Kievul nu crede în lacrimi

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Noi acuzații au fost aduse la adresa fostei ”doamne de fier” a Revoluției Portocalii, Iulia Timoșenko. De această dată, justiția ucraineană îi reproșează presupuse fraude fiscale și deturnări de fonduri de peste 126 milioane de euro. Efectul imediat al acestor acuzații este că, indiferent de deznodământul procesului în care Timoșenko a fost acuzată de abuz în serviciu la încheierea acordului cu Rusia în domeniul gazelor naturale, ea nu va ieși prea curând din închisoare. Condamnarea de șapte ani pentru acordul încheiat când Timoșenko era prim-ministru a fost intens criticată de statele occidentale și a fost considerată mai puțin un act de justiție și mai mult un act de răzbunare din partea fostului ei inamic din timpul Revoluției Portocalii, dar actual președinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici.

De altfel, această condamnare a dus la o răcire a relațiilor dintre Ucraina și Uniunea Europeană, inclusiv suspendarea negocierilor privind încheiera unui Acord de Asociere între cele două părți. Unele state se gândesc chiar să aplice sancțiuni și mai drastice autorităților de la Kiev și nu puțini au fost cei ce i-au reproșat lui Ianukovici că a luat-o pe urmele vecinului său din Belarus, dictatorialul Alexandr Lukașenko. Noile acțiuni deschise împotriva fostului prim-ministru ucrainean reprezintă, de fapt, resuscitarea unor dosare mai vechi, de pe vremea președintelui Viktor Iușcenko, fost aliat, apoi și el inamic declarat al Iuliei Timoșenko. Nu este exclus ca autoritățile de la Kiev să fi folosit aceste acuzații și ca pe o formă de a justifica indirect pedeapsa dată în procesul contestat de Occident.

Dar dincolo de persoana și procesul Iuliei Timoșenko, unul dintre marile beneficii ale lui Ianukovici, pe lângă dulcea răzbunare pentru înfrângerea din 2004, ar fi acela că diminuează considerabil forța opoziției ucrainene. Ironie a sorții, deși este acuzată că prin contractul care a pus capăt ”războiului gazelor” din 2004 i-ar fi favorizat pe ruși în dauna intereselor ucrainene, formațiunea politică susținătoare a lui Ianukovici, Partidul Regiunilor, are reputația de a fi de orientare pro-rusă… Politica și justiția ucraineană au, se pare, căi foarte încurcate, numai de ele știute. Problema este că metodele aplicate nu sunt recunoscute de toată lumea. În Europa democratică s-a trecut demult de perioada în care existau deținuți politici, dar, la urma-urmei, puterea de la Kiev privește mai des spre Est decât spre Vest.

Citit 7074 ori Ultima modificare Vineri, 11 Noiembrie 2011 18:11

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.