Constatare amiabilă digitală, în caz de accident

Constatare amiabilă digitală, în caz de accident
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Șoferii implicați într-un accident ușor, fără victime și vătămări corporale, au la dispoziție, începând de luni, 17 octombrie, o aplicație digitală, numită Amiabila, prin care pot completa în format electronic formularul de constatare amiabilă pentru a nu se mai duce la Poliție.

Aplicația Amiabila, dezvoltată de către Biroul Asigurătorilor Auto, nu înlocuiește formularul de constatare amiabilă pe suport de hârtie, acesta fiind în continuare distribuit de asigurători și intermediari, ci reprezintă o alternativă digitală de protocolare a accidentelor, care simplifică procedura. Documentul se completează doar dacă în accident sunt implicate maximum două mașini și nu sunt vătămări corporale sau alte daune materiale cu excepția celor două autovehicule, caz în care accidentul trebuie raportat la Poliție. Formularul de ”Constatare amiabilă de accident” în format electronic reproduce același model grafic, cu aceleași informații și are aceeași valoare juridică cu cel pe suport hârtie, conform prevederilor legale. În același timp, trebuie precizat că aplicația este gratuită și poate fi descărcată din magazinele Google Play și AppStore, direct pe telefonul mobil.

Amiabila se poate încheia de către ambii conducători auto prin intermediul unui singur telefon. Datele personale ale unuia, vor putea fi transferate automat în telefonul celuilalt participant, printr-o simplă scanare a unui cod QR, cu condiția ca ambii șoferi să aibă instalată aplicația pe telefon. În caz contrar, unul dintre ei va trebui să completeze manual datele celuilalt utilizator. Documentul final, astfel obținut, se semnează de cei doi conducători auto, după care aplicația generează automat constatarea amiabilă.

Citit 1153 ori Ultima modificare Luni, 17 Octombrie 2022 17:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.