Abonamente lunare pentru parcările cu plată. Facilităţi noi, aprobate de Consiliul Local Galați
Foto: Iulia Kelt

Abonamente lunare pentru parcările cu plată. Facilităţi noi, aprobate de Consiliul Local Galați
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Ai maşină? Înseamnă că, măcar o dată, ai înjurat că nu ai loc de parcare. Şi ai să mai faci lucrul acesta, pentru că numărul locurilor de parcare din oraş este, evident, mult mai mic decât cel al maşinilor. Dar, nu despre lipsa locurilor de parcare vom discuta astăzi, ci despre locurile de parcare cu plată. Ei, recunoaştem, şi aici sunt motive de înjurături, mai ales că, uneori, fie nu merge parcometrul să îţi cumperi tichet de parcare, fie ţi-ai găsit maşina blocată, deşi ai trimis SMS pentru a plăti parcarea. Am aflat însă că există soluţii astfel încât să nu mai fi nevoit să plăteşti tichetul de fiecare dată când îţi laşi maşina pentru câteva ore într-o parcare aflată în administrarea societăţii Gospodărire Urbană sau atunci când mergi la muncă şi singurul loc unde îţi poţi lăsa maşina este o parcare cu plată.

Prin Hotărârea Consiliului Local (HCL) 439 din 30 august 2018, a fost modificată o hotărâre mai veche privind tarifele pentru activităţi specifice desfăşurare de către societatea Gospodărire Urbană SRL. Astfel, la capitolul parcări, hotărârea prevede clar că tariful pentru o oră de parcare este de 1,5 lei, dacă tichetul este luat de la parcometru, şi de 0,42 de euro, dacă plata se face prin SMS. Aceste lucruri sunt cunoscute de toţi şoferii din Galaţi. Noutăţile însă abia acum vin şi sunt legate de mai multe tipuri de abonamente pe care le puteţi achiziţiona pentru a vă lăsa, fără griji, maşina într-o parcare cu plată.

Abonamente pentru persoane fizice şi juridice

Conform HCL nr. 439, gălăţenii îşi pot achiziţiona permise de parcare contra sumei de 93,65 de lei pe lună, permis care îi scuteşte de băgat bani în parcometre sau de trimis SMS-uri în orice parcare cu plată din oraş. Permisul devine mai ieftin dacă îl achiziţionezi pe semestru, cu suma de 532,33 de lei, sau anual, cu tariful de 1.010,43 de lei. Aceste tichete nu asigură un loc de parcare, ci te scutesc să cauţi bani mărunţi prin buzunare pentru a plăti la parcometru. Mai mult, nu mai trebuie să stai cu ochii pe ceas că ai depăşit ora plătită şi să rişti astfel să îşi găseşti maşina blocată. Aici mai există o noutate, care ne-a fost explicată de directorul SC Gospodărire Urbană Galaţi, Bogdan Ardean. "Ne-am gândit şi la cei care trebuie să îşi lase maşinile în parcările cu plată pentru a merge la serviciu. Pentru ca aceştia să nu mai plătească parcarea la oră, am stabilit un tarif pentru un permis de parcare pe locaţie. Pe scurt, cei care până acum plăteau cu ora parcarea îşi pot face un abonament lunar, în valoare de 35 de lei, şi astfel îşi pot lăsa maşina în parcarea stabilită", ne-a explicat Bogdan Ardean.

Atenţie, însă, cei 35 de lei lunar nu vă asigură un loc de parcare în timpul programului de lucru, ci vă scapă doar de plata cu ora.

Astfel de abonamente se pot face şi pentru persoanele juridice, numai că în aceste cazuri tarifele sunt mai mari. Operatorii economici care îşi doresc un astfel de abonament trebuie să ştie că, înainte să-l plătească, trebuie să facă dovada că au sediul în zona unei parcări cu plată. După ce se clarifică sediul firmei, agentul economic plăteşte 137,40 de lei pe lună pentru un astfel de abonament. Şi aici scad preţurile dacă abonamentul este încheiat pe o perioadă mai mare de timp, respectiv 778,40 de lei pentru un semestru şi 1.478,67 de lei pentru un an.

Pe baza acestor tichete sau abonamente, persoanele fizice sau juridice nu au voie să blocheze locul de parcare. Acest privilegiu există, însă doar pentru persoanele juridice care încheie un contract cu SC Gospodărire Urbană SRL Galaţi, pentru o locaţie fixă. Un astfel de contract scoate din bugetul firmei 203,56 de lei pe lună, dar locul de parcare stă la dispoziţia contractorului la orice oră din zi şi din noapte. Cu siguranţă aţi văzut astfel de locuri de parcare în tot oraşul, cu precădere în faţa farmaciilor, a băncilor sau a hotelurilor. Toate aceste locuri au şi plăcuţe pe care se menţionează că sunt rezervate pentru clienţi sau pentru angajaţii firmei respective.

Mulţi ştiu, puţini cunosc

În prezent, sunt aproximativ 1.500 de locuri de parcare cu plată în tot oraşul, iar pentru plata lor există 30 de parcometre. Conform conducerii SC Gospodărire Urbană, 91 de gălăţeni, persoane fizice, dar şi 28 de persoane juridice şi-au procurat abonamente pe baza cărora nu mai plătesc locuri de parcare. La acestea se adaugă şi 21 de contracte pentru locuri fixe de parcare.

Aşadar, dacă vreţi să scăpaţi de stresul parcării, acum ştiţi cum şi cât vă costă. Tot ce mai trebuie să faceţi este să mergeţi la Gospodărire Urbană şi să vă achiziţionaţi varianta care vă este pe plac. Asta nu va rezolva însă problema parcării din faţa blocului, unde nu sunt parcări cu plată, sau cea de la locul de muncă, dacă şeful nu vrea să vă rezerve un loc.

Cât costă deblocarea maşinii

Aţi uitat să plătiţi parcarea sau v-aţi lungit la vorbă cu prietenii şi a trecut demult ora la care trebuie să vă achiziţionaţi un alt tichet de parcare? Peste toate mai sunteţi şi ghinionist? Atunci trebuie să ştiţi că deblocarea autovehiculului costă 200 de lei, dacă solicitarea este făcute de luni până sâmbătă, între orele 8,00 şi 22,00. Dacă însă aţi constatat că maşina v-a fost blocată şi nu vă încadraţi în programul de mai sus, atunci veţi scoate din buzunar 300 de lei.

Citit 17190 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Octombrie 2018 17:06

7 comentarii

 • postat de catalin arabul
  Vineri, 05 Octombrie 2018 14:03
  217.156.52.***
  @sergiu:
  Nu esti condamnat daca ai facut comert cu masini SH cu km dati inapoi, fara sa mai platesti impozit pe profit sau contribuatiile la sanatate si pensie.
  Oricum vei primi o pensie sociala de kakao din banii celorlalte "ligheoane" care nu-si permit plata unui loc de parcare.
  Probabil detii un "Haude" din 2000, pe motorina of course, care polueaza aerul Galatiului la fel cum poluezi formulul cu comentariul tau.
  1
  6
  Raportează
 • postat de Sergiu
  Joi, 04 Octombrie 2018 16:52
  92.39.207.***
  Sigur.. Facilitate e când ţi se oferă... V-aţi învîţat numai să vă flenduriţi cu tigailor voastre ruginite şi vreţi să vi se pună absolut totul pe tava? Puneţi mâna şi plătiţi-vă locul de parcare! La muncă, lighioenelor, sau daţi-vă cazanele ruginite la REMAT!
  12
  5
  Raportează
 • postat de Stan patitul
  Joi, 04 Octombrie 2018 15:11
  109.102.62.***
  Care este logica sa ceri bani pentru parcare , pe strada , la bordura, fara nicio amenajare?
  Daca un teren privat este amenajat ca parcare, proprietarul este indreptatit sa ceara bani pentru parcare.-bineinteles ca ii trebuie o autorizatie de la primarie si va plati taxe si impozite .
  O solutie buna ar fi ca toti proprietarii de automobile sa plateasca o taxa anuala de parcare de 20- 30 lei. in felul asta ar disparea si parcometrele si personalul care se ocupa de ele si sistemul de blocare si deblocare si cetateanul ar scapa de grija ca a platit si timpul a expirat si cred ca banii care ajung la primarie ar fi mult mai multi decit ajung acum prin sistemul actual de plata a parcarii (din incasari se scad costurile cu personalul implicat )
  8
  5
  Raportează
 • postat de Udrea Vasile
  Joi, 04 Octombrie 2018 14:55
  217.156.52.***
  Orasul Galati orasul confiscat:
  Noi toti am mai fost si prin alte municipii resedinta de judet din tara.
  Desigur ca ati vazut cum sunt organizate locurile de parcare, dar mai ales, tarifele si orarul de functionare.
  In Galati lacomia strica omenia.
  Nu despre tariful de 1,5 lei/ora care il consideram cat de cat rezonabil.
  Vorbim de orarul 08:00-20:00 si de faptul ca si sambata se plateste parcarea.
  Da domnilor de la administratia locala, sunteti lacomi.
  Un orar de functionare a parcarilor cu plata in intervalul 08-17 sau 08-18 ar fi decent.
  De asemenea zilele de functionare ar trebui sa fie de Luni-Vineri, iar Sambata-Duminica liber.
  Doar ca asa este ar trebui sa fie normalul ca in alte municipii.

  Am fost saptamana trecuta in Braila la niste prieteni.
  Au ras cana i-am intrebat disperat ca nu gasesc parcometrul unde se plateste parcarea si nu vreau sa-mi "salte" masina ...
  3
  9
  Raportează
 • postat de yo
  Joi, 04 Octombrie 2018 11:58
  82.137.12.***
  O ofensiva continua pt taxe si impozite iar pe de alta parte moca catre categorii care isi fac calcule ca ies la votari! Galatiul orasul pensionarilor, invechit, prafuit, fara investitii si investitori, orasul pensionarilor si al bugetarilor care in majoritate au, pt cei de rand ca motto, leafa merge noi ne facem ca muncim iar pt cei de la conducere cum sa mai spoliem ceva!
  3
  9
  Raportează
 • postat de nicolae
  Joi, 04 Octombrie 2018 09:40
  95.77.196.***
  Se observa,fara a apela la statistici,ca numarul autoturismelor creste vertiginos,iar cel al locurilor de parcare stagneaza.In acest sens,sugerez Consiliului Local sa aiba in vedere,pe langa preocuparile legate de repararea strazilor si imbunatatirea conditiilor de rulare,laudabile,de altfel,si de creearea de noi locuri de parcare.Conditii sunt,prin demolarea garajelor sau prin ingustarea unor trotuare inutil de late,cum ar fi cel de pe strada Brailei,pe segmentul cuprins intre CEC si Liceul Pedagogic si multe alte variante.
  13
  25
  Raportează
 • postat de da tot eu
  Joi, 04 Octombrie 2018 02:47
  89.137.228.***
  Facilitati ziceti? Mda... Eu as zice ca-i tupeu sa bagi tarife in orice colt acum in orasul fara sosele si parcari. Facilitate este cand imi oferi ceva in plus nu in minus. Orasul nostru este confiscat, inca, de cei care ar fi trebuit sa se ocupe de el.
  4
  33
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.