„Filiera Apartamentul” - Lanţul intereselor şi insurecţia chiriaşilor
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

„Filiera Apartamentul” - Lanţul intereselor şi insurecţia chiriaşilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Administraţia judeţului, după chipul şi asemănarea funcţionarilor cu apetit pentru avuţia publică
  • Justiţie definitivă şi irevocabilă cu răspundere limitată
  • CJ Galaţi, sufocat de „specialiştii” din magistratură, armată sau conducerea unor instituţii deconcentrate
  • Protecţie socială pentru chiriaşi de lux

Parcursul în instanţă al CJ Galaţi în procesul cu cei 37 de chiriaşi a fost unul al eşecurilor. Prin sentinţa civilă nr.9676/16.12.2008 Judecătoria Galaţi obliga CJ Galaţi să vândă apartamentele chiriaşilor, decizia fiind întărită în apel de Tribunalul Buzău şi la recurs de Curtea de Apel Ploieşti. Punctul slab a fost Hotărârea CJ Galaţi nr.280/2003, prin care apartamentele au fost trecute din domeniul public în domeniu privat „în scopul vânzării lor către actualii chiriaşi”. Contestarea executării unei hotărâri irevocabile nu pare în prezent decât să prelungească agonia imobiliară a CJ Galaţi.

Cine sunt, totuşi, „specialiştii” în cauză, cum au ajuns chiriaşi şi ce au ei de câştigat? Analizând acest caz, din start se remarcă apetenţa funcţionarilor publici pentru însuşirea bunurilor publice. Nu mai puţin de 18 funcţionari din CJ Galaţi se războiesc cu propria instituţie pentru a pune mâna pe apartamente. Astfel, nu este de mirare că CJ Galaţi este „orb” în faţa aspectelor controversate legate de repartizarea locuinţelor. HCJ nr.280/2003 musteşte de conflicte de interese, atât pe partea Raportului de specialitate, cât şi pe modul de aprobare în plen. La capitolul criterii de repartizare a apartamentelor, CJ Galaţi nu este în măsură să indice decât un „Regulament” ce lasă loc arbitrarului, aprobat acum două decenii de Delegaţia Permanentă a CJ Galaţi (Decizia nr.95/1993 cu completările ulterioare). Nu ni s-a spus însă că „Regulamentul” a şi fost supus votului plenului CJ Galaţi, chiar dacă, potrivit legii, fiind vorba de patrimoniul judeţului, era nevoie de aprobarea a cel puţin două treimi din numărul consilierilor. Prin urmare, înainte de a se vorbi de drepturile chiriaşilor în baza Legii nr.85/1992 privind vânzarea locuinţelor construite din fondurile statului, poate că ar trebui (re)verificat dacă „specialiştii” în cauză au căpătat în mod legal statul de chiriaşi.

Chiriaşi pe bandă la CJ Galaţi

Printre funcţionarii care au luat locuinţe se numără directori, consilieri superiori, dar şi simpli consilieri asistenţi. Alături de funcţionari s-au găsit destui „specialişti” şi în magistratură, armată sau instituţiile deconcentrate. Iată care a fost repartizarea apartamentelor, cine beneficiază de ele şi care sunt preţurile de deviz la care, teoretic, potrivit instanţei de judecată, ar trebui vândute apartamentele.

În blocul A16, str.Basarabiei, nr.55, cu apartamente ce au un preţ de deviz cuprins între 2.076 lei şi 2.750 lei, se plătesc chirii cuprinse între 91 şi 135 de lei: Angela Dancea (Ignat), apartament cu o cameră, are un venit declarat de 13.098 lei, la care se adaugă salariul soţului, angajat la IPJ Galaţi, de 15.653 lei; Geanina Dragomir Crăciun şi Victoria Ioniţă, apartamente cu două camere, venituri declarate de 18.312 lei, respectiv de 16.000 lei; Lică Munteanu şi Emil Naie, ambilor le-au fost repartizate apartamentele cu două camere, dar în prezent nu mai figurează ca funcţionari ai CJ Galaţi.

În blocul B4, Piaţa Centrală, preţurile de deviz sunt cuprinse între 157 lei şi 167 lei, iar chiriile sunt cuprinse între 113 lei şi 116 lei. Sunt numai apartamente cu două camere: Cătălina Căpăţână, consilier juridic al CJ Galaţi, declară venituri de 13.100 lei la care se adaugă salariul „confidenţial” al soţului, angajat la AFDJ Galaţi; Iuliana Constantinescu, consilier asistent CJ Galaţi, venit – 10.821 lei; Paul Buţa – i-a fost repartizat un apartament în calitate de actor al Teatrului Muzical; Maria Aghache, consilier superior, venituri declarate de 29.573 lei, la care se adaugă 4.245 lei obţinuţi în calitate de economist la Asociaţia de Dezvoltare Intracomunitară; Mariana Beraru, consilier la Direcţia de Dezvoltare Regională a CJ Galaţi, declară venituri de 15.801 lei la care se adaugă veniturile soţului, angajat la Damen, de 19.800 lei.

În blocul L, str.Mr.Iancu Fotea, nr.3, au fost repartizate apartamente cu o cameră, două sau trei, cu preţuri de deviz cuprinse între 826 lei şi 1.596 lei. Chiriile sunt cuprinse între 82 lei şi 184 lei: Laura Angheluţă, director executiv la Direcţia de Dezvoltare Regională a CJ Galaţi, declară venituri de 27.247 lei. În declaraţia de avere figurează ca deţinând cinci la sută din firma RO Consult, o firmă ce a beneficiat de contracte în valoare de 360.637 lei, încheiate prin procedura achiziţiei directe, cu primăriile din T.Vladimirescu, Munteni, Corni, Lieşti, Scânteieşti. Numai că, potrivit datelor ONRC actualizate, Laura Angheluţă nu mai figurează ca acţionar în cadrul firmei. Unicul acţionar al RO Consult este… Dan Lilion Gogoncea! Coincidenţă, Laura Angheluţă a primit un apartament ce iniţial fusese repartizat Universităţii „Dunărea de Jos”, taman când preşedintele CJ Galaţi era Dan Lilion Gogoncea. Aurelia Domniţeanu, director executiv adjunct al Direcţiei de Dezvoltare Regională, revendică un apartament cu o cameră ce pe timpuri revenea tot Universităţii. Veniturile obţinute sunt de 25.330 lei. Asiza Ionescu, consilier în aparatul CJ Galaţi, obţine venituri de 23.214 lei la care se adaugă veniturile de 49.200 lei, obţinute de soţul ei la Arcelor Mittal; Ion Căşuneanu, ex-comandant al Garnizoanei Galaţi, este chiriaş într-un apartament de trei camere; Constantin Cristea, director executiv al Direcţiei Patrimoniu a CJ Galaţi, locuieşte cu chirie într-un apartament cu trei camere, dar mai deţine un teren intravilan de 880 mp la Tuluceşti, achiziţionat în 2009. Cristea declară venituri de 35.000 lei la care se adaugă veniturile soţiei, de 30.000 lei, angajată la ICEPRONAV.

Nucleul dur

Blocul Delta, str.Maior Iancu Fotea, nr.4, este, de departe, „nucleul dur” al chiriaşilor-specialişti. Blocul are 15 apartamente, cu două, trei şi patru camere, cu preţuri de deviz cuprinse între „fabuloasele” sume de 467 lei şi 1.450 lei. Chiriile sunt şi ele pe măsură, cuprinse între 114 lei şi 159 lei. Cu excepţia a doi chiriaşi, restul locatarilor de pe scară au dat CJ Galaţi în judecată pentru a cumpăra apartamentele în care stau: Ionel Sandu şi Lucian Andrei, câte un apartament cu două camere, teoretic figurează în evidenţele CJ Galaţi ca ofiţeri la Garnizoana Galaţi; Mihaela Lungu a obţinut un apartament cu două camere în calitate de medic angajat la Direcţia Sanitară; Adrian Chivu, ex-comandant la Protecţia Civilă, apartament cu două camere; Constantina Lăzărescu, consilier al Primăriei Galaţi, care nu are postată declaraţia de avere pe site-ul instituţiei; Florin Meleacă, judecător, vicepreşedinte al Tribunalului Galaţi, este chiriaş într-un apartament cu două camere. Deşi a dat CJ Galaţi în judecată pentru a cumpăra apartamentul în care locuieşte, nu are de gând să stea toată cariera la bloc. Cu venituri de 89.265 lei şi-a permis să cumpere un teren de 284 mp tot în zona centrală, pe str.Eminescu, unde probabil că, în viitor vom vedea „răsărind” şi o vilă; Alina Savin, judecător la Curtea de Apel Galaţi, deşi are un apartament în Galaţi cumpărat în 2002, a dobândit şi un apartament cu două camere de la CJ Galaţi pe care îl vrea şi în proprietate. Are venituri de 185.051 lei, la care se adaugă şi veniturile soţului, Constatin Savin, de 196.000 lei. O parte din veniturile soţului au fost obţinute chiar de pe urma procesului cu CJ Galaţi, în calitate de apărător al „specialiştilor” care au dat judeţul în judecată; Gabrielei Enache şi lui Nicolae Mantu le-a fost repartizat câte un apartament cu două camere, în contul locuinţelor alocate angajaţilor Teatrului Muzical; Moştenitorii senatorului Costel Gheorghiu au dat CJ Galaţi în judecată pentru a obţine în proprietate un apartament cu patru camere; Angel Iancu, a obţinut un apartament cu trei camere în calitate de angajat al Regiei Pieţelor; Simona Bacsin, judecător la Curtea de Apel Galaţi a moştenit în 1994 un apartament în Galaţi, dar ar dori să „moştenească” ceva şi din averea publică a judeţului, respectiv un apartament cu trei camere. Bacsin a achiziţionat o cotă parte şi dintr-un teren extravilan de 5.000 mp la Soveja. Veniturile conform ultimei declaraţii de avere sunt de 117.991 lei, la care se adaugă veniturile soţului care a obţinut de pe urma unei societăţi comerciale 105.940 lei. Eugen Mortu, judecător la Tribunalul Galaţi, doreşte să cumpere un apartament cu trei camere. Această proprietate s-ar adăuga apartamentului cumpărat la Făurei, în 1992, şi casei moştenite în localitatea Jugureanu. Eugen Mortu declară venituri de 60.000 lei, la care se adaugă veniturile de 20.000 lei, obţinute ca educatoare de soţia sa.

Apartamente pe alese

Patru dintre protagoniştii procesului dintre CJ Galaţi şi chiriaşi locuiesc în apartamente cu trei camere din blocul V3, str.Tecuci, nr.5, ce au preţuri de deviz în jurul sumei de 17.000 lei, iar chiria de 177-181 lei: Dumitru Buţurcă, director în cadrul APIA Galaţi, a obţinut apartamentul pe când lucra la Direcţia Agricolă Galaţi. În declaraţia de avere figurează cu o casă şi un spaţiu comercial în Galaţi, însă susţine că bunurile imobiliare sunt în Cudalbi şi că s-a creat o confuzie prin modul în care s-a publicat declaraţia sa pe site-ul APIA Galaţi. În acelaşi timp, nu-i nicio confuzie în privinţa veniturilor de 34.624 lei pe care le-a obţinut, la care se adaugă veniturile soţiei, de 14.400 lei, ca administrator al unei societăţi; Carmen Şchiopu, medic, a obţinut un apartament în contul locuinţelor repartizate Direcţiei Sanitare Galaţi; Eugenia Pufu, şef de serviciu în cadrul CJ Galaţi, declară venituri de 27.278 lei la care se adaugă veniturile „conform fişei fiscale” obţinute de soţul ei, ofiţer în cadrul IPJ Galaţi; Olaru Răzvan a primit un apartament în calitate de consilier în aparatul CJ Galaţi, dar în prezent nu mai figurează ca funcţionar în cadrul instituţiei. A rămas însă ataşat de locuinţa ce i-a fost repartizată.

Ultimii chiriaşi care se războiesc cu CJ Galaţi pentru a obţine apartamentele în care locuiesc sunt din blocul V5, str.Tecuci, nr.6, unde o locuinţă ar fi la preţ de deviz cuprinsă între 2.341 lei şi 4.542 lei, iar chiriile plătite sunt între 86 lei şi 135 lei: Benone Fuică, judecător la Curtea de Apel Galaţi, a moştenit o serie de terenuri şi o cotă parte dintr-o casă la Cudalbi. La acestea ar dori să-şi adauge şi un apartament cu trei camere din „moştenirea” CJ Galaţi. În calitate de judecător Benone Fuică a obţinut 118.000 lei şi în calitate de cadru didactic universitar 10.196 lei, la care se adaugă veniturile de 11.602 lei obţinute de soţie. Valentin Huciu şi-a dobândit apartamentul cu două camere pe vremea când era consilier judeţean. Chiar dacă nu mai este ales al poporului, Huciu a rămas cu apartamentul, dar şi cu funcţia de director la Direcţia Fitosanitară Galaţi; Iuliana Gheltz, Monica Vasiliu şi Ionel Coca sunt consilieri la CJ Galaţi, cu venituri de 15.800 lei, 23.252 lei şi, respectiv, 30.422 lei. Coca e chiriaş cu vechime, de dinainte de 2003, în timp ce Gheltz şi Vasiliu au fost „admise” ceva mai târziu, pe două dintre apartamentele Universităţii. Dar toţi trei doresc să devină proprietari pe apartamentele cu două camere în care sunt chiriaşi. „Filiera Apartamentul” are aşadar ramificaţii în multe dintre instituţiile care ar fi trebuit să verifice legalitatea contractelor încheiate de „specialişti”. Poate de asta, asupra unor aspecte s-a păstrat până astăzi tăcerea. Dar, cine ştie, poate că timpul ne va dovedi că nu toate instituţiile cu atribuţii în combaterea corupţiei au intrat în lanţul intereselor.

Citit 10143 ori Ultima modificare Marți, 20 Martie 2012 20:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.