Când se vor termina lucrările la situl arheologic Tirighina-Barboși. Proiect mai scump cu 5,17 milioane de lei (FOTO)
Foto: Primăria Galați

Când se vor termina lucrările la situl arheologic Tirighina-Barboși. Proiect mai scump cu 5,17 milioane de lei (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

În august 2023 ar trebui să se încheie lucrările de punere în valoare a sitului arheologic Tirighina-Barboși, ne-a comunicat, la solicitarea noastră, Primăria municipiului Galați. Deocamdată, stadiul execuției a ajuns la 60 la sută, iar imaginile de la fața locului, făcute publice recent de primarul Ionuț Pucheanu, sunt spectaculoase. Nu mai puțin adevărat este că, printr-un proiect de hotărâre care va fi supus aprobării Consiliului Local Galați în ședința de joi, 24 noiembrie 2022, costurile acestei investiții vor crește cu peste 5,1 milioane de lei.

"Mutilat de săpături și de construcții parazitare, îngropat în bălării și gunoaie, ignorat zeci de ani, situl arheologic Tirighina-Barboși - monument istoric de importanță națională - va fi pus în valoare până în anul 2020, grație finanțării europene câștigate de Primăria municipiului Galați. În condițiile în care, în noiembrie 2016, a ratat șansa de a intra în cursa pentru banii europeni pentru că i-a lipsit un aviz, municipalitatea a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a convinge Ministerul Culturii că situl de la Galați ascunde comori care merită scoase la lumină. În urma cercetărilor arheologice preventive, finanțate de la bugetul local, opinia arheologilor a fost că, după Sarmizegetusa, situl Tirighina - Barboși ar fi cel mai important ca descoperiri, relevanță și potențial turistic!", scriam în ediția din 10 ianuarie 2019 a ziarului "Viața liberă".

Iată că suntem în noiembrie 2022, iar la situl arheologic încă se lucrează, după cum dovedesc fotografiile făcute publice la finele săptămânii trecute pe pagina de Facebook de primarul Ionuț Pucheanu. "Salvăm și punem în valoare situl arheologic Tirighina-Barboși. Este un obiectiv important pentru istoria acestor locuri și merită pus în valoare. Până acum s-au derulat lucrări de restaurare a vestigiilor arheologice, dar și lucrări de stabilizare a terenului, de realizare a drumului de acces și a aleilor, precum și pentru structura viitorului muzeu. În acest fel, situl va deveni un punct de atracție, după ce ani de zile a fost dat uitării. Este un proiect cu fonduri europene de 22 de milioane de lei, din care contribuția de la bugetul local este de 13 milioane de lei", declara edilul-șef, în postarea de pe pagina sa de Facebook.

Proiect pe masa aleșilor locali

În timp ce admiram imaginile spectaculoase de pe șantierul de la Tirighina, am descoperit un proiect de hotărâre prin care costurile acestei investiții urmează a fi majorate. Proiectul privind modificarea costurilor obiectivului "Punerea în valoare a sitului arheologic Tirighina-Barboși" va fi supus votului la ședința Consiliului Local de joi, 24 noiembrie 2022. "În zona relativ centrală a acestui sit arheologic de importanță națională, cuprinzând dealul Tirighina cu urmele davei și a Castellum-ului roman, o porțiune a laturii mari a Castrului roman (la nord-vest de dealul Tirighina), precum și o mică parte a așezării deschise dacice și a necropolei romane (la vest și la sud de dealul Tirighina) se desfășoară intervenții de conservare-restaurare și valorificare a vestigiilor arheologice, precum și construcții noi - muzeu, punct de informare, construcții de protecție, amenajări exterioare", se arată în documente.

Lucrările de arhitectură și rezistență cuprind: punct de informare-prezentare; construcție muzeu (P+1); amenajare lapidarium (la parter); amenajarea zonei accesului carosabil și a zonei de parcare; amenajare alei înierbate; realizare acces în clădiri, de pe taluzul de pământ, prin intermediul unor trepte din bârne de lemn, aflate în conexiune cu o pasarelă metalică, la cota nivelului de călcare în clădirile propuse. Pentru persoanele cu dizabilități se va prevedea un acces cu un lift - o platformă hidraulică cu închideri din sticlă. Legătura dintre cele două corpuri se va realiza printr-o pasarelă descoperită, din zona de expoziție a muzeului în zona de punct de informare și prezentare a sitului, iar pentru zona Castellum se vor realiza două accese pe alei cu vegetație.

Pe lângă împrejmuirea pentru protejarea sitului se vor executa: lucrări de instalații electrice, hidroedilitare, sanitare, sistem de ventilații, dar și lucrări de sistematizare pe verticală a terenului: acces rutier, spații de parcare, platforme funcționale. "Valoarea aprobată a proiectului în urma procedurii de achiziție a contractului de lucrări este de 22.328.395,39 de lei cu TVA", se precizează în documente.

Lucrări neprevăzute, dar obligatorii

"Pe parcursul execuției lucrărilor au fost constatate o serie de lucrări neprevăzute care nu au fost incluse în proiectul inițial și care majorează valoarea contractului. Aceste lucrări suplimentare sunt strict necesare pentru îndeplinirea contractului, întrucât, din punct de vedere tehnic, nu pot fi separate de lucrările executate", li se explică aleșilor. Conform documentelor, este vorba despre modificarea poziției de amplasare a bazinelor pentru apă pluvială în vecinătatea bazinului pentru gospodăria de incendiu, implicit rețeaua de canalizare, dar și despre execuția unui micropilot suplimentar, cu lungimea de 20 cm, pentru verificarea efectului cantităților suplimentare injectate pentru consolidarea terenului.

De asemenea, a apărut necesitatea adaptării unor cantități de lucrări ce nu au fost prevăzute inițial în proiectul tehnic: refacerea zonelor de accident de teren prin consolidare antierozională și suplimentarea numărului de trepte din stejar. "Luând în considerare aceste lucrări suplimentare, precum și ajustarea valorii contractului conform prevederilor OG 15/2021 - ajustarea prețurilor și ale Ordinului 2050/2021, proiectantul a actualizat devizul general. Valoarea totală a investiției: 27.506.301,42 lei cu TVA", se arată în documente.

Rămâne de văzut dacă aleșii locali vor fi de acord.

Cine lucrează și când va fi gata

Situl arheologic Tirighina-Barboşi cuprinde, pe un teritoriu de circa cinci hectare, o concentrare de urme arheologice din epoci diferite (davă/aşezare dacică, castellum, castrum, aşezare romană, necropolă romană de incineraţie şi inhumaţie). Pentru restaurarea, conservarea, dotarea și punerea în valoare a sitului arheologic, Primăria Galaţi a atras bani europeni. Contractul de finanţare a fost semnat pe 18 decembrie 2018. Valoarea totală a proiectului este de 22.328.395 de lei, din care contribuția de la bugetul local se ridică la 13.745.249 de lei.

Pe 20 noiembrie 2020, Primăria a reușit să găsească un constructor pentru acest obiectiv - firma Rovis Lider SRL, cu care a fost încheiat un contract cu o durată de 24 de luni și o valoare inițială de 18.598.716 lei cu TVA.

Biroul de presă al Primăriei ne-a comunicat că stadiul lucrărilor executate până acum a ajuns la 60 la sută. Termenul de finalizare a investiției este august 2023.

 

Citit 5553 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Noiembrie 2022 15:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.