Regulamentele CE permit ajustarea unor capitole din PNRR

Regulamentele CE permit ajustarea unor capitole din PNRR
Angajamente, redresare și reziliență
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Regulamentele Uniunii Europene permit renegocierea acelor componente din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) prin care au fost asumate angajamente nesustenabile, a arătat europarlamentarul gălățean Dan Nica.

Acesta a precizat că PNRR reprezintă o oportunitate pentru economia României ce nu ar trebui ratată, iar îndreptarea greșelilor este necesară pentru a nu pierde din finanțare. În acest sens, eurodeputatul a amintit că articolul 21 din Regulamentul UE, privind modificarea planului de redresare și reziliență al unui stat membru, permite acest demers. Astfel:

”În cazul în care planul de redresare și reziliență, inclusiv jaloanele și țintele relevante, nu mai poate/ pot fi îndeplinit(e), în totalitate sau parțial, de către statul membru în cauză, ca urmare a unor circumstanțe obiective, statul membru în cauză poate înainta Comisiei o cerere motivată ca să elaboreze o propunere de modificare sau de înlocuire a deciziilor de punere în aplicare ale Consiliului prevăzute la articolul 20 alineatele (1) și (3). În acest scop, statul membru poate propune un plan de redresare și reziliență modificat sau un nou plan. Statele membre pot solicita sprijin tehnic pentru pregătirea unei astfel de propuneri în cadrul Instrumentului de sprijin tehnic”.

Dan Nica a subliniat că ”este absolut necesar să mergem la Comisia Europeană pentru a renegocia anumite capitole din PNRR, chiar alături de cei din PNL”.

”Realitatea politică, dar și cea economică cer ajustări ale acestui plan negociat prost de USR și PNL. Trebuie să înțeleagă și liberalii că ceea ce este sustenabil rămâne, ce nu este, noi nu putem gira”, a explicat europarlamentarul, în condițiile în care, în prezent, PNL și PSD negociază formarea unui nou Executiv și, implicit, un program de guvernare.

În acest context, una dintre măsurile nesustenabile asumate prin PNRR este, în opinia europarlamentarului gălățean, cea referitoare la dezafectarea unor centre de producție de energie electrică, fără a exista în prezent vreo alternativă de noi surse de energie care să asigure nevoile de consum în plină iarnă. Acest lucru este cu atât mai grav cu cât avem de traversat o criză a energiei, reflectată inclusiv în creșterea prețurilor la nivelul populației și al agenților economici.

Unele dintre statele UE au trecut deja la măsuri de protecție a populației în fața uneia dintre cele mai grele perioade din economie, iar același lucru ar trebui să-l facă și România, inclusiv prin asumarea prin PNRR a unui plan cu viziune pentru dezvoltarea economiei și protejarea veniturilor populației, a conchis europarlamentarul.

Citit 5183 ori Ultima modificare Duminică, 14 Noiembrie 2021 22:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.