar avea domiciliul la adresa mea, am mers să cer lămuriri Serviciului de Evidenţă a Persoanei, care mi-a transmis că nu poate da detalii cu privire la persoanele care au domiciliul sau rezidenţa la adresa mea, din cauza Legii protecţiei datelor cu caracter personal. Şi că, dacă această persoană a avut cândva domiciliul sau reşedinţa la adresa menţionată, ea va figura în continuare acolo indiferent de cine va lua în proprietate imobilul! Dar că acest lucru nu ar trebui să mă afecteze pe mine, ca proprietar, care sunt responsabil doar de datoriile proprii sau ale membrilor familiei”, ne-a povestit gălăţeanul.

Fireşte, a cerut ajutorul Poliţiei, dar a aflat că, pentru verificări, este nevoie să vină cu numele persoanei care are domiciliul sau reşedinţa la el acasă. De asemenea, gălăţeanul ar vrea să mai ştie şi dacă nu cumva mai există alte persoane care „locuiesc” la adresa lui. Dar nici asta nu poate…

Dileme de neînţeles

„Nu înţeleg de ce totuşi Primăria şi Consiliul Local, ştiind aceste lucruri, nu au avut în vedere că fiecare este responsabil de propriile datorii, corespunzătoare rolului fiscal, şi nu de datoriile altor cetăţeni, despre a căror existenţă nu poate avea habar şi nu are legal posibilitatea să afle. Nu ştiu nici prin ce mijloace Primăria a aflat de rezidenţa acestei persoane întrucât eu, ca proprietar, nu am acest drept. La ghişeul de Taxe şi Impozite mi-a fost confirmat faptul că nu figurez cu datorii şi că nu se ştie ce verificări s-au făcut ca să se ajungă la această concluzie, că ar fi datorii la această adresă. Şi bineînţeles că nu mi-au fost furnizate alte informaţii despre terţe persoane.

Cum vi se pare aceasta speţă, care bănuiesc că nu este singulară şi care este un abuz din partea autorităţilor? Vi se pare acest fapt corect, moral sau responsabil? Am sesizat Primăriei situaţia mea, dar până astăzi nu am primit niciun răspuns”, ne-a explicat gălăţeanul.

Ce prevede regulamentul

În forma în care a fost votat de aleşii locali, Regulamentul prevede că „atribuirea locurilor de parcare din parcările de domiciliu/reședință se poate realiza doar către persoanele cu domiciliul/reședința în municipiul Galați, în zona de deservire a parcării, care nu figurează în evidențele fiscale ale autorității locale cu obligații bugetare restante, inclusiv amenzi contravenționale, au în proprietate/folosință un autovehicul, au solicitat prin intermediul programului online de rezervare a locurilor de parcare postat pe site-ul Primăriei municipiului Galați. Obligaţiile bugetare includ impozite şi taxe datorate de către proprietarii locuinței de domiciliu sau de reședință, impozite și taxe datorate de către persoanele care își au domiciliul sau reședința în imobilul pentru care se atribuie locul de parcare, sume datorate în baza contractelor de închiriere, de concesiune sau licenţe, drept de folosinţă, lipsă de folosinţă, despăgubiri stabilite prin hotărâri judecătoreşti, amenzi”.

Prevederile regulamentului au făcut ca gălăţeanul să nu poată beneficia de loc de parcare, deşi nu este responsabil de amenzile neplătite ale persoanei necunoscute care are domiciliul sau reşedinţa în casa lui. Şi despre care se află în imposibilitatea de a afla cine este, pentru că autorităţile îi protejează identitatea! Situaţia îl va afecta pe termen nedeterminat. Mai grav, în cazul în care respectivul ar fi implicat într-o infracţiune, gălăţeanul s-ar putea trezi cu mascaţii la uşă şi apartamentul percheziţionat…

Citit 36291 ori Ultima modificare Sâmbătă, 22 Ianuarie 2022 18:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.