Câte străzi din Galaţi nu au canalizare nici în 2013

Câte străzi din Galaţi nu au canalizare nici în 2013

Foto: Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
12 comentarii

* În anul 2010, fostul primar al Galaţiului, Dumitru Nicolae, număra 41 de străzi fără canalizare, la care se adăugau cartierele Barboşi şi Fileşti, în întregime * În Galaţiul anului 2013, Primăria are în evidenţă 42 de străzi fără canalizare, la care se adaugă cartierele Barboşi, Fileşti şi Traian Nord, parţial necanalizate *  Pare absurd ca într-un oraş scormonit de lucrările ISPA apă şi canalizare, aproximativ şase la sută din suprafaţa oraşului să nu fie acoperită de reţeaua de canalizare şi să mai existe „insuliţe” demne de Evul mediu timpuriu


În coasta noului Kaufland de la Inelul de Rocadă, în spatele elegantului complex de blocuri Privilege, şade pitit „cătunul” Galaţi. Dacă la stradă e vopsit gardul, în spatele lui nu e leopardul, ci o râpă cu WC-ul mirositor şi bântuit de muşte în fundul curţii. Nămoloasa (ce nume predestinat!), Pietroşiţa, Predeal, Porumbacu, Cricov, Anghel Saligny (tronsonul cuprins între strada Argeşului şi Prelungirea Brăilei) şi, mai departe, Caşin, Prunari şi Prisaca sunt, conform informaţiilor care ne-au fost furnizate de Primăria municipiului Galaţi, străzi şi străduţe integral sau parţial fără canalizare. Priveliştea, cel puţin în zona laterală a complexului comercial, este una dezolantă, de sat scăpătat cu uliţe numai bune să-ţi rupi maşina în două. Iar castelul cu turnuleţe al WBC se armonizează perfect cu peisajul medieval. În zona Ţiglina 4 se află una dintre cele mai mari „insuliţe” de străzi necanalizate din Galaţi, dar nu e singura!
Satele din „mărginimea” Galaţiului
Străzi fără canalizare găsim şi în Bariera Traian, peste calea ferată: Brateş, Someş, Soarelui, Bourului, Tunelului, Tazlău, Răşinari, Lăcrămioarei... În ianuarie anul acesta „Viaţa liberă” scria despre locuitorii de pe aleile care pleacă din strada Traian, Traian 390 bis şi 432, care îşi scot dejecţiile în faţa porţilor pentru că au ajuns să nu mai aibă niciun metru de pământ în grădini care să poată fi utilizat pentru a săpa o groapă de WC. Şi, pe deasupra, beau apă din nişte conducte vechi de când lumea, ieşite din pământ şi mâncate de rugină şi de timp, riscând să se îmbolnăvească! Străzi fără canalizare găsim spre buricul târgului: Râpei, Pasajul Berzei şi Română între Brăilei şi Armata Poporului, Fraternităţii, între Lugoj şi Egalităţii, sau Vasile Alecsandri şi Elena Doamna pe zonele care „flanchează” Grădina Publică. La capitolul străzi parţial necanalizate mai putem nominaliza 9 Mai, Unirii - între străzile Zefir şi Prundului, Pictor Isser, Cernei şi Alunişului, iar la integral necanalizate Vidra, Incubatorului, Eternităţii, Aviatorilor şi Plevnei.
Moştenire de la Nicolae la Stan
Nu mai puţin de 25 de străzi şi străduţe de pe lista de artere fără canalizare de pe vremea primarului Dumitru Nicolae figurează şi pe lista actuală a primarului Marius Stan. Străzile care nu se regăsesc fie au fost canalizate prin programul ISPA, fie au fost incluse de actuala administraţie sub titulatura generică de Cartierul Traian Nord, cum este cazul căilor de acces Căprioarei, Aleea Shell, Pescăruşului, Aleea Graurului, Sulfinei şi Bradului.
Reţele, în kilometri
Potrivit SC Apă Canal SA, canalizarea municipiului Galaţi este realizată în sistem unitar, atât apele uzate menajere, cât şi cele pluviale fiind colectate de o reţea ce totalizează circa 480 km, şi preluate prin colectorul interceptor către Staţia de Epurare. Sistemul de canalizare acoperă o suprafaţă de 2.300 de hectare din intravilanul municipiului Galaţi, deservind 96,5 la sută din populaţia oraşului. Aproximativ şase la sută din suprafaţa oraşului nu este acoperită de reţeaua de canalizare. În schimb, reţeaua de distribuţie a apei potabile a municipiului Galaţi are o lungime de aproximativ 670 km. Ies, matematic, 190 de kilometri de canalizare lipsă, în condiţiile în care municipiul Galaţi a beneficiat în cadrul programului ISPA, de reabilitarea şi extinderea a 124,92 de kilometri de conducte de alimentare cu apă şi canalizare, lucrări în valoare de 40,6 milioane euro.
Ce spune Primăria?
„Sunt 45 de străzi sau zone din peste 400 de străzi. Numărul pare mare, dar pe 15 străzi e vorba despre tronsoane de stradă necanalizate. Pentru încă una-două străzi, sunt proiecte de canalizare în derulare care urmează să fie puse în operă, şi pe celelalte e vorba de străzi mici, cu foarte puţine case, unele nelocuite. Pe strada Tunelului sunt două case care ţin de ea. Pe strada Brateş, la fel. Probabil sub 0,5 la sută din populaţia Galaţiului nu are acces la canalizare”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache.
Unde (mai) există speranţe
La începutul acestui an, un cititor al ziarului nostru ne scria că pe strada Eliza Leonida Zamfirescu, care duce de la blocurile ANL la Lidl (strada Oltului), se poate înota în noroi, că de canalizare nici nu poate fi vorba, iar asfaltul este o noţiune la care doar visează. Dealtfel, asta se şi vede cu ochiul liber în ştirea din pagina 16 a ziarului. Vestea bună este că, potrivit documentului pus la dispoziţie de Primăria Galaţi, pe strada Zamfirescu există un proiect de apă şi canalizare la Serviciul Investiţii din cadrul Primăriei Galaţi. Proiecte similare de apă şi canalizare există, tot la Serviciul Investiţii, şi pentru Barboşi şi Fileşti. Cât despre Traian Nord, există un studiu de fezabilitate la Serviciul Investiţii. Când şi cu ce bani vor fi puse în aplicare aceste proiecte, numai Dumnezeu ştie!

Citit 10022 ori Ultima modificare Marți, 20 August 2013 11:57

12 comentarii

 • postat de Dincolo de gara Joi, 26 Septembrie 2013 23:25 95.77.107.*** Link la comentariu
  0
  1

  Despre "Proiecte similare de apă şi canalizare" in "satul" Barbosi se tot aude la fiecare campanie electorala -au spus-o ba senatorul Ichim, ba deputata Rosca - din mandatul actual, precum si ceilalti de dinainte, de la Victor Paul Dobre si Bacalbasa, pana la Rasvan Angheluta. Auirea! Doar vorbe! Poate doar Domnul Rasvan Angheluta - Domnul sa-i ierte pacatele - a reusit sa aduca o umbra de civilizatie in zona - asfaltarea pana la gara Barbosi (si nu total dezinteresat), caci in rest... S-a realizat un "parc pentru copii" de catre Ciumacenco in apropierea WC-urilor de la gara CFR si a ghenei de gunoi plina de caini maidanezi (tot in campanie electorala, evident), unde, Doamne, iarta-ne, nu prea indraznesti sa iti lasi copiii singuri... A, sa nu uitam, biserica Sf. Nectarie si centrul social pentru copii si persoane devaforizate... Poate se va finaliza proiectul... Dar, asa cum se banuieste, de toate aceste avantaje minunate ale "civilizatiei" vor beneficia doar cei care au norocul sa aiba locuinta situata pana la gara. Dar CEILALTI? No water! No road!

  Raportează
 • postat de Fresnescu Ionel Marți, 17 Septembrie 2013 18:02 79.117.162.*** Link la comentariu
  0
  1

  Braila tot la noi la Constanta va veni.Ce nu sunteti bucurosi ca v-ati marit suprafata municipiului Galati cu satele Barbosi si Filesti ? Am inteles ca la voi la Galati s-a facut recesamantul populatiei nu prin recenzarea populatiei ,ci prin cantarirea ei in tone. Aveti multe tone.Va doresc multe succese la clasificarea pe primul loc la tonele de populatie. Gagii si arcadasi , va iubesc pe voi galatenii.

  Raportează
 • postat de GEORGE Duminică, 08 Septembrie 2013 10:57 92.82.185.*** Link la comentariu
  0
  3

  bai fratilor noi in filesti pe strada gheorghe sincai nu avem nici curent electric ce sa mai zicem de apa curenta si canalizare. TREZITI-VA OAMENI BUNI. ISI BAT JOC DE NOI ASTIA.

  Raportează
 • postat de Nicu Marți, 03 Septembrie 2013 08:44 194.105.20.*** Link la comentariu
  0
  0

  Asa este,pe strada Leonida Zamfirescu Eliza(Lidl-Blocurile ANL),se inoata la propriu.Eu locuiesc la unul din blocurile ANL,iar cand ploua trebuie sa-mi iau cizme si pantofii in sacosa pana ajung in str.Oltului, la un mijloc de transport. Aceastra strada este locuita in proportie de 95%.D-le Costsche,aruncati-va privirea si spre noi,nu doar spre Arcasilor sau alte strazi cu lume "sus pusa"!!!!!!!

  Raportează
 • postat de ungureanu gelu Vineri, 30 August 2013 17:43 92.80.186.*** Link la comentariu
  0
  0

  Adaugati si aleia Anemonelor din cartier Traian nord urmatoarea de la shel spre Metro

  Raportează
 • postat de un traitor pe str Brates Joi, 29 August 2013 11:54 86.34.187.*** Link la comentariu
  0
  1

  Eu stau pe str Brates si tin sa-i comunic vajnicului purtator de cuvant al Primarie ca pe strada noastra sunt doar 2 case NELOCUITE, restul sunt locuite toate si nici una nu e bransata la canalizare pentru ca :"nu exista o solutie tehnica, datorita diferentei de nivel existenta intre canalizarea din Str Domneasca si nivelul strazii" citat din memorie al spuselor unui specialist din Primarie.

  Raportează
 • postat de cir Joi, 29 August 2013 11:35 83.103.186.*** Link la comentariu
  0
  1

  Adaugati si zona Fundatura Cernei, in Valea Orasului, fara asfalt, fara canalizare. Incercarea unui locuitor din zona de a-si trage teava de canalizare 30 ml) a fost prompt sanctionata de Primarie cu amenda si oprirea lucrarii. Acum respectivul deverseaza in strada toata apa mizerabila, nu se poate intra cu masina ca se scufunda in mastina urat mirositoare.

  Raportează
 • postat de Vali Marți, 27 August 2013 08:49 193.231.136.*** Link la comentariu
  0
  1

  Pe lista mare cu strazi fara canalizare mai are loc si strada Malul Brates si care atunci cand ploua un picior il bagi si unul il scoti....

  Raportează
 • postat de Florin Joi, 22 August 2013 00:24 89.137.225.*** Link la comentariu
  0
  1

  dl.Costache este invitat sa numere casele de pe str.Anghel Saligny - segmentul de la castelul WBC spre Spitalul Judetean, str. Casin, Caraiman etc ... sunt cu zecile si toate locuite dar ce mai conteaza daca locuitorii fara acces la canalizare nu insumeaza nici macar 0,5%. pe de alta parte la plata impozitelor nu suntem ocoliti in nici un fel. La cheltuirea bugetului acumuat din plata impozitelor pe tot felul de serbari imbecile in conditiile actuale nu da nimeni nici un fel de explicatie ! Probabil ca acolo participa mai mult de 0.5%, poate chiar 1% din platitorii de taxe procent care deja este semnificativ in balanta electorala. Multumim Primariei, primarului, purtatorului de cuvant al primariei si tuturor celorlalti functionari care muncesc din greu la organizarea diverselor circoteci, asfaltarea strazii Brailei, inlocuirea bordurilor pe aceeasi strada !!! noi vidanjam cu mare drag de voi !

  Raportează
 • postat de Octavian Luni, 19 August 2013 14:36 89.136.235.*** Link la comentariu
  0
  1

  Mai adaugati si Str. Tecuci...de la Centura spre Gara Filesti. Sunt 6 case fara canalizare, asta in conditiile in care acum 2 ani Primaria a canalizat strazile din zona. Raspunsul a fost urmatorul: segmentul de strada nu a fost inclus in proiect. SCURT.

  Raportează
 • postat de Costel Luni, 19 August 2013 09:45 89.44.15.*** Link la comentariu
  0
  2

  Si ce daca pe strada tunelului sunt doar 2 case mai purtatorule de cuvant al pestelui prajit,locuitorii ei nu trebuie sa beneficieze de conditii ca pentru anul 2013,intr-o tara membra UE.Atunci daca e vb ca sunt prea putini,ia scuteste-i pe acesti oameni de impozite,ca de sunt,,doar 2 case".Asa nesimtire rar vezi,mai ales ca vine de la unii care ne conduc orasul,rusine sa va fie,orasul asta voi l-ati adus in paragina,nu sunteti in stare sa faceti nimic bun;doar de ochii lumii sa vada prostimea ca ,,uite uite a facut primaru un partz si noi l-am inghitit".ca de fiecare data va transmit:: RUSINE SA VA FIE!!!
  PS:nu locuiesc pe strada Tunelului.

  Raportează
 • postat de dmtrsc Luni, 19 August 2013 06:23 178.138.33.*** Link la comentariu
  0
  1

  Mai adaugati si aleea morilor in centru orasului care de zeci de ani e stat in stat,modernizarea a ocolit aceasta straduta din cauza unor vecini bine voitori care fura apa si canalizare pe blat,muncitori care au modernizat strada mare nu au fost lasati sa sape in aceasta alee pentru a nu descoperi ilegalitatile domnilor cu vila.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.