Proiecte și lucrări de 1,2 miliarde de lei, în comunele gălățene

Proiecte și lucrări de 1,2 miliarde de lei, în comunele gălățene
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Conform datelor publicate în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP/SICAP), 33 de comune gălățene au lansat și atribuit parțial anul trecut, în urma unei analize a cotidianului nostru, proceduri în valoare de 114,57 milioane de lei pentru diverse lucrări de investiții, dar și dotări absolut necesare în respectivele comunități. Cele mai numeroase astfel de licitații publice au avut loc, pe parcursul anului trecut, în Cudalbi, Ivești și Vânători, câte trei la număr, în vreme ce în Corod, Fârțănești, Grivița, Liești, Pechea, Poiana, Șendreni, Smârdan și Tulucești s-au derulat câte două astfel de proceduri.

Pe de altă parte, informațiile furnizate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației arată că în 2022 au fost virate 43,63 milioane de lei în comunitățile locale din județ, pentru continuarea lucrărilor demarate prin etapele I și II ale Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

Crescând "potul", adăugăm la cele de mai sus aproximativ 713,5 milioane de lei, aprobate prin noul PNDL, denumit Programul Național de Investiții "Anghel Saligny", dar și aproximativ 200,33 milioane de lei, cât însumează înființarea de sisteme de gaze în cinci comune gălățene: Corod, Ghidigeni, Grivița, Nicorești și Smârdan. Nu în ultimul rând, la Frumușița, Oancea și Tulucești (Șivița) am identificat trei investiții cu fonduri europene prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime, valoarea acestora totalizând 2,34 milioane de lei.

În plus, la toate acestea, putem adăuga finanțările aprobate cu bani europeni prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) până la data de 31 decembrie 2022. Astfel, la o "primă citire", proiectele aprobate pentru comunele din județ depășesc puțin valoarea de 122 milioane de lei.

Fără a avea pretenția unei analize exhaustive, dacă tragem linie, discutăm de aproape 1,2 miliarde de lei, investiții care, la momentul finalizării, ar trebui să schimbe fața mediului rural gălățean, mai ales în ceea ce privește infrastructura de bază, cu orientare și către noile proiecte "verzi", în curs de implementare.

Citit 1948 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Ianuarie 2023 13:38

1 comentariu

  • postat de Cristi
    Miercuri, 04 Ianuarie 2023 16:59
    86.34.187.***
    Ati vazut si toate procedurile contestate pentru nereguli sau asta nu era scrisa pe biletel?
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.