Muncă peste program şi în condiţii nesigure pentru şoferii profesionişti

Muncă peste program şi în condiţii nesigure pentru şoferii profesionişti
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În perioada 8-24 noiembrie 2017, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi a desfăşurat o serie de acţiuni de control privind respectarea de către transportatorii rutieri a prevederilor legale referitoare la încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă, a timpului de muncă şi de odihnă a conducătorilor auto, respectiv a prevederilor legale privind securitatea şi sănătatea în muncă.

În ceea ce priveşte domeniul relaţiilor de muncă, au fost verificaţi 20 de agenţi economici, ocazie cu care au fost constatate 13 nereguli. "Principalele neconformităţi identificate au fost: neconcordanţe între documentele de evidenţă a muncii şi datele extrase din cartelele tahografice privind timpului de muncă prestat de conducătorii auto; nerespectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte munca în zilele considerate de repaus săptămânal; nerespectarea prevederilor legale referitoare la munca de noapte; nerespectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte delegarea conducătorilor auto. Au fost sancţionaţi patru angajatori, fiind aplicate cinci sancţiuni contravenţionale", se arată într-un comunicat al ITM Galaţi.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost sancţionaţi 11 angajatori dintre cei 30 verificaţi, fiind aplicate 17 sancţiuni contravenţionale. "Principalele neconformităţi identificate au fost: neefectuarea unei supravegheri medicale adecvate, la angajare şi periodic de către toţi lucrătorii; lipsa prevederilor referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă în fişele de post ale lucrătorilor; organizarea necorespunzătoare a activităţii de prevenire şi protecţie la nivelul unităţii; lipsa necesarului de dotare cu echipament individual de protecţie pentru lucrători", se mai arată în documentul trimis de ITM Galaţi.

Controalele făcute de inspectorii de muncă gălăţeni fac parte dintr-o campanie naţională desfăşurată de Inspecţia Muncii. Totuşi, acţiunile de control vor continua şi în afara acestei campanii, lucru valabil şi pentru celelalte domenii de activitate, anunţă ITM Galaţi.

Citit 2629 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Noiembrie 2018 16:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.