Licitaţie de peste 29 de milioane de lei pentru o clădire - monument istoric (FOTO)
Foto: Anca Melinte

Licitaţie de peste 29 de milioane de lei pentru o clădire - monument istoric (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Două asocieri de firme importante îşi dispută contractul cu o valoare estimată de peste 29,37 de milioane de lei fără TVA pentru consolidarea şi reabilitarea termică a unei clădiri – monument istoric, în care îşi desfăşoară activitatea o veche şi prestigioasă instituţie de învăţământ gălăţean. Este vorba despre Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 41. Licitaţia pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor a fost lansată de Primăria Galaţi sub incidența unei clauze suspensive: contractul ar urma să fie semnat numai dacă se obţine finanţare în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). 

Publicarea de către Ministerul Dezvoltării a unei noi liste de proiecte aprobate spre finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență a adus veşti bune pentru Galaţi, săptămâna trecută. Nu mai puţin de 21 de proiecte depuse de Primăria municipiului Galați - investiții a căror valoare totală se ridică la peste 100 de milioane de lei – au primit undă verde. Între proiectele cele mai generoase, care aşteaptă acum semnarea contractelor de finanţare, se află ”Renovare integrată - Consolidare săli de clasă Colegiul Național «Vasile Alecsandri»”, cu o valoare de 23.569.940,25 lei de lei cu TVA.

Investiţie votată în decembrie anul trecut

Trebuie spus că, în 21 decembrie 2021, aleşii locali au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul “Consolidare săli de clasă Colegiul Național «Vasile Alecsandri»”.

În Hotărârea Consiliului Local nr. 701 din 2021 se arată că „imobilul, situat în Galați, strada Nicolae Bălcescu nr. 41, proprietatea publică a municipiului Galați, este alcătuit din cinci tronsoane, cu regim de înălțime P+1E, prevăzut cu subsol tehnic în zona tronsonului IV. Construcția se încadrează în clasa de risc seismic II, din care fac parte clădirile care, sub efectul cutremurelor, pot suferi degradări structurale majore. Conform expertizei tehnice sunt necesare intervenții pentru creșterea gradului de asigurare la acțiuni seismice. De asemenea, datorită vechimii de peste 133 de ani se impun lucrări pentru creșterea performanței energetice a clădirii”, se arată în document.

Documentul nu precizează, însă, că este vorba despre o clădire de patrimoniu, cuprinsă pe Lista Monumentelor Istorice gălăţene cod GL-II-m-B-03002: Şcoala tip „Spiru Haret”, datată 1888 – 1890.

Pe 30 martie 2022, tot aleşii locali au fost de acord cu depunerea proiectului „Renovare integrată – Consolidare săli de clasă Colegiul Național «Vasile Alecsandri», în vederea finanțării acestuia în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, apelul de proiecte – «Valul Renovării»".

Renovarea integrată cuprinde consolidare seismică și renovare energetică moderată a clădirilor publice.

Licitaţie lansată cu clauză suspensivă

Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, Primăria a lansat în septembrie anul acesta licitaţia pentru „Renovare integrată – Consolidare săli de clasă Colegiul Național «Vasile Alecsandri» – proiectare și execuție”. Valoarea estimată a contractului se ridică la 29.375.384,75 fără TVA, cu termen de realizare de 24 de luni, dintre care patru pentru proiectare și 20 de luni execuție. Criteriul de atribuire este „cel mai bun raport calitate – preţ”.

În cadrul procedurii au depus oferte Asocierea Consumcoop Galaţi - Moviland Met – Submit şi Asocierea Servland - Arhideskvision - Rovis Lider, fiecare cu proprii subcontractanţi şi terţi susţinători.

Pe portalul achiziţiilor publice se precizează că licitaţia este iniţiată sub incidența unei clauze suspensive: Primăria a depus proiectul spre finanţare în cadrul PNRR. „În cazul în care, diligențele autorității nu vor fi concretizate în obținerea contractului de finanțare este imposibilă încheierea contractului de achiziție publică”.

Iată că această umbră de îndoială este alungată de faptul că proiectul a fost acceptat pentru finanţare de către Ministerul Dezvoltării. Şi sperăm că semnarea contractului de finanţare va avea loc cât mai curând. Şi odată cu obţinerea banilor, să fie contractată proiectarea şi execuţia lucrărilor.

Ce lucrări ar urma să fie executate

Conform datelor din portalul achizițiilor publice, lucrările care ar urma să fie executate se încadrează în categoria celor dedicate „clădirilor de interes istoric sau arhitectural deosebit.

La solicitarea noastră Biroul de Presă al Primăriei ne-a comunicat principalele intervenții vizate: realizarea de cămășuieli la nivelul fundațiilor pe ambele fețe (Tronson 1, 3 și 4); cămășuirea pereților (Tronson 1, 3 și 4) exteriori la partea interioară și a pereților interiori pe suprafața ambelor fețe; termoizolarea și hidroizolarea soclului până la adâncimea tălpii fundației; termoizolarea și hidroizolarea plăcii peste sol; termoizolarea și hidroizolarea plăcii sub pod; etanșeizarea accesului în pod.

De asemenea, sunt prevăzute: înlocuirea tâmplăriei exterioare, a şarpantei şi învelitorii şi realizarea finisajelor interioare şi exterioare.

Proiectul mai cuprinde: realizarea instalaţiilor interioare şi exterioare electrice, de apă-canal, termice etc., inclusiv preluarea apelor meteorice prin conducte şi rigole; reabilitare termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum; instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu şi utilizarea surselor regenerabile de energie; instalare/reabilitare/modernizare a sistemelor de climatizare și/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calităţii aerului interior.

Mai sunt incluse: sisteme de management energetic integrat pentru clădiri; sisteme inteligente de umbrire pentru sezonul cald; modernizarea sistemelor tehnice ale clădirilor, inclusiv în vederea pregătirii pentru soluții inteligente; crearea de facilităţi/ adaptarea infrastructurii pentru persoanele cu dizabilităţi (rampe de acces) și alte măsuri suplimentare de dezvoltare durabilă; echipamente antiefracție.

Primăria îşi asumă toate cheltuielile neeligibile pe fonduri europene din PNRR.

Istoria impresionantă a imobilului

26 august 1867 – Ministerul Instrucțiunii Publice și al Cultelor a comunicat primarului orașului Galați, prin adresa oficiului administrativ nr. 8737 din 26 august 1867, că “s-a prevăzut în buget la art. 590, înființarea unui gimnaziu, în orașul pe care îl conduce, cu o singură clasă, deocamdată, urmând a lua măsuri și a da dispoziții pentru găsirea localului necesar în centrul urbei…”

26 noiembrie 1867 – Această adresă constituie actul de naștere al primului Gimnaziu teoretic din Galați, viitorul Liceu “Vasile Alecsandri”, inaugurat duminică, 26 noiembrie 1867, aflăm din secţiunea dedicată istoriei instituţiei de învăţământ de pe site-ul CNVA.

Tot Ministerul a aprobat prin ordinul nr. 211/16.X.1892 ca liceul gălățean să poarte numele lui Vasile Alecsandri.

 

Citit 6967 ori Ultima modificare Marți, 22 Noiembrie 2022 16:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.