Banca Central Europeană trebuie să sprijine şi statele din afara zonei euro

Banca Central Europeană trebuie să sprijine şi statele din afara zonei euro
Coronavirusul şi Mecanismul de European de Stabilitate
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat că nu va respecta limitele pe care şi le-a impus singură cu privire la achiziţionarea de obligaţiuni suverane, în cadrul schemei în valoare de peste 750 miliarde de euro destinată contracarării efectelor pandemiei de coronavirus. Însă, în acelaşi timp, la schemele de asistenţă financiară trebuie să aibă acces şi statele din afara zonei euro, printre care şi România, a atenţionat europarlamentarul gălăţean Dan Nica.

"Există riscul ca unele decizii de sprijin economic european să lase pe dinafară cele opt state membre ale UE care nu au adoptat încă moneda unică", a atras atenția europarlamentarul. Acesta a precizat că a solicitat suportul grupului său politic (S&D) din Parlamentul European și mobilizarea Comisiei Europene pentru ca Banca Centrală Europeană și Mecanismul European de Stabilitate să nu se axeze doar pe salvarea economiilor din Zona Euro.

"Dna Christine Lagarde, președinta BCE, a anunțat până acum un pachet de intervenție anti-coronavirus însumând 870 miliarde de euro. Riscul major este ca acești bani să fie direcționați doar către Zona Euro, în acord cu rolul BCE, dar în dezacord cu amploarea urgenței cu care ne confruntăm.

Această criză cauzată de coronavirus este, de acum, mai gravă decât cea financiară declanșată în 2008. Consecințele ei economice pot fi devastatoare pentru coeziunea europeană, de aceea e nevoie de mobilizarea tuturor resurselor pentru salvarea vieților și economiilor din UE, operațiune echivalentă cu salvarea proiectului european", a explicat europarlamentarul.

Schemele de sprijin financiar la nivelul UE au ajuns motiv de dispută în spaţiul comunitar. Mai exact, şefii de stat şi de guvern din statele membre ale Uniunii Europene nu au reuşit deocamdată să ajungă la un acord privind răspunsul economic la criza provocată de pandemia COVID-19 din cauza Spaniei şi a Italiei, care au solicitat joi seara măsuri economice mai hotărâte şi identificarea unui răspuns comun în termen de zece zile.

Liderii europeni, întruniţi în cadrul unei videoconferinţe, vineri, s-au concentrat în jurul necesităţii de a se mobiliza Mecanismul European de Stabilitate (MES) - fondul european de asistenţă financiară, sau de a se emite "obligaţiuni corona", un instrument de datorie comună al UE, pentru a finanţa combaterea pandemiei.

Spania şi Italia se numără printre cele nouă ţări care au solicitat încă de la începutul acestei săptămâni utilizarea datoriei reciproce pentru a face faţă unei crize declanşate de o cauză externă şi care afectează, în egală măsură, toate statele membre.

Citit 9149 ori Ultima modificare Sâmbătă, 28 Martie 2020 09:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.