Drama celui mai mare campion de lupte libere al Galațiului

Drama celui mai mare campion de lupte libere al Galațiului
Evaluaţi acest articol
(33 voturi)

În vara anului 1965, luptătorul român Petrică Poalelungi pășea pe salteaua Campionatului Mondial de lupte din Manchester, Marea Britanie. Sportivul român îl avea în față, ca oponent, pe cel care, în urmă cu doar un an, la Tokio, devenise campion olimpic. Lupta a durat doar câteva secunde. De atât a avut nevoie Petrică Poalelungi pentru a-și trânti oponentul pe saltea și pentru a-l ține imobilizat timp de câteva secunde, suficient cât să fie declarat câștigător. Ca sportiv de performanță, astfel de rezultate au fost ceva obișnuit pentru luptătorul gălățean. Ajuns la 80 de ani, după o viață dedicată sportului și formării a generații întregi de luptători, fostul mare campion are nevoie acum de sprijinul nostru.

Despre situația grea prin care trece acum Petrică Poalelungi am aflat de la Neculai Chiranus, și el fost luptător. "Îmi este foarte greu să descriu drama unui campion care a reprezentat cu onoare și cu mândrie emblema Galațiului, în țară și în lume. De aceea, vreau ca dificultățile întâmpinate de acest om să fie cunoscute atât de cititori și de iubitorii sportului, cât și de cei sus-puși, care, din păcate, tratează cu nepăsare emblemele sportive. Este vorba despre drama pe care o trăiește cel mai mare sportiv de lupte al Galațiului, Petrică Poalelungi, care, la 80 de ani, trăiește într-o garsonieră cu chirie, fără căldură, mistuit de boală și cu datorii", scrie, într-o scrisoare trimisă la ziar, Neculai Chiranus.
Primul rezultat important obținut ca luptător de Petrică Poalelungi datează din 1962, atunci când a devenit campion republican, ca militar în termen, fiind legitimat la Steaua. Din 1964, a câștigat zece titluri de campion național, pentru Dunărea Galați. În 1960, a fost inclus în lotul național al României, fiind selectat chiar de celebrul antrenor japonez Shigeru Kasahara.
A participat la trei olimpiade (Tokio - 1964, Mexico - 1968 și Munchen - 1972), la ultima obținând locul al cincilea. În 1965, la Manchester, a câştigat locul patru la Campionatul Mondial. A fost vicecampion european și campion balcanic. A obținut și două titluri de vicecampion balcanic. S-a distins în șapte turnee internaționale, unde a fost câștigător.
După ce și-a încheiat cariera de sportiv, a devenit antrenor de lupte libere, fiind antrenorul echipelor naționale de juniori și de seniori ale României. Ca antrenor la CSM Dunărea Galați, a scos mai mulți campioni naționali la juniori și la seniori. Pentru valoarea sa sportivă, a fost recompensat cu titlurile de Maestru emerit al sportului, Antrenor emerit și cu Ordinul "Meritul Sportiv" clasa I.
"Pe plan local, în 2014, a fost desemnat Cetățean de onoare al municipiului Galați. A fost recompensat cu o diplomă și cu un buchet de flori, în vreme ce alți sportivi cu performanțe mai modeste au primit recompense bănești substanțiale, unii chiar și apartamente. Acestui om valoros nici măcar o garsonieră nu i s-a cuvenit. Și, ca să vedeți cât de «prețuit» a fost pe plan local, vă mai spun un paradox: deși era președintele Asociației Județene de Lupte Galați, cei din conducerea CSM Dunărea Galați i-au interzis, de la 1 martie 2017, să mai aibă acces în sala de lupte. Aceasta este drama unui sportiv de o modestie rar întâlnită. Sper ca acest apel să sensibilizeze organele locale, în așa fel încât să nu avem nefericirea de a vorbi la trecut despre acest om deosebit. Gerul nu iartă un bătrân de 80 de ani", adaugă, în scrisoare, Neculai Chiranus.

Citit 11187 ori Ultima modificare Sâmbătă, 05 Februarie 2022 16:12

8 comentarii

 • postat de comunismul
  Sâmbătă, 05 Februarie 2022 15:05
  5.13.145.***
  nu se respecta domne valorile tocmai asta este problema de fapt si de drept!
  0
  10
  Raportează
 • postat de John Prester
  Vineri, 04 Februarie 2022 18:38
  82.132.213.***
  Păi de ce a ajuns asa sarac si de ce i s-a interzis a mai intra in sală?
  0
  20
  Raportează
 • postat de Florin
  Vineri, 04 Februarie 2022 18:37
  23.233.168.***
  Frumos reportaj, pacat ca nu se aminteste nimic de activitatea d-lui Poalelungi la Clubul Sportiv Scolar nr. 2 Galati! Pacat!
  0
  14
  Raportează
 • postat de Indignatu…
  Vineri, 04 Februarie 2022 14:49
  5.13.223.***
  Habar nu au de acest mare campion, pentru ca pe pucheanu sau fotea ii intereseaza galatiul, parasutati fiind in functiile ce le ocupa, cum ma intereseaza pe mine cum e vremea in banglades
  6
  27
  Raportează
 • postat de rodax
  Vineri, 04 Februarie 2022 12:56
  193.231.148.***
  recunostinta e un lucru rar la romani.daca ar fi fost sprijinit cum se cuvine ar fi dus mai departe traditia in lupte a galatiului.clubul csm dunarea galati,altadata un izvor de performeri a ajuns cum a ajuns...oricum,sportul nu mai e demult o prioritate in tara noastra.
  3
  30
  Raportează
 • postat de eu
  Vineri, 04 Februarie 2022 12:50
  109.166.138.***
  Tipic pentru cetele de sălbatici care ne conduc, care sunt însă după chipul și asemănarea noastră! Nu este prima valoare dată de comunitate, tratată în acest fel. Într-un oraș în care o statuie a unui artist celebru este numită "nespălata", ce ați vrea să se întâmple cu foștii campioni... Apropos, aș stabili prin HCL să fie contravenție folosirea cuvântului "nespălata" la adresa statuii.... Să-i spună așa oamenii la ei acasă, între ei, în jurul petului de bere ! Pe de altă parte, meciul are 90 minute, degeaba ai fost șerif în prima parte a jocului dacă finalul te prinde așa...
  4
  22
  Raportează
 • postat de Galateanu,m….
  Vineri, 04 Februarie 2022 10:37
  5.13.223.***
  L am cunoscut personal pe acest OM,intradevar extrem de modest, muluminduse cu ce are, un om care a facut cinste tarii si galatiului, un om care a apelat la camatari pentru a si face o operatie la ochi, un om care antrenor fiind a ridicat generatii de tineri, si care acum locueste intro garsoniera, cu chirie, dintro modesta pensie.
  Este extrem de rusinos, pentr diriguitorii orasului, ca lasa in mizerie, neajutorat fiind, un om de bun simt, un om ce a facut galatii., cunoscut in lume.
  6
  38
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Vineri, 04 Februarie 2022 10:19
  5.2.205.***
  Si este doar un exemplu, asa isi trateaza autoritatile valorile orasului.
  Bine daca ii intrebi pe Fotea sau Pucheanu de acest om habar nu au..........
  8
  34
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.