Ultramaraton în sprijinul a patru eroi

Ultramaraton în sprijinul a patru eroi
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Antonia, Ana-Maria, Viorel şi Marcel sunt patru eroi în lupta pentru viaţă, povestea fiecăruia dintre ei fiind marcată de o pagină neagră. Soarta a vrut ca fiecare dintre cei patru să înfrunte cele mai grele încercări, alături de cei dragi, loviţi fiind de maladii de care nu pot spera să scape decât cu ajutorul nostru. Pentru ei, la sfârşitul acestei luni, trei campioni ai faptelor bune vor încerca să bată un nou record, în dorinţa de a mobiliza, încă o dată, publicul dornic să întindă o mână de ajutor şi speranţă.

Evenimentul dedicat celor patru semeni ai noştri aflaţi într-o inegală şi nedreaptă luptă cu boala va avea loc într-o zi specială, 28 februarie, când Protecţia Civilă Română va împlini 86 de ani de la înfiinţare. Ca un simbolic gest de protecţie prin mobilizarea oamenilor de bine în jurul celor aflaţi în nevoie, militarul gălăţean Laurenţiu Cobzaru, alături de alţi doi colegi, Costel Mazalu de la ISU Brăila şi Petronela Lungu, de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, se vor lansa într-o cursă extraordinară. Vor alerga 260 de kilometri, distanţa între Galaţi şi Bucureşti, în mai puţin de 48 de ore. Startul va fi pe 27 februarie, la sediul Asociaţiei "Şi noi suntem copiii voştri", traseul urmând ruta Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi - Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Brăila - Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti.

"Pentru mine, Ziua Protecţiei Civile reprezintă solidaritate, sprijin, ajutor. Indiferent de statutul social, grad, funcţie, naţionalitate, toţi suntem români şi este de datoria noastră să-i ajutăm pe cei care au nevoie. Împreună cu prietenii mei, Costel Mazalu şi Petronela Lungu, vom duce mesajul lor. Mii de mulţumiri din inimă tuturor celor care ne sprijină în această campanie", ne-a precizat Laurenţiu Cobzaru, organizatorul evenimentului de pe 28 februarie.

Ultramaratonul e pentru ei

Antonia Gal are 8 ani şi din 2015 se luptă cu cancerul. La vârsta de 4 ani a fost diagnosticată cu un neuroblastom pe glandele suprarenale, cu grad ridicat de malignitate. Fetiţa a fost operată şi a urmat cure cu citostatice care i-au îmbunătăţit starea de sănătate, dar în urmă cu aproape jumătate de an i-a fost depistată, la o serie de analize, o recidivă a tumorii, pe rinichiul stâng, cu dimensiuni de 8,5/7,5/6,5 cm. Şanse reale de recuperare le are în străinătate, dar costurile percepute de o clinică din Italia, specializată pe astfel de tratamente, depăşesc 50.000 de euro. Cu ajutorul oamenilor de bine, familia fetiţei a reuşit să strângă o parte din sumă şi să ajungă la clinica "San Matteo" din Pavia, unde copila a fost supusă unei prime părţi a tratamentului. Pentru a putea continua, mai are nevoie de circa 20.000 de euro. Cei care vor să o ajute să nu abandoneze lupta la jumătate, pot dona bani în contul deschis pe numele tatălui, Gal Ciprian Isidor, la Banca Transilvania: RO20BTRL01301201M76857XX (lei).

Ana-Maria Tudor are 18 ani şi ultimul an din viaţa ei a echivalat cu luptă incredibilă şi cu boala, dar şi cu deficienţele unui sistem medical şi de asistenţă care au afectat profund stare psihică şi materială a familiei adolescentei. Operată în Elveţia de o formă foarte gravă de scolioză, care ameninţa să o ucidă în timp, Ana-Maria a învins malformaţia, dar mai are mult de recuperat, în condiţiile în care resursele financiare ale familei ei sunt secătuite. Un set de investigaţii (CT, RMN, radiografii) menite să îi monitorizeze evoluţia post-operatorie, dar şi consultaţiile pe care trebuie să le facă la Bucureşti costă în jur de 3.500 de lei. În plus, în funcţie de deciziile pe care le vor lua medicii care au operat-o la Zurich, Ana-Maria va trebui să urmeze lungi perioade de recuperare prin şedinţe de kinetoterapie (costul şedinţei 40 lei) şi/sau hidroterapie (costul şedinţei 30 lei). Cei care vor să o ajute pe Ana să termine învingătoare cursa în lupta cu o boală care i-a marcat întreaga copilărie şi adolescenţă o pot face donând bani într-unul din conturile deschise pe numele Ana-Maria Tudor, la Banca Transilvania: RO26BTRLRONCRT0313454301 (lei), RO73BTRLEURCRT0313454301 (euro).

Plt. Adj. Viorel Dima are 43 de ani şi este pompier al ISU Brăila. De aproape jumătate de an, militarul, tatăl unei fetiţe de 13 ani, se află la grea încercare, după ce a fost diagnosticat cu cancer esofagian cu metastaze la ficat. Calvarul a început în luna septembrie, când mai mulţi medici i-ai dat şanse minime de supravieţuire. În cele din urmă, o rază de speranţă a venit din partea unui oncolog austriac, de la spitalul "St. Josef Krankenhaus" Viena. Specialistul i-a recomandat pompierului brăilean o terapie cu citostatice, cu şanse mari de a învinge tumorille. Costurile unei cure de tratament cu cistostatice sunt enorme, între 6.000 şi 8.000 de euro. Numai prima parte a terapiei prevede parcurgerea a patru şedinţe, ceea ce presupune un efort financiar cuprins între 24.000 şi 32.000 de euro. O parte a sumei necesare a fost deja strânsă prin eforturile colegilor pompierului, ceea ce i-a permis lui Viorel Dima să se interneze la Viena pentru începerea tratamentului. Dacă şedinţele vor da rezultatele aşteptate, există şanse mari să fie supus unei operaţii. Pentru a ajunge în această etapă, pompierul are nevoie de susţinere financiară. Donaţii pentru el se pot face într-unul din conturile deschise pe numele soţiei sale, Loredana Adriana Dima, la BRD: RO26BRDE090SV54344450900 (lei), RO22BRDE090SV54344530900 (euro).

Caporalul Marcel Roşu, cercetaş în cadrul Batalionului 300 Infanterie Mecanizată "Sf. Andrei" Galaţi, a fost diagnosticat anul trecut cu o afecţiune la sistemul nervos al coloanei vertebrale. În urma luptei cu boala şi cu ajutorul medicilor, militarul a câştigat, dar nu fără urmări, rămânând cu o incapacitate locomotorie de la brâu în jos. Din investigaţiile medicale efectuate până în acest moment, reiese că recuperarea este posibilă, în schimb acest lucru este condiţionat de un tratament medical complex şi nenumărate şedinţe de fizioterapie, lucruri care presupun un efort financiar peste puterile familiei sale. Marcel Roşu este căsătorit şi are un copil. Campania internă iniţiată de militarii batalionului rămâne deschisă până când camaradul lor va putea să meargă din nou. Cei care doresc să-l ajute o pot face în contul deschis pe numele Marcel Roşu la Raiffeisen Bank: RO15RZBR0000060016838935 (lei).

Cei care vor să îl ajute sau să se intereseze de starea militarului o pot face şi prin intermediul colegilor de la batalion. Persoană de contact: locotenent Rareş David, tel. 0749.865.525.

Citit 6590 ori Ultima modificare Joi, 07 Februarie 2019 08:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.