Evaluaţi acest articol
(6 voturi)
6 comentarii

Centrul Regional de Transfuzii Sangvine (CRTS) Galaţi îi îndeamnă pe gălăţeni să doneze sânge pentru a acoperi nevoile medicale ale semenilor aflaţi în stare gravă, în spitalele din judeţ. Donarea de sânge nu este dureroasă şi nici dăunătoare pentru organism. Din contră, acest act este asociat cu o serie de beneficii importante pentru sănătatea donatorului. Din sângele prelevat de la o singură persoană pot fi salvate chiar şi trei vieţi.

Numărul gălăţenilor care vin zilnic să doneze sânge la CRTS Galaţi variază între 40 şi 60 de persoane. Cu toate acestea, sunt şi zile în care numărul donatorilor scade sub 40, ceea ce face dificilă spre imposibilă acoperirea cererilor venite din spitale. Astfel, conducerea centrului îi cheamă pe gălăţeni să doneze sânge în număr cât mai mare, pentru salvarea de vieţi. "Numărul donatorilor este fluctuant de la o zi la alta. În momentul în care într-o zi avem sub 40 de donatori, deja lucrurile încep să se complice, deoarece cu greu putem onora cererile spitalelor. Avem nevoie de toate grupele de sânge. În perioada aceasta este un deficit de grupa A pozitiv. Căutaţi sunt însă şi donatorii cu Rh negativ, indiferent de grupă", a precizat, pentru "Viaţa liberă", Camelia Stoichicescu, directoarea CRTS Galaţi.

Ce puteţi mânca înainte de a merge să donaţi

O persoană poate deveni donatoare de sânge în condiţiile în care îndeplineşte o serie de criterii care sunt verificate în momentul în care se prezintă la centru. Prima condiţie obligatorie este vârsta minimă de 18 ani. Există recomandarea ca prima donare să se facă cât mai aproape de această vârstă. Un al doilea criteriu se referă la greutatea persoanei care donează: aceasta trebuie să aibă în jur de 60 de kilograme, dar bineînţeles că greutatea se corelează cu înălţimea, astfel încât să existe un raport optim între greutate, înălţime şi cantitatea de sânge recoltată. La o şedinţă de donare se recoltează aproximativ 450 de mililitri de sânge.

Dimineaţă, înainte de a dona, puteţi bea o ceaşcă de ceai sau de cafea şi mânca un mic-dejun format în special din fructe şi legume. Nu trebuie mâncate alimente bogate în proteine şi grăsimi, cum sunt ouăle, laptele sau carnea (chiar şi cea slabă - n.r.). Înainte de a dona şi după, pentru un interval de o oră, nu trebuie să fumaţi.

CRTS Galaţi este situat la câteva sute de metri de strada Brăilei, pe strada Ciprian Porumbescu, în apropierea Parcului Viva. Recoltarea de sânge se face de luni până vineri, între orele 8,00 şi 12,00. După ce aţi donat, veţi obţine o adeverinţă pentru o reducere de 50 la sută la transportul în comun, pentru 30 de zile. Angajaţii care donează beneficiază şi de o zi liberă. Nu în ultimul rând, donatorii primesc şi şapte bonuri de masă.

Citit 13951 ori Ultima modificare Luni, 22 Iulie 2019 11:51

6 comentarii

 • postat de Florentina Burlibașa Sâmbătă, 20 Iulie 2019 23:24 109.166.128.*** Link la comentariu
  0
  8

  Poate ar fi bine sa va instruiți personalul, te tratează de parcă îi deranjezi prin prezenta ta! In zadar campanii de donare daca nu se face ceva legat de modul în care ești tratat că donator.

  Raportează
 • postat de Apostol Costel Vineri, 19 Iulie 2019 07:50 109.166.129.*** Link la comentariu
  3
  11

  De atâtia ani doar șapte bonuri, de 9,57. Nu credeti că ar trebui să creșteti valoarea și numărul bonurilor domnilor sau doamnelor de la C.R.T.S. Inainte mai era si premiu la 5 donari sau o excursie la50 de donari , acum nimic din ce in ce mai puțin. Ar trebui sa va mai gândiți domnilor

  Raportează
 • postat de Robert M. Vineri, 19 Iulie 2019 06:25 188.24.240.*** Link la comentariu
  0
  10

  Personalul de la centru e dezastru.

  Raportează
 • postat de comunismul Joi, 18 Iulie 2019 22:50 5.13.191.*** Link la comentariu
  2
  2

  fereasca dumnezeu! sa nu ai nevoie de asa ceva! dar uite ca uneori e necesar sa donezi sange! ca salvezi viata unui om!

  Raportează
 • postat de VALENTIN Joi, 18 Iulie 2019 21:24 109.103.134.*** Link la comentariu
  1
  9

  mai mariti beneficiile cas de tot rasu,si de servicii halal

  Raportează
 • postat de UN DONATOR Marți, 16 Iulie 2019 07:24 46.235.153.*** Link la comentariu
  0
  15

  La CRTS este lipsa de personal sau lipsa de organizare. Am fost intr-o zi sa donez sange si la ora 10.00 eram a 90-a persoana si abia iesise nr. 20. Deci trebuia sa mai astept cateva ore ca sa pot dona asa ca am renuntat. In conditiile in care majoritatea care vor sa doneze lucreaza, cati isi permit sa piarda cateva ore pentru o procedura care ar trebui sa dureze maxim jumatate de ora, cu tot cu completat de hartii????????????

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.