Câte străzi din Galaţi nu au canalizare nici în 2013
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Câte străzi din Galaţi nu au canalizare nici în 2013
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În anul 2010, fostul primar al Galaţiului, Dumitru Nicolae, număra 41 de străzi fără canalizare, la care se adăugau cartierele Barboşi şi Fileşti, în întregime * În Galaţiul anului 2013, Primăria are în evidenţă 42 de străzi fără canalizare, la care se adaugă cartierele Barboşi, Fileşti şi Traian Nord, parţial necanalizate *  Pare absurd ca într-un oraş scormonit de lucrările ISPA apă şi canalizare, aproximativ şase la sută din suprafaţa oraşului să nu fie acoperită de reţeaua de canalizare şi să mai existe „insuliţe” demne de Evul mediu timpuriu


În coasta noului Kaufland de la Inelul de Rocadă, în spatele elegantului complex de blocuri Privilege, şade pitit „cătunul” Galaţi. Dacă la stradă e vopsit gardul, în spatele lui nu e leopardul, ci o râpă cu WC-ul mirositor şi bântuit de muşte în fundul curţii. Nămoloasa (ce nume predestinat!), Pietroşiţa, Predeal, Porumbacu, Cricov, Anghel Saligny (tronsonul cuprins între strada Argeşului şi Prelungirea Brăilei) şi, mai departe, Caşin, Prunari şi Prisaca sunt, conform informaţiilor care ne-au fost furnizate de Primăria municipiului Galaţi, străzi şi străduţe integral sau parţial fără canalizare. Priveliştea, cel puţin în zona laterală a complexului comercial, este una dezolantă, de sat scăpătat cu uliţe numai bune să-ţi rupi maşina în două. Iar castelul cu turnuleţe al WBC se armonizează perfect cu peisajul medieval. În zona Ţiglina 4 se află una dintre cele mai mari „insuliţe” de străzi necanalizate din Galaţi, dar nu e singura!

Satele din „mărginimea” Galaţiului

Străzi fără canalizare găsim şi în Bariera Traian, peste calea ferată: Brateş, Someş, Soarelui, Bourului, Tunelului, Tazlău, Răşinari, Lăcrămioarei... În ianuarie anul acesta „Viaţa liberă” scria despre locuitorii de pe aleile care pleacă din strada Traian, Traian 390 bis şi 432, care îşi scot dejecţiile în faţa porţilor pentru că au ajuns să nu mai aibă niciun metru de pământ în grădini care să poată fi utilizat pentru a săpa o groapă de WC. Şi, pe deasupra, beau apă din nişte conducte vechi de când lumea, ieşite din pământ şi mâncate de rugină şi de timp, riscând să se îmbolnăvească! Străzi fără canalizare găsim spre buricul târgului: Râpei, Pasajul Berzei şi Română între Brăilei şi Armata Poporului, Fraternităţii, între Lugoj şi Egalităţii, sau Vasile Alecsandri şi Elena Doamna pe zonele care „flanchează” Grădina Publică. La capitolul străzi parţial necanalizate mai putem nominaliza 9 Mai, Unirii - între străzile Zefir şi Prundului, Pictor Isser, Cernei şi Alunişului, iar la integral necanalizate Vidra, Incubatorului, Eternităţii, Aviatorilor şi Plevnei.

Moştenire de la Nicolae la Stan

Nu mai puţin de 25 de străzi şi străduţe de pe lista de artere fără canalizare de pe vremea primarului Dumitru Nicolae figurează şi pe lista actuală a primarului Marius Stan. Străzile care nu se regăsesc fie au fost canalizate prin programul ISPA, fie au fost incluse de actuala administraţie sub titulatura generică de Cartierul Traian Nord, cum este cazul căilor de acces Căprioarei, Aleea Shell, Pescăruşului, Aleea Graurului, Sulfinei şi Bradului.

Reţele, în kilometri

Potrivit SC Apă Canal SA, canalizarea municipiului Galaţi este realizată în sistem unitar, atât apele uzate menajere, cât şi cele pluviale fiind colectate de o reţea ce totalizează circa 480 km, şi preluate prin colectorul interceptor către Staţia de Epurare. Sistemul de canalizare acoperă o suprafaţă de 2.300 de hectare din intravilanul municipiului Galaţi, deservind 96,5 la sută din populaţia oraşului. Aproximativ şase la sută din suprafaţa oraşului nu este acoperită de reţeaua de canalizare. În schimb, reţeaua de distribuţie a apei potabile a municipiului Galaţi are o lungime de aproximativ 670 km. Ies, matematic, 190 de kilometri de canalizare lipsă, în condiţiile în care municipiul Galaţi a beneficiat în cadrul programului ISPA, de reabilitarea şi extinderea a 124,92 de kilometri de conducte de alimentare cu apă şi canalizare, lucrări în valoare de 40,6 milioane euro.

Ce spune Primăria?

„Sunt 45 de străzi sau zone din peste 400 de străzi. Numărul pare mare, dar pe 15 străzi e vorba despre tronsoane de stradă necanalizate. Pentru încă una-două străzi, sunt proiecte de canalizare în derulare care urmează să fie puse în operă, şi pe celelalte e vorba de străzi mici, cu foarte puţine case, unele nelocuite. Pe strada Tunelului sunt două case care ţin de ea. Pe strada Brateş, la fel. Probabil sub 0,5 la sută din populaţia Galaţiului nu are acces la canalizare”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache.

Unde (mai) există speranţe

La începutul acestui an, un cititor al ziarului nostru ne scria că pe strada Eliza Leonida Zamfirescu, care duce de la blocurile ANL la Lidl (strada Oltului), se poate înota în noroi, că de canalizare nici nu poate fi vorba, iar asfaltul este o noţiune la care doar visează. Dealtfel, asta se şi vede cu ochiul liber în ştirea din pagina 16 a ziarului. Vestea bună este că, potrivit documentului pus la dispoziţie de Primăria Galaţi, pe strada Zamfirescu există un proiect de apă şi canalizare la Serviciul Investiţii din cadrul Primăriei Galaţi. Proiecte similare de apă şi canalizare există, tot la Serviciul Investiţii, şi pentru Barboşi şi Fileşti. Cât despre Traian Nord, există un studiu de fezabilitate la Serviciul Investiţii. Când şi cu ce bani vor fi puse în aplicare aceste proiecte, numai Dumnezeu ştie!

Citit 10758 ori Ultima modificare Marți, 20 August 2013 11:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.