Este criză de donatori de sânge în Galați. Cum puteți ajuta

Este criză de donatori de sânge în Galați. Cum puteți ajuta
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Din ce în ce mai puțini gălățeni merg să doneze sânge la Centrul Regional de Transfuzie Sangvină (CRTS) Galați. Astfel, tratamentul unora dintre pacienții internați în spitale este îngreunat, fapt ce le poate pune în pericol viața. Din sângele prelevat de la o singură persoană pot fi salvate până la trei vieți. Donarea nu este dureroasă și are beneficii multiple pentru sănătate.

În ultimele zile, numărul gălățenilor veniți să doneze sânge la CRTS Galați a scăzut simțitor. Nevoia de sânge și de preparate pe bază de sânge a bolnavilor din spitale rămâne însă, în continuare, foarte ridicată. Din acest motiv, conducerea Centrului face un apel pentru ca gălățenii să meargă și să doneze.

”De-a lungul timpului, Centrul de Transfuzie Galați nu prea a dus lipsă de donatori. A venit însă pandemia, care ne-a afectat și pe noi, din acest punct de vedere. În prezent, încercăm încă să ajungem la numărul de donatori pe care îi aveam înainte de izbucnirea crizei sanitare. Dacă numărul donatorilor a scăzut, cererile care vin către noi din partea spitalelor sunt cel puțin la fel de multe ca înainte. De aceea, îi îndemn pe cât mai mulți dintre gălățeni să vină și să doneze. Oamenii nu au de ce să fie speriați: recoltarea de sânge nu este dureroasă și nu prezintă riscuri pentru sănătate. Mai mult, cei care vin la Centru beneficiază gratuit de analize medicale amănunțite, precum și de o serie de alte facilități”, a precizat Camelia Stoichicescu, directoarea CRTS Galați.

Condiţii pentru a deveni donator

Puteţi deveni donator de sânge dacă îndepliniţi o serie de criterii verificate în momentul în care vă prezentaţi la Centru. Prima condiţie obligatorie este vârsta minimă de 18 ani. Există recomandarea ca prima donare să se facă cât mai aproape de această vârstă. În general, cei care doresc să doneze pentru prima dată după vârsta de 50 de ani sunt mai dificil de acceptat, ţinând cont de faptul că pot apărea o serie de afecţiuni care contraindică donarea. La o şedinţă de donare se recoltează aproximativ 450 de mililitri de sânge.

Dimineaţă, înainte de a dona, puteţi bea o ceaşcă de ceai sau de cafea şi mânca un mic-dejun format în special din fructe şi legume. Nu trebuie mâncate alimente bogate în proteine şi grăsimi, cum sunt ouăle, laptele sau carnea (chiar şi cea slabă - n.r.). Înainte de a dona şi după, pentru un interval de o oră, nu trebuie să fumaţi.

Cum vă ajută donarea de sânge

Atunci când vreţi să donaţi, următoarele analize sunt gratuite: RH; grupa sangvină; hepatita B, C; HIV (SIDA); TPHA (sifilis); ALT (probe hepatice). După ce aţi donat, veţi obţine o adeverinţă pentru o reducere de 50 la sută la transportul în comun, pentru 30 de zile. Angajaţii care donează beneficiază şi de o zi liberă. Nu în ultimul rând, donatorii primesc şi şapte bonuri de masă.

Unde este situat Centrul de Transfuzie Galați

Centrul Regional de Transfuzii Sangvine Galaţi este situat la câteva sute de metri de strada Brăilei, pe strada Regiment 11 Siret nr. 48A, în apropierea Parcului Viva. Recoltarea de sânge se face de luni până vineri, între orele 7,30 şi 13,00. Deși nu implică riscuri pentru donator și nici nu este dureroasă, donarea de sânge poate însemna o şansă în plus la viaţă pentru bolnavii aflați în stare gravă. Mai multe informații puteți afla de pe pagina crtsgalati.ro.

Citit 14344 ori Ultima modificare Joi, 01 Septembrie 2022 10:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.