Dezvăluiri /„Tun” de 1,5 milioane de euro la una dintre firmele lui Cătălin Chelu

Dezvăluiri /„Tun” de 1,5 milioane de euro la una dintre firmele lui Cătălin Chelu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Falimentul CCC Blue Telecom SA Galaţi (societate de cablu TV controlată de omul de afaceri gălăţean Cătălin Chelu) a provocat un adevărat scandal după de Fiscul a descoperit că, în perioada premergătoare declanşării insolvenţei, patrimoniul firmei a dispărut ca prin farmec.


Un control fiscal încrucişat, declanşat ulterior de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Galaţi la firmele implicate în afacerile cu active aparţinând  CCC Blue Telecom SA, a scos la iveală o reţea complicată de operaţiuni.

Click pentru imagini pentru a vedea raportul de control!

Descarcă documentele accesând acest link!Descarcă documentele accesând acest link!Scopul acestei reţele - cităm chiar din raportul de control al Fiscului (nr. 12.464 din 30 decembrie 2009) - a fost unul fraudulos: „tranzacţiile s-au făcut cu scopul vădit de a frauda bugetul de stat prin neplata impozitelor şi taxelor datorate”.


Returnare ilegală de TVA
Prima lovitură dată de Cătălin Chelu s-a produs printr-o returnare ilegală de TVA. Suma nu este foarte mare  (circa 170.000 de euro), dar marchează începutul unei „morişti” financiare absolut halucinantă.

Tranzacţia este relativ simplă. Omul de afaceri şi-a vândut, în iulie 2009, activitatea de cablu TV de pe firma CCC Blue Telecom către Fricom SA Galaţi (ambele companii fiind deţinute de el), prilej cu care a încasat de la Fisc, pe numele celei de-a doua dintre firme, o rambursare de TVA în sumă de 704.000 lei. În acelaşi timp, prima dintre firme (vânzătoarea) nu s-a mai achitat de obligaţia de a plăti TVA aferentă către bugetul statului, din simplul motiv că a intrat în faliment.

Însă această fraudă este doar o mică parte din ţeapa trasă de miliardarul gălăţean, cu prilejul falimentării CCC Blue Telecom, statului şi partenerilor de afaceri.
În octombrie 2009, CCC Blue Telecom a fost declarată în insolvenţă (la solicitarea în instanţă a unor creditori) şi a intrat în reorganizare judiciară, de care se ocupă firma Lichidator Company. Dosarul este şi în prezent pe masa judecătorilor de la Tribunalul Galaţi, în mai 2012 urmând să de ia o decizie finală în cazul ei: fie se trece la lichidarea patrimoniului, fie se acceptă o prelungirea a reorganizării.

Cum a dispărut patrimoniul
Partea cu adevărat tare este aceea că în perioada imediat premergătoare declanşării insolvenţei la CCC Blue Telecom - respectiv în intervalul iulie-septembrie 2009 -  Cătălin Chelu a lichidat însă, prin vânzare, toate activele companiei. Evident, totul a fost atent premeditat.

De altfel, Fiscul şi-a dat seama că treburile nu sunt în regulă de-abia după ce lichidatorul desemnat de Tribunal a sesizat faptul că nu prea mai are ce reorganiza, deoarece activele au dispărut, iar documentele contabile sunt ţinute la secret.

Raportul de inspecţie fiscală întocmit cu prilejul efectării unui control încrucişat la firmele implicate în tranzacţii arată proporţiile înşelăciunii. În iulie 2009, la doar cinci zile după tranzacţia care a produs frauda cu TVA de care vorbeam mai înainte, Cătălin Chelu a vândut şi toate sediile pe care CCC Blue Telecom le deţinea în ţară. Desigur, tot către o firmă deţinută de el – Galatex SA Galaţi -  urmând deja scenariul consacrat.

Este vorba, în total de şapte imobile, situate în Iaşi, Brăila, Adjud, Făgăraş, Giurgiu, Vaslui şi Râmnicu Sărat. Valoarea totală a tranzacţiei a fost de 1.124.788 lei , adică, spun cei de la Fisc, de circa trei ori mai mică decât valoarea de piaţă reală.

La o primă vedere, s-ar putea spune că nu e nicio problemă ca un patron să vândă nişte bunuri de la o firmă a lui către o altă firmă a lui, la preţuri subevaluate. El pierde, el câştigă. Însă cum CCC Blue Telecom avea să intre la scurt timp în faliment, dar cu active zero, remarcăm că în conturile creditorilor firmei n-a mai avut ce ajunge. Se estimează că cel puţin trei milioane de lei au dispărut ca urmare a acestei tranzacţii.

Cum a fost derutat Fiscul
Deosebit de interesantă este şi strategia de derutare a Fiscului. Astfel, deconturile privind achitarea către bugetul de stat  a TVA aferentă tranzacţiilor (suma datorată depăşeşte un milion de lei) nu au fost depuse decât în decembrie 2009, astfel încât Finanţele să nu observe că activele firmei sunt înstrăinate cu scopul de a nu se mai putea face executare silită a impozitelor şi taxelor restante.

Potrivit actelor contabile şi a rapoartelor de inspecţie fiscală, datoria doar către stat se ridică la peste 6,85 milioane de lei, din care 5,2 milioane de lei TVA, 1,2 milioane de lei contribuţii sociale, 200.000 de lei impozit pe profit, iar restul alte impozite şi taxe. La aceste datorii se adaugă alte peste trei milioane de lei datorate de firmă furnizorilor şi creditorilor.

Trebuie să mai spunem că Fiscul a solicitat, în instanţă, anularea tranzacţiilor la care facem referire, însă, cel puţin deocamdată, procesul nu a fost finalizat.
Solicitarea Finanţelor se bazează pe faptul că există indicii că „lovitura” era planificată încă din mai 2009, atunci când Adunarea Generală a Acţionarilor de la Fricom SA (societatea folosită ca intermediar în tranzacţii) aproba cumpărarea reţelei de cablu TV a CCC Blue Telecom şi preluarea de la aceeaşi firmă a contractului de credit cu Raiffeisen, şi introducea în obiectul de activitate noul tip de afacere.

Specialist în tranzacţii suspecte
Mecanismul folosit de Cătălin Chelu la devalizarea CCC Blue Telecom a mai fost aplicat şi la distrugerea unor societăţi precum Sircovtex Siret (plătită la FPS din banii încasaţi din vânzarea covoarelor aflate în stoc, apoi falimentată), Mecanica Rotes sau Plase Pescăreşti SA (un scenariu halucinat, cu sechestrări de persoane şi ameninţări cu moartea).

Citit 8187 ori Ultima modificare Marți, 17 Aprilie 2012 08:57

10 comentarii

 • postat de Asta-i o campanie de dragul Spațiului Schengen,de al-de Chelu sunt în toate județele,vârfurile clasei politice corupte!
  Miercuri, 18 Aprilie 2012 00:07
  Parcă Chelu este de vină?Este produsul ,,democrației'' originale preparați în laboratoare ,,serviciilor'' și politicienilor de la FSN încoace,până azi, așa cum au fost băncile falimentate ,,sub control'' FNI-uri devalizate,fabrici și uzine falimentate special pentru a fi date la fier vechi și,și...În toate județele găseai de al-de Chelu,cu zecile pentru jecmăneală financiară.Acum gata,ne-am făcut plinul și aruncăm fraierii la pușcărie,le dăm ceva ani,la mișto,până intrăm în Spațiul Schengen,trece și raportul MCV pe Justiție și gata,suntem europeni cu clasa politică mafiotă,coruptă.
  0
  0
  Raportează
 • postat de alfar
  Marți, 17 Aprilie 2012 19:53
  sinteti copii. nu exista justitie in romania care sa-l invinga pe chelu.
  0
  0
  Raportează
 • postat de eliott ness
  Marți, 17 Aprilie 2012 16:11
  catalin chelu,miliardar de carton versus pacuraru,herescu, cosca ,etc care in timp vor disparea ,cu sau fara tain in tolba lor de carutasi. excrocheriile prezentate mai sus savirsite de acest personaj ,nu sunt o revelatie in peisajul economiei pseudocapitaliste. ingineria devalizarilor i si are radacini in structuri miniseriale,parlamentare si in zone diverse de activitate ,unde noua burghezie detine monopol si pirghii de decizie..
  chelu e un simplu excrement spalat de ploaie.probabil nu a onorat vreo spaga la virf.m as bucura vazindu i fizicul intr o dacie 1300 si fumind carpati cu filtru,dar tinind cont ca faptele se petrec in romania am oarece indoieli.
  acum cca .70 de ani in s.u.a. celebrul al capone era inchis pe 11 ani in sing sing..dar pina acolo e o cale atit de lunga...........
  boldea,cheu victime ale propriilor arogante ,marionete ale unui ghepetto postdecembrist.care au prins glas si au incept a protesta.gunoaie si nimic mai mult .
  politicieni,interlopi,copii de bani gata o fauna ce duce viata de huzur in tara lui papura voda.regretabil ca dupa mai mult de 20 ani sunt oameni care efectiv fac foamea ,frigul si traiesc in nesiguranta zilei de miine..trebiue oare sa apara un monte cristo ,sau asteptam americanii..............
  0
  0
  Raportează
 • postat de nick
  Marți, 17 Aprilie 2012 11:20
  Domnul Chelu,la fel si multi alti intreprinzatori, sunt sufocati de stufarisul de legi si taxe, care sunt facute pt a deruta. Stiti la cine vin controelele? La cei care sunt corecti si fac eforturi sa ramana activi. Cei care prospera vazand cu ochii n-au nici o treaba cu regulile si controlorii lor. La cat dai pt un angajat la stat, lehamitea pe care ti-o provoaca autoritatile, dezbinarea care exista pretutindeni.... cata tarie de caracter tre sa ai sa depasesti toate acestea? DEZBINAREA noastra vine de la ATITUDINEA noastra. Cand caldura pe Februarie iti vine 600lei, chipurile cu repartitoare, conditia sociala iti este grav afectata. ASTA E SOCIETATEA NOASTRA. Statul cu ai sai reprezentanti,care au devenit f numerosi si mare parte din ei inutili, ne sufoca existenta. Aici s-a ajuns datorita nepasarii noastre, lipsei de atitudine si falsitatii ca pe noi nu ne afecteaza.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion Creanga
  Marți, 17 Aprilie 2012 09:41
  # Marți, 17 Aprilie 2012 07:32 postat de nobody

  ... ref. cei 40% paguba si aici implicit despre Basescu care, ziceti dv, n-a avut simtire, nici afectiune, nici macar interes in alintarea cruntei dureri a semenilor, ba m-a mult, v-a si ignorat, se poate spune chiar ca i-a luat Dumnezeu mintile, o intrebare sau mai bine zis, o mirare ... cum dreacq, domnule nobody, v-a dat la fix, fara virgula, ca astfel, daca au fost corecte calculele dv., io il suspectez pe Presedinte ca a fost chiar excesiv de preocupat de atenuarea crizei si indreptarea dezechilibrelor cauzate de context ???
  0
  0
  Raportează
 • postat de doru
  Marți, 17 Aprilie 2012 08:51
  Toate aceste magarii sunt facute,contra unui comsion gras de tot, si cu oameni din interiorul fiscului.
  0
  0
  Raportează
 • postat de nobody
  Marți, 17 Aprilie 2012 07:32
  Basescu care m-a lasat fara 40% din venituri ce a facut? In ce tara din U.E mai gasiti atata AUTISM fata de popor? Sunt mai rau decat HIENELE....sa vina alegerile sa nu-i mai vad. Apropo ati impartit cozonac si apa plata la familii acasa!? RUSINE VOUA!!!......... MIZERABIIOR!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de marcu
  Marți, 17 Aprilie 2012 06:18
  pt Ion Cetateanu, subscriu in totalitate, dar cum sa-l angajeze baietii astia la ei la fisc? Acolo is cu toti nemuri, amante, pile relatii, competente profesionale nule, mai usurel ca asa e la stat. Despre marile si adevaratele tepe trase statului se aude ceva?
  0
  0
  Raportează
 • postat de dan
  Marți, 17 Aprilie 2012 06:10
  Devalizarea CCC Blue Telecom? Era aceasta societatea a statului sau a altcuiva? Era a lui si putea face cu ea ce vrea, asa ca nu mai scrieti la comanda fel de fel de ineptii, bravo lui, oricum statul este cel mai mare tepuitor, statul cu intreg aparatul sau stufos si corupt. Cand ai de dat bani la stat, te executa in doi timpi, cand ai de luat de la stat, nu sunt bani, concluzia : un stat mafiot hot si corupt.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion Cetateanu
  Marți, 17 Aprilie 2012 05:43
  Meserias baiatul asta , la fel de bun ca hakerii care au spart codurile NASA . Fiscul ar trebui sa-l angajeze asa cum am auzit ca procedeaza americanii cu hakerii. Si totusi cred ca este un mic gainar pe langa greii de Bucuresti , aia cu privatizarea SIDEX ,PETROM si cate or mai fi fost.....
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.